Upin & Ipin : Kesan kepada anak – anak

664xauto-kenapa-upin-dan-ipin-berkepala-botak-ini-jawabnya-141224j
 
 
Assalamualaikum….
Saya rasa hampir semua orang kenal upin dan ipin, sebuah filem animasi terbitan Malaysia. Upin ipin ni act mencipta suatu fenomena luar biasa di Malaysia sebab kanak – kanak suka sangat watak upin ipin. Rasanya dah berpuluh-puluh episod dah ditayangkan kat tv. Anak saya… anak2 saudara semua nya minat upin ipin..

 

Bila anak2 dah obses dengan watak upin ipin ni, kita sbg ibu bapa wajar pantau. Saya setuju kartun upin ipin ni dipertontonkan kpd kanak2… Ye lah kalau nak dibandingkan dengan ultraman, 100 kali lagi bagus cerita upin ipin  ni..

 

Pada saya lagi banyak kesan positif berbanding negatif cerita upin ipin ini kesannya kpd kanak2. Tak salah memberi kelonggaran kpd anak2 utk berhibur. Kdg2 bila dh penat seharian dgn aktiviti di sekolah, kita bagi sedikit kelonggaran kpd diorg utk hepi2.. tapi jgn sampai leka tak nak study… memang wajib sekat kalau mcm tu…

 

Antara kesan positif yang mampu memberi kebaikan dan role model kpd anak2 :

 

  • Kehidupan berkeluarga penuh dgn ciri2 Islam. Opah yang mementingkan solat, upin ipin yg diajar utk mengaji alquran selepas pulang dari sekolah. Amalan membaca doa sebelum makan…. upin ipin yg bersalaman dan memeluk opah dan kak ros sblm masuk tido. Semua amalan sbnrnya memberi kesan yg  sgt positif kpd anak2… Saya nak share tentang anak saya, Aisyah yg berumur 3 tahun. Selalunya saya hanya akan membaca doa tido dengan anak saya dan berciuman sebelum tido. Tapi suatu malam tiba2 anak saya peluk dan salam saya sebelum tido. Anak saya cakap, upin dan ipin peluk kak ros dan opah sebelum tido…. Alhamdulillah.. kesan yg baik tu.

 

 

  • Hubungan adik beradik yang rapat. Upin dan ipin adalah simbol keakraban dlm hubungan adik beradik. Ke mana sahaja mereka pergi mesti bersama2, ke sekolah pun sama2, main pun sama2, belajar pun sama2, semua sama2. Ini boleh memupuk rasa dalam diri anak2 utk berkawan sesama adik beradik.

 

 

  • Budaya tolong menolong… Ini saya suka. Saya selalu jadikan upin ipin sebagai role model kpd anak saya utk tolong saya kemas barang2 mainan dia.

 

  • Hubungan adik beradik yang rapat. Dalam cerita tu, nampak kan upin ipin sentiasa bersama. Pergi sekolah, main permainan, mengaji, pergi umah atok, semua sama2 kan. So role model kpd anak2 kta. Saling bersahabat sesama adik beradik.

 

  • Hubungan upin ipin dan kekawan : kita boleh nampak adanya nilai persahabatan dalam berkawan. Ini yang bagusnya. Memupuk budaya hubungan persahabatan yang erat dalam diri anak2

 

  • Watak Mail : nampak watak yang dibawa oleh Mail ni mcm mana kan… berdikari, rajin berusaha cari duit, tolong ibu meniaga… bagus watak macam ni diketengahkan untuk tatapan anak2.

 

  • Watak Jarjit di mana beliau, walaupun berbangsa sigh tetapi sangat sukakan pantun. Sedangkan pantun adalah budaya Melayu.

 

 

 

Antara kesan negatif yg saya notice dlm cerita ini ialah
  • Terdapat beberapa penggunaan bahasa yang kurang baik spt ” tak guna” dan “kurang asam punya budak’.. Tak bagus untuk perkembangan anak2 kita.. boleh terikut2 nanti.

 

  • Cara didikan kak Ros yg tidak betul. Perasan kan kalau upin ipin buat salah, kak ros akan terus lempang/ tampar di pipi upin ipin. Ini bukan cara didikan dalam Islam. Islam tidak membenarkan ibu bapa/ penjaga pukul anak2 dibahagian anggota badan sebab nanti anak degil.

 

Act ada lagi kesan2 positive dan negative dlm cerita animasi upin ipin ni.. mybe ada lg yg blh komen… tq

 

 

 

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

One Comment

  1. I was just looking at your Upin & Ipin : Kesan kepada anak – anak | DR.NURULHUDA site and see that your website has the potential to become very popular. I just want to tell you, In case you don’t already know… There is a website service which already has more than 16 million users, and most of the users are looking for topics like yours. By getting your website on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://url.laspas.gr/ak – Now, let me ask you… Do you need your website to be successful to maintain your way of life? Do you need targeted visitors who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your website? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your site on the network I am describing. This traffic network advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the service before paying anything at all. All the popular blogs are using this service to boost their readership and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful site works… Here’s to your success! Find out more here: http://url.laspas.gr/ak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *