Disebalik Kejadian Kanak2 India Ini Memiliki Ekor

 634wmgaphvci_wd640

 

Arshid Ali Khan kini berusia 15 tahun (2016) dilahirkan dengan mempunyai ekor sepanjang 18cm. Kanak ini dilahirkan di Punjab, India.
Disebabkan kanak2 ini memiliki ekor, masyarakat di kawasan tersebut menyembah nya kerana menganggap lambang kepada dewa2 masyarakat India. Masyarakat India juga menganggap ia sebagai lambang kebenaran kepada ajaran anutan mereka.

 

Harus kita sedar, dari perspektif agama Islam, ia merupakan hak Allah. Allah boleh ciptakan apa jua bentuk di muka bumi ini. Semuanya daripada Allah swt. Allah yang menciptakan budak itu mempunyai ekor. Jangan menganggap ia adalah lambang kebenaran kepada kepercayaan masyarakat India yang menganggap ia sebagai hukum karma.

 

Dalam masa yang sama, kejadian seperti ini (manusia ada ekor) dapat diperjelaskan dalam aspek sains. Dari perspektif sains, ekor dapat diklasifikasikan sesuatu yang panjang di bahagian punggung binatang dan ia bertulang. Ular juga bertulang kerana ia juga mempunyai ekor. Cuba tengok bahagian ekor lembu yang kita makan dalam sup ekor, ada tulang kan? So ekor binatang mana pun mesti bertulang.

 

Lain halnya dengan budak yang dikatakan berekor ini. Ekor budak ini tidak bertulang. Ia hanyalah cebisan daging lebih pada bahagian belakang punggungnya. Saya ulang sekali lagi, ia hanyalah lebihan cebisan daging, bukannya ekor.

 

Bagi manusia yang beriman, ia menganggap kejadian ini adalah kejadian Allah taala. Bagi manusia yang kufur seperti masyarakat India non muslim, mereka menganggap ia sebagai lambang kepercayaan mereka. Namun dalam aspek sains, penjelasan yang boleh kita terima ialah budak itu tidak berekor tetapi berisi lebih di mana ekor mestilah mempunyai tulang dan dimiliki hanya oleh binatang.

 

Wallahua’lam.

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *