Kisah perjalanan Ph.D ku

University of Malaya

 

 

Inilah universiti Nurul..Universiti Malaya Kuala Lumpur..Nurul diterima masuk ke Universiti Malaya pada tahun 2003..masa tu Nurul sambung pengajian peringkat asasi dulu selepas habis SPM..Peringkat asasi ni wajib kami para pelajar habiskan selama 2 tahun di Universiti Malaya cawangan Nilam Puri, Kelantan.

.

.

Start tahun 2005..baru kami dipindahkan ke Universiti Malaya Kuala Lumpur..Nurul ingat lagi..masa awal-awal nak daftar tu..Nurul memang nak ambik course law..tapi ditakdirkan Allah..Nurul terbuka hati sangat nak ambik course Islamic Astronomy..content pembelajaran lebih kepada Fizik angkasa..jadi banyak subjek yang Nurul minat ada dalam course ni..macam add math..sains fizik..planet planet..galaksi..dan yang tertarik hati tu nanti boleh setup instrumen astronomi macam telescope, CCD dan camera HD..memang rasa mencabar..that’s why Nurul pilih course ni..

.

.

3 tahun Nurul ambil masa untuk siapkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Nurul..Alhamdulillah sangat..berkat pertolongan Allah, Nurul lulus cemerlang kelas pertama..dapat juga Anugerah Cemerlang Buku Universiti..

.

.

Selepas habis pengajian, Nurul macam terawang-awangan jugak la..cuba apply kerja..Alhamdulillah dapat lulus beberapa step untuk mengikuti Kursus Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah, DPLI..

.

.

Tapi kita hanya merancang tapi Allah yang menentukan..Nurul dapat tawaran sambung pelajaran ke peringkat Ph.D..Ijazah Kedoktoran di Universiti Malaya..so Nurul dah tak perlu ambik pengajian peringkat Ijazah Sarjana Master..ni kes lompat la..Nurul dapat tawaran lompat pengajian ni sebab Nurul dapat result cemerlang dalam Ijazah Sarjana Muda..

.

.

Pada masa yang sama Nurul dipanggil untuk interview guru DPLI..jadi hati Nurul berbelah bahagi la..Nak pilih guru or sambung belajar??

.

.

Runsing jugak waktu tu..nak sambung belajar pun takut jugak..tapi dalam masa yang sama minat mengajar jadi memang teringin nak jadi Cikgu..

.

.

So Nurul memang buat solat hajat minta bantuan dari Allah untuk beri petunjuk yang mana yang terbaik..disamping tu minta nasihat dari mak ayah..family memang support sangat untuk sambung belajar..

.

.

Alhamdulillah terbuka hati untuk sambung belajar. Jadi Nurul tekad lah sambung pengajian peringkat Ph.D ni kat Universiti Malaya..

.

.

Masa tahun kedua Nurul buat PhD ni..jodoh pula sampai..memang perancangan Allah macam tu..Nurul tahu apa yang Allah bagi..itu lah yang terbaik…

.

.

Sepanjang proses pembelajaran PhD ni memang terasa betul kesusahan dan kesukaran mencari data..kesukaran untuk menulis..kesukaran memahami selok belok penyelidikan…ye lah..bak kata orang umur baru setahun jagung..masih tak ada cukup pengalaman lagi untuk sambung pengajian peringkat tinggi ni.

.

.

Sepatutnya kena timba ilmu dulu masa buat master..tapi macam Nurul..tak merasa pengalaman buat research peringkat master ni..tup tup terus lompat tangga..

.

.

Tapi Alhamdulillah..walaupun tersadung banyak kali tapi Nurul tekadkan hati..redah je..susah macam mana pun..Nurul go on jugak..

.

.

Memang banyak la isu berjujuran air mata sepanjang proses penyelidikan peringkat PhD ni..tapi masih ramai yang menyokong kuat Nurul terutama suami..Mak dan ayah..

.

.

Nurul kuat demi suami, Mak, ayah dan anak..Nurul terus berjuang hinggalah pada tahun 2013 akhirnya Nurul berjaya submit tesis Nurul..

.

.

Satu persatu Allah tolong Nurul..dari start ambil Ijazah..sampaila ambil PhD..dan dalam menjalankan tugas sebagai isteri dan ibu..Allah sentiasa menolong…

.

.

Robbi Yassir Wa La Tuassir..mudah2an Allah sentiasa memudahkan…Itu lah amalan doa Nurul setiap hari..

.

.

Alhamdulillah..memang Allah mudahkan..akhirnya selepas 4 tahun lebih..Nurul lulus minor correction dan dapat konvo PhD tahun 2014..

.

.

PhD Nurul ni dalam bidang Islamic Astronomy..dan bidang expert Nurul ialah EtnoAstronomy..

.

.

Tak lama lepas tu..Nurul terus apply jawatan pensyarah di Universiti Malaya..akhirnya Januari 2015, Nurul dilantik untuk jawatan Pensyarah Kanan Universiti Malaya dalam bidang Islamic Astronomy..

.

.

Rasa seronok sangat dalam menceburi bidang pensyarah ni sebab Nurul memang berjiwa mengajar..bila mengajar tu..hati rasa puas..

.

.

Nurul harap sangat Nurul akan terus melaksanakan tugas Nurul sebagai seorang penayarah dengan baik selagi badan masih bertenaga, sihat dan masih kuat.

.

.

Aamin…

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

One Comment

  1. I was just looking at your Kisah perjalanan Ph.D ku – DR.NURULHUDA website and see that your site has the potential to get a lot of visitors. I just want to tell you, In case you didn’t already know… There is a website service which already has more than 16 million users, and the majority of the users are interested in topics like yours. By getting your site on this network you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://url.laspas.gr/ak – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your way of life? Do you need targeted visitors who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your site? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your site on the service I am describing. This traffic network advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the service before paying anything. All the popular blogs are using this service to boost their readership and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful website works… Here’s to your success! Read more here: http://bbqr.me/4fx6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *