Diari DoaKu.. “Doa Silahul Mu’min”

doa

..

..

Assalamualaikum wbt.. rasanya dah lama sangat tak update blog. Alhamdulillah hari ni berkesempatan menulis.. terlalu sibuk dengan urusan keja di pejabat, dan terlalu sibuk dengan urusan rumah tangga di rumah.

..

..

Apa yang saya nak kongsikan pada artikel kali ini adalah sesuatu yang benar2 terjadi dalam hidup saya. Bukan kisah dongeng..
Benar doa adalah senjata orang mu’min. Saya yakin ramai umat Islam tahu bahawa doa adalah senjata orang mu’min.. kenapa orang mu’min? Kerana hanya orang beriman akan berdoa kepada Allah. Ada ramai umat Islam di dunia ini namun tidak semuanya beramal dengan ajaran Islam.. apatah lagi untuk berdoa..

..

..
Apa yang ingin saya share adalah… tanpa doa kepada Allah dan tanpa izin Allah, saya tidak mungkin ada di sini..
Pertama dalam aspek pelajaran. Saya merasakan diri saya sangat lemah dalam pelajaran kecuali matematik saja saya mampu ‘berdikari’. Subjek yang memerlukan kepada daya ingatan adalah kelemahan saya. Kalau orang lain hanya study sekali or 2x untuk mengingati fakta sejarah, lain pl saya. Saya perlu mengkhatam 3x paling kurang dan seeloknya 5x supaya saya dapat ingat fakta2 dalam buku teks sejarah tu. Maksudnya saya bukan genius macam sepupu saya. Hanya fokus dalam kelas dan revision sekali lalu time nak exam, dia dah boleh score A.. Ramai lagi kawan2 yang macam sepupu saya ni.. sangat kuat ingatan. Tapi bukan saya..Jadi satu2nya pergantungan saya adalah DOA.. saya akan solat taubat dan hajat. Dalam doa selepas solat hajat, saya memohon teramat2 sangat dan menyerah seluruh tawakal saya pada Allah agar Allah menolong saya. Setiap kali exam itu saja yang saya lakukan. Ketika doa, saya dapat rasakan saya sedang bercakap dengan Allah dan Allah sedang mendengar saya. Alhamdulillah, pmr, spm result yang baik.. semua kerana Allah. Terima kasih ya Allah..
..

..

Kedua dalam aspek jodoh.. Allahuakhbar.. saya tak minta untuk sesiapa percaya apa yang saya tulis, namun inilah kebenarannya. Hati wanita mana yang tak rasa nak ada pasagan hidup?? Mesti ada kan. Saya ni x lawa sejak kecik. Tak pernah ada sesiapa pun minat.. Tak pernah ada sesiapa cakap suka pada saya. (kalau ada pun just kawan2 saja suka kenen2 je)..Jadi saya hanya berseorangan sehinggalah saya di hujung akhir semester. Kawan2 boleh dikatakan ramai sangat dah bercouple. Adik2 junior pun dah ada couple.. Pada saya couple ni bukan bermaksud kawan tanpa batasan.. Maksud couple saya ni adalah couple untuk jodoh.. jaga batasan macam mana Islam suruh. Bukan couple keluar dating2 tu.. (jangan salah faham ye.. heheh).. Saya ni dah nak hbs belajar dah tapi x pernah ada yang suka pd saya.. Jadi saya selalu berdoa sesungguh hati pada Allah.. janganlah jadikan saya berseorangan di dunia ini. Saya pernah bersolat hajat pada Allah suatu malam tu. Dalam solat tu saya doakan, ya Allah Kau temukanlah aku dengan pasangan suamiku ESOK.. crazy kan? Saya minta pada Allah nak jumpa ESOK.. sebelum2 tu lagi tiap2 hr saya berdoa. Tapi kali ni saya solat hajat. Nak dijadikan cerita, esoknya tu saya dalam perjalanan ke kuliah. Otw tu saya hairan kenapa tak nampak langsung student. Jalan UM lengang.. langsung tak nampak orang. Sangat2 pelik sbb selalu kebiasaan memang wajib para pelajar lalu jalan situ.. mana ada dah jalan lain.. Tiba2 saya nampak seorang lelaki berjalan di kawasan saya ada tu.. Memang dia seorang sahaja dan tiada sesiapa pun. Time tu tak semena2 meremang bulu roma saya.. yeke dia ni bakal husbd saya??? Hurm.. memang betul one day dia ni lah jadi husbnd saya sampai sekarang n sampai bila2 lah ye =) amazing kan… lepas dia nak cakap suka  dgn saya, saya buat lagi solat hajat pada Allah supaya cepatkan jodoh kami dan x nak ‘bercouple’ lama2 .. Ya Allah.. mudahnya perjalanan jodoh kami. Husband saya Mohammad Noor ni dipermudahkan urusan perkahwinan kami. Orang lain kawen kna sediakan wang berpuluh ribu tapi husbd saya kawen dengan mudah sedangkan time tu baru grade. Lepas grade x smpai sebulan dia masuk meminang n pd hari tersebut dia dapat temuduga Guru. Alhamdulillah. Bertunang tak sampai 5 bulan, terus kawen.. Alhamdulillah dipermudahkan urusan.. Itu namanya the power of doa.. Allah Maha Mendengar.. Minta je pada Allah.. nanti Allah bagi. Tak cepat tak pe.. maybe lambat.. Tapi jangan putus harapan. Doa saja pada Allah nanti Allah dengar n Dia bagi.. TAPI AMARAN ; JANGAN SEKALI2 BERCOUPLE MACAM ANAK MUDA MUDI YANG KELUAR DATING BERDUA2AN, NAIK MOTO BERSAMA..BERSEMBANG DALAM HANDPHONE BERJAM2 BERSAYANG2..TAK BOLEH,..HARAM!!! BIARLAH BERCOUPLE UNTUK KAHWIN. NIAT KENA BETUL SUPAYA ALLAH TOLONG UTK MUDAHKAN JODOH KITA. DLM ISLAM, NAK BERJUMPA LELAKI PEREMPUAN PERLU BERTEMAN, BATASAN AURAT KENA JAGA, SUARA JANGAN DILUNAKKAN, JANGAN MANJA2 DENGAN TEMAN LELAKI.. YANG PENTING JAGA BATAS PERGAULAN SEPERTIMA DITUNTUT DALAM ISLAM…
..

..

Bab anak.. Ini pun saya dapat merasakan kekhilafan saya. Selepas berkahwin, saya cakap pada husbd..kita dapat anak lambat sket tak pa.. sebab saya x habis lagi PhD masa tu.. husbd dah bekerja time tu. Tapi dia kat Pahang Bukit Fraser, saya di UMKL.. so PJJ la.. every week jumpa.. or saya akan ke bukit fraser seminggu tinggal sana dengan husbnd if masa mengizinkan. Selepas setahun kawen still x da anak. Kawan saya yang kawen lebih lewat daripada saya dah mengandung. Kak su yang kawen sekali sama hari dengan kami pun dah pregnant kali kedua (1st bunting pelamin , n gugur).. Sama juga kawan2 lain, kawen dalam 2@3 bulan dah pregnant. Saya dah setahun x pregnant2.. Tak tahu apa salahnya.. husbnd cakap sbb saya yang bgitahu nak anak lambat.. Ha, kata2 kan doa.. Takutnya saya.. Saban hari saya makin stress.. Kadang2 mennagis sorang2 berjam2 saya menangis.. Mmemang salah saya.. saya pikir mmg Allah bg free apa yang saya ckp.. So apa saya buat, saya bangun pukul 3 pagi, ambil wudu’, tahajud, solat taubat dan solat hajat. Dalam solat hajat, saya menangis (memang menjadi kebiasaan saya menagis dalam solat hajat).. saya minta maaf minta ampun keterlanjuran saya berkata2.. saya mohon pada Allah tolonglah bagi saya baby.. Saya nak sangat anak.. saya minta ampun berkali2 pada Allah.. Alhamdulillah.. next month saya mengandung.. Allah.. speechless.. hanya orang yang mengalami dapat merasai betapa Allah dekatnya dengan kita. Allah bgi FREE saja kalau kita minta.. yang penting minta dengan bersungguh2.. penuh tawakal pada Allah..Doalah…itu saja yang mampu saya bagitahu..

..

Kan saya dan husbd duduk jauh between Bukit Fraser Pahang dan KL.. Hampir 2 tahun duduk asing.. Anak dah nak lahir.. Sekali lagi saya mohon Allah bantu saya..penuh pengharapan..penuh tawakal saya berdoa selepas solat hajat saya pada Allah.. Maha Suci Allah.. Allah tolong saya.. Malunya pada Allah.. banyak sangat dosa saya tapi Allah still tolong…Husbd saya distopkan keja di bukit fraser sbb x lulus temuduga posting.. (Shari sblm temuduga, saya bersalin di Temerloh)..malam tu husbnd drive ke Johor utk temuduga..Tak lepas temuduga sbb tiada persediaan. Saya admit masuk hospital pn sminggu awal dari tarikh bersalin tu.. Husbd ulang alik datang hospital.. memang dia x study apa langsung sbb risau sgt dgn kandungan saya.. Lastnya dia temuduga semula selepas setahun.. Alhamdulillah.. husbd posting KL Sri Hartamas. Dekat teramat sangat dengan UM.. hanya 10 minit beza jarak tempat keja kami =) Dasyat kan Allah bagi.. sebijik Allah bagi.. dalam bersusah payah tu, sebenarnya Allah tengah didik kita menjadi insan yang kuat..lastnya bila dapat senang tu memang terasa nikmatnya rezeki Allah..

..

..
Satu lagi saya share (Act banyak lagi).. tentang perjalanan Phd saya.. Saya ni buat phd rasa macam syok sendiri. Penyelia saya memang cek content saya.. katanya dah bagus.. Cuma bahagian metod dan susunan isi sangat teruk pd saya. Penyelia saya bidang sains hanya pentingkan content. Yang lain dia minta saya ‘cantikkan’ sendiri.. Memang trasa susah hati sbb benda2 macam ni, teknikal ni sangat mempengaruhi mood pemeriksa nak baca. Silap2 x lulus nanti. Penyelia kedua saya bukan bidang sains jadi dia x expert tentang kajian saya.. Jadi orang kata syok sendiri.. Saya selalu menangis masa buat phd sbb saya tak tahu betul ke apa yg saya buat. Alhamdulillah saya percaya content kajian saya sangat menarik dan merupakan benda baru..apa yg saya risau adalah teknikal dan susukan isi.. Jadi apa yg saya buat hanyalah berdoa, berdoa, berdoa agar ada sesiapa yang dpt bantu saya.. Alhamdulillah Allah turunkan Dr Ridzwan untuk bantu tesis saya. Habis kena rombak susunan isi (bukan content).. apa yang perlu di hadapan, bawa ke hadapan, apa yang perlu ke belakang, saya susun ke belakang. Bab 5 (akhir) saya rombak habis semula dan susun ikut pandangan Dr Ridzwan Ahmad (Ketua Jabatan) saya.,.. Last  nya lepas dah edit smua.. saya pun submit dengan rasa lebih confident.. Bila tiba hari VIVA… malam tu saya tak boleh tidur awal.. Saya solat hajat beberapa kali dan berdoa dengan penuh pasrah.. Allah.. Ya Allah ya TuhanKu.. Mudahkan lah urusan Phd ku.. Alhamdulillah esoknya.. semua komen sangat baik daripada ketiga2 pemeriksa saya.. memang terasa sgt2 pelik dan dalam viva pun dipermudahkan sangat.. terasa Allah tengah bantu sedangkan VIVA adalah masanya para pelajar phd kantoi bila x dapat jawab.. dan boleh menyebabkan tak lulus if pandangan hasil penyelidikan tidak diterima.. Tapi saya?? Entahlah.. terasa mudahnya tu.. Saya dapat lulus dengan minor correction.. Alhamdulillah.. Terima kasih Allah.. terima kasih sangat2..
..
Jadi kesimpulannya adalah DOA senjata umat Mukmin utk berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat.. Bagi adik2 yang akn menduduki peperiksaan, saya sangat2 sarankan jangan tinggalkan solat hajat dan DOA.. Itulah SENJATA kejayaan selepas kita berusaha.. Usaha saja tidak cukup.. kita masih perlukan Allah untuk tolong kita..
Selamat berpuasa.. dan selamat hari raya yang bakal menjelma 2 minggu lagi..
Terima kasih sebab membaca..

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *