INSOMNIA atau SUSAH TIDUR

Chronic-Insomnia

 

 

Rupa-rupanya ramai juga yang menghadapi masalah kurang tidur. Ramai orang contact Nurul bertanyakan tentang Bio Velocity Mate untuk dibeli. Mereka beli bukan sebab ada penyakit kronik, tetapi kerana masalah tidur. Rakyat Malaysia ramai yang menghadapi masalah tidur tidak nyenyak, malah susah nak tidur malam. Tidur cukup dan berkualiti sebenarnya penting untuk memastikan kita dapat rehat yang cukup. Melalui tidur, tenaga kita akan kembali semula kerana telah dicas semasa tidur. Kalau tak tidur, badan kita akan rasa letih dan seterusnya jadi lemah. Bila badan lemah, penyakit mudah untuk menyerang. Sebenarnya, istilah yang mudah untuk orang yang tidak cukup tidur ini ialah insomnia.

 

 

 

Apa itu insomnia?
Insomnia ialah bilamana seseorang itu mengalami masalah tidur seperti rasa susah untuk tidur atau untuk kekal tidur.

 

Simptom-simptom bagi orang yang ada masalah insomnia ini ialah:
 • Susah untuk melelapkan mata
 • Selalu terjaga malam dan susah untuk tidur semula.
 • Terjaga dari tidur pada awal pagi
 • Rasa letih semasa bangun tidur

 

 

Jenis-jenis insomnia :
Insomnia ni ada dua jenis iaitu, primary insomnia dan secondary insomnia
 • Primary insomnia : Orang yang mengalami masalah tidur tanpa ada kaitan dengan masalah kesihatan.
 • Secondary insomnia : Orang yang ada masalah tidur sebab ada masalah kesihatan. Sebagai contoh: penyakit asma, tekanan, radang sendi, kanser dan sebagainya.
Complications-Of-Imsomnia
 
Sebab-sebab insomnia:
 • Tekanan hidup(hilang kerja, kematian orang yang disayangi, perceraian, pindah tempat)
 • Emosi dan fizikal yang terganggu
 • Faktor persekitaran (kebisingan, cahaya, suhu yang melampau (sejuk/panas) yang mengganggu tidur)
 • Perawatan untuk kesejukan yang melampau, alergi, tekanan, tekanan darah tinggi dan asma juga boleh mengganggu masalah tidur.
 • Jadual tidur yang terganggu boleh menjadikan kita jetlag sebagai contoh orang yang bekerja shift.

 

Jika menghadapi masalah insomnia,sila berhubung dengan penasihat kesihatan terdekat. Beberapa penilaian akan dijalankan terhadap anda pemeriksaan jadual tidur harian dan bagaimana tahap tidur seharian.

 

 

Kaedah rawatan untuk insomnia
Insomnia akut tidak perlu untuk dirawat. Insomnia tahap tengah boleh dirawat dengan mengamalkan tabiat tidur yang bagus. Penasihat kesihatan boleh memberikan pil tidur jika masalah tidur mengganggu kesihatan kita. Elakkan mengambil pil ini terlalu kerap sebab ada kesan sampingan.
Untuk orang yang ada masalah insomnia kronik boleh dirawat dengan terapi kelakuan. Ia dapat membantu untuk mengubah kelakuan yang boleh memburukkan insomnia. Contoh-contoh rawatannya ialah terapi tidur, latihan relaks.

 

 

Tabiat tidur yang baik boleh mengatasi insomnia
 • Tidur dan bangun pagi pada masa yang tetap. Elakkan tidur siang kerana boleh menyebabkan anda kurang tidur di malam hari.
 • Elakkan pengambilan kafein dan nikotin di akhir malam.
 • Amalkan senaman yang tetap. Jangan bersenam ketika hampir waktu tidur.
 • Jangan makan makanan berat pada waktu malam
 • Pastikan bilik tidur anda berada dalam keadaan selesa.

 

Siapa yang mempunyai masalah insomnia boleh menggunakan pelapik tilam Bio Velocity ini. Bila baring di atas tilam ni, mesti mata terus rasa mengantuk. Masa malamm nak tidur tu, baring di atas tilam Bio Velocity Sleep Mate, kita akan rasa lebih senang untuk tidur. Kualiti tidur juga bagus. Kelebihan pada Bio Velocity Sleep Mate ini akan melancarkan peredaran darah kita dan automatic emosi kita turut akan jadi terkawal. Jadi, fikiran kita lebih tenang dan menjadikan kita lebih cepat mengantuk.

 

 

 

Bio-Velocity-Sleep-Mate-1

 

Bagi sesiapa yang ada penyakit seperti asma dan sebagainya, Bio Velocity Sleep Mate ini akan dapat mengurangkan sakit. Tapi ia tidaklah dapat menyembuhkan sepenuhnya penyakit itu. Sekurang-kurangnya kita dapatlah tidur lebih nyenyak dan badan kita akan lebih bertenaga bila bangun pada esok hari.

 

 

Mudah-mudahan segala maklumat yang dikongsi ini dapat membantu untuk mengatasi masalah insomnia you all semua. Jika ada apa2 kemushkilan dan ingin order pelapik tilam Bio Velocity Sleep Mate ni, boleh lah hubungi Nurul menerusi whatsapp / sms /call di nombor 013-2769785.. Terima kasih.

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *