Perfume EDP , Pati Ori, Harga Mahal Tapi Tak Tahan Lama??? Macam mana nak buat?

IMG-20160201-WA0029
 ..
Assalamualaikum..
 Bercakap pasal perfume,  saya pasti ramai yang nak supaya perfume yang dibeli tahan lama, kann?? So ramai yang sanggup beli perfume yg mahal, EDP yg tahan lama serta perfume dari pati yang original. Beli mahal2 perfume tu tapi tahan lama, berbaloi lah kan. Tapi beli perfume mahal2 tapi tak tahan lama, frust kan??
 ..
Kenapa ye perfume edp, sepatutnya tahan lama tapi kenapa bila pakai x tahan lama pun…Masa test tester dan spray pada baju, ok je. Tahan 3 lama. Tapi bila beli yang besar punya, balik pakai kat umah, tak tahan lama pun… kenapa???
 ..
Sbnrnya perfume ni diproses menerusi sistem machine seal. Dibiarkan sedikit ruang kosong supaya jika molekul perfume tu mengembang, so tak de lah dia leaking or pecah. Perfume ni slps dibotolkan, ia akan disimpan pada suhu bilik sebelum dihantar ke serata tempat.
..
Perfume terdiri daripada molekul air, pati wangian dan alkohol. So bila perfume ni dibiarkan lama, so molekul2 ni akan terpisah. Tak sebati dah. Sbb jadi camni ialah disimpan terlalu lama sebelum sampai ke tangan pengguna.
So cara nak recharge balik ialah bila you all beli perfume, 1st jangan buka penutup botol. Yang perlu you all buat selepas beli perfume ialah simpan dalam peti sejuk…
Aik, peti sejuk??? Kenapa mesti peti sejuk?
..
Sebab nak recharge balik  ialah molekul2 perfume ni dah tak sebati. Kenapa mesti peti sejuk? Actually perfume ni bertindak dengan suhu. So kalau kita letak perfume kita selama 3 hari 3 mlm tanpa buka penutup, so molekul2 yang dah bercerai2 dalam perfume akan sebati semula.
 .
Bila molekul perfume sebati semula, so perfume tu seolah2 baru balik macam masa awal2 dikilangkan. So kalau sembur Insyaallah mmg akan tahan lebih 8jam spt yg diwar2kan… Ada yg blh tahan 24 jam…
 .
Kalau pakai perfume yg sebati ni, memang perfume akan tahan lama berbulan2 lebih daripada biasa. Kalau pakai jenis tak tahan lama, memang banyak kali la orang tu akan sembur2… lagi cepatla akan habis perfume dia tu kan…
 .
Perasan x perfume2 yg kat mall2 besar, perfume ni sentiasa berada dalam air cond. So secara tak sengaja, perfumes ni akan direcharge semula dan molekul2 pati akan sebati semula jika ia bercerai berai…
 .
So bg peminat perfume, blh la nak cuba buat dan lihat sendiri kesannya..
 .
selamat mencuba…

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *