Apa Strok Haba ni?? Nak tahu? Sila Baca Info ni..

4c681d62-5cf9-456c-b12d-cd14b15aaa07

 

 

 

Assalamualaikum, Ok, kali ni saya nak share pasal strok haba.
Apa maksud  strok haba ni sebenarnya?
Strok haba means heat stroker yang berlaku apabila sistem tubuh manusia tidak mampu mengawal secara normal kenaikan suhu dalam tubuh badannya. Strok haba juga terjadi apabila berlaku kenaikan suhu mendadak dalam tubuh seseorang tapi badan tidak mampu mnegeluarkan peluh. So bila perkara ni terjadi, suhu akan naik mendadak sehingga 41 darjah celcius dalam masa 10 ke 15 minit.

 

 

 

Bagaimana cara mengesan bahawa kita ni terkena / or sedang mengalami strok haba?
Tanda2 kita ni sedang ke arah strok haba ni ialah kita kerap sakit kepala, hilang fokus, lidah menjadi bengkak, denyutan nadi akan cepat, suhu melampaui 39 darjah, kulit akan kering dan kemerahan, badan tidak berpeluh, badan lesu dan cepat pengsan, serta tekanan darah akan rendah.

 

 

 

Apa kesan strok haba pada manusia?
Bahaya nya strok haba ni if tak rawat, boleh menyebabkan kematian secara mengejut.

 

 

 

Macam mana nak mengelak daripada terkena strok haba ni?
Senang je kalau kita amalkan semua ni :
Banyak minum air kosong, banyakkan minum air isotonic, elakkan seelaknya aktiviti luar rumah, pakai topi or payung if keluar rumah (jgn direct contact sinar matahari dengan kepala kita), sentiasa buka kipas angin or air cond dan directkan terus ke tubuh utk sentiasa sejukkan badan, pakai pakaian yang nipis je dalam rumah, jangan berada dalam kenderaan bertutup tanpa air cond, pakai losyen pelindung matahari dan kurangkan minum minuman berkafein or bergula.

 

 

 

 

 

049c01ae-9a93-4074-971e-e1e4a615b854

 

 

 

 

 

So, elakkan diri dari terkena strok haba ni ye.. Selamat beramal.

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *