Makanan Kita Tercemar!! Menjijikkan

kotor01.transformed_0

Sumber metro

..

 

Assalamualaikum..

Tahukah anda semua hati kita mempengaruhi ibadah kita sendiri? Hati yg bersih mudah sgt utk kita kusyuk dalam ibadah terutama solat kita..Hati yg hitam?? Sangat mempengaruhi kekusyukan solat kita. Kdg2 semasa solat selalu tersasar.. tdk kusyuk, terawang2 perkara lain sdgkan kta sdg mngadap Allah.. persoalannya kenapa??..

..

Ada banyak faktor namun salah satu faktornya adalah makanan.. tahukah anda semua makanan kita telah tercemar?? Tahu x tanpa kita sangka ada makanan yg haram dimakan berada di rumah kita tanpa kita sedari..

..

JAKIM bertanggungjawab memberi kelulusan halal kpd setiap makanan.Jadi sekiranya makanan yg dimakan mempunyai tanda halal tp sbnrnya tdk halal, kita tdk berdosa kan? Tapi.. stiap makanan yg dimakan still penyebab kpd kerosakan hati kta sndiri. Mula2 setitik.. kemudian bertambah dan terus bertambah sehingga kelama-lamaan memenuhi segenap hati kita.. seorang ustaz@Dr. berkata pd saya : ibu bapa ustaz ustazah tapi anak teruk akhlak. asbab nya makanan yg “tercemar” la..

..

Sy bg bbrpa cth yg blh direnungkan bersama :

..

#PEKERJA DI SHOPPING MALL#

** saya sekadar mengutarakan pandangan yg dipersetujui oleh beberapa rakan pensyarah saya**

..

Terdapat pekerja di shopping mall yg diasingkan utk mengelola kerja di bahagian daging non halal dan halal.. Namun sejauh mana setiap mall besar berbuat sedemikian??

..

Daging2 non halal serta halal sepatutnya diangkut menggunakan lori yg berbeza. Semasa proses pemunggahan pula, of course pekerja yg sama menggunakan tangan yg sama akan mengangkat daging2 tersebut. Disinilah berlakunya prcmpuran DNA babi dan lembu sekiranya pekerja yg sama memegang daging2 tersebut.. Perkara ini selalu terjadi di pasaraya besar milik peniaga cina yg tdk mendatangkan sbrg effect kpd mereka..

..

Ingat kan kes cadberry coklat yg didapati adanya dna babi walhal disahkan halal!! Ya, sebabnya kemungkinan besar berlaku nya pemindahan dna babi smsa proses pengankutan, pemunggahan serta penyusunan barang2 di shopping mall.coklat tersebut of course halal namun pemindahan dna sebegini blh terjadi bilamana org yg memegang daging babi, juga memegang bekas coklat tersebut..

..

Namun kita sbg pengguna boleh memilih yg terbaik.. memilih shopping mall yg tiada jualan daging non halal spt Mydin dan sbgnya.. Ini juga satu usaha sekurang2nya utk hindarkan perkara sbegini..

..

#DAGING IMPORT SATU KONTENA DENGAN DAGING BABI#

Diceritakan oleh seorang pegawai kastam yg bertugas kpd sy sendiri.. telinga saya sendiri menjadi saksi..

..

Daging yg diimport spt daging lembu dan kerbau yg akan dibawa masuk ke Malaysia adalah mendapat pengiktirafan halal.. Ya diiktiraf halal.. Tapi perjalanan daging tersebut sampai ke Malaysia rupanya selama ini dlm keadaan yg tdk sepatutnya..

..

Pegawai itu (dirahsiakan nama).. bercerita sndiri kpd sy.. daging2 yg dilihat oleh beliau dibalut dgn plastik makanan.. semuanya tertulis label “beef”. pgwai tu tnya beef apa ni kpd pekerja yg bawa daging tu.. pkerja tu jawab beef encik.. “Ya lah.. beef apa”.. teragak2 dia menjawab beef pork dan beef lembu (daging import yg ada tanda halal)’.. selama ini pegawai lain lepaskan sj bila lihat label beef sbbnya klau daging babi dilabelkan pork.. kes ni adalah satu kes yg serius sbnrnya. Apa yg dilakukan oleh kwn sy ini hnya satu kebetulan.. tergerak hatinya utk bertanya sdgkan ada label halal pd beef lembu tu.. satu lg kontena yg dtg bukan sedikit.. bnyakkk sgttt.. jd kemungkinan besar sgt utk daging2 ini dibawa msuk kepasaran sgt tinggi – kwn sy pegawai ni yg ckp sndiri pd sy tentang kemungkinan ni..

..

Semua daging tu kata kwn sy iaitu pegawai ni, dilupuskan kerana bercmpur daging babi dan lembu. Daging babi disusun di ats daging lembu penuh satu kontena.. mengalir darah2 daging babi ke ats daging lembu ni.. Sudah tentu darah tersebut meresap dlm daging lembu kerana plastik yg nipis sebegitu adalah bahan serap air..

..

Bayangkan slma ni smua daging yg bercmpur tu dijual di pasaran..dipackingkan sebungkus2 dlm harga rm12.00.. Ramai yg membeli kan daging import di Malaysia sbb murah.. tapi tengoklah yg halal tapi tercemar.. saya tdk menyalahkan jakim kerana kerja jakim hnya mengiktiraf halal tetapi bukan tugas jakim memantau penghantaran daging2 ini sepantau2nya di seluruh Malaysia.. Pembungkusan sbegini di bawah tugas Markis, Kementerian Kesihatan Malaysia..

..

So sy memang dh x beli daging import/dipanggil daging kotak dh.. takut sgt sbb empunya bdn sndiri bercerita kpd sy.. tapi klau di majlis perkahwinan?? Macam mana tu ye nak buat..

..

# HATI2 DGN IKAN OR UDANG YG DIJEMUR#

..

Proses jemuran ikan bilis dan udang kering oleh org cina sgt mengecewakan.. buktinya tengok gambar2 ni sendiri yg berlaku di Sabah.. nak salahkan org cina ke?? dorg x da effect apa2 pn sbb dorg nak jual je, bkn nak mkn kat dorg..

..

udang kering anjing

..

udang kering anjing1

..

Org cina memang membela anjing.. then dorg usahakan perusahaan ikan bilis dan udang kering.. of course org cina paling ramai buat perusahanaan ni.. so biasalah kan anjing lepak2, tdo, kencing ats smua jemuran ni..then kita makan.. so?? boleh yakinkan diri masing2.. betapa tercemarnya makanan di Malaysia.. yg ada sijil halal pun terdedah kpd mslh ketidakhalalan, tambahan lg yg x da sijil halal..

..

Ada bnyak lgi sy nk tulis tp cukuplah bnyak ni dl.. sbb nati x selera langung nak mkn makanan mcm2 nti..proses pbuatan makanan dlm tin, bihun, mee org cina, perusahaan ayam, hatta pokok tanaman org cina sekalipun.. smua menakutkan serta menjijikkan utk sy ingati.. perusahaan makanan spttnya dikuasai oleh org melayu yg tinggi kesedaran dlm aspek halal toyyiban utk menjaga hati serta ibadah umat Islam..tapi hakikatnya perusahaan makanan dikuasai paling ramai oleh org cina..

..

Sbb tu dunia makin kucar kacir.. Iman ibarat buih2 dilautan, cepat pecah cepat musnah.. hati manusia makin gelap asbab makanan yg dimakan sndiri tdk suci.. bila hati tdk suci.. ibadah solat tdk khusuk.. wallahua’lam..

 

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *