Kalaulah anak blh luahkan perasaan “Marahhhh je tahu.. Ingat org x da perasaan ke??”

ilustrasi-anak-kena-marah_20151110_005830

..

KISAH ANAK DI RUMAH

“Raihan.. knpa tiap hari asyik sepahkan barang? dah banyak kali ibu cakap.. jgn sepahkan barang!! tak reti bahasa sangat ke?? Meh ibu buang semua dalam bakul sampah.. baru tahu!! Apa la punya budak.. tak tahu ke orang penat baru balik keja, dia sepahkan barang pulak dah. nak kena rotan ke apa.. kita ni dah la nak basuh baju, sidai baju lagi, nak masak lagi, nak urus adk lagi.. tolonglaaa raihan!!!”

Bayangkan hari2 perkara ni terjadi pd anak anda semua.. Mesti time marah ni tak terpikir langsung kan apa ank tu tengah rasa… mesti time tu cuma pikir perasaan marah sendiri, pikir emosi sendiri.. agaknya lah kan.. siapa kat dunia ni suka kena  marah??? Terpikir x??

..

KISAH IBU DI PEJABAT

“Awak ni kenapa lembab sangat!! Buat ni salah buat tu salah.. Bukan designnya macam ni!! Kan saya dah bagitahu follow standard design.. yang awak memandai tukar kenapa?? ni lah pekerja sekarang.. lembab nak mampus!! Saya mak awak siapakan hari ni jugak!! Jangan sampai saya malukan awk depan semua kawan2 awak.. kalau dah lembab tu memang lembab lah!!!

..

Sekarang apa perasaan anda semua kalau bos marah macam ni HARI-HARI?? Tension x? Nak jumpa bos hari2 tak? Nak keja kat situ lagi x kalau kena herdik hari2?? Agaknya lah kan hati tu terguris x kena marah hari2? Agaknya nak respect lagi x kat bos macam tu???

..

..
Situasi dan perasaan macam ni cuba selami utk anak pulak. Cuba pikir, apa anak rasa hari2 kena marah, hari2 kena herdik.. Apa jadi pada hati dia??

Confirm : hati dia makin terluka saban hari, hatinya akan terpikir betapa ibu tak sayangkan dia..hati membengkak.. Akibatnya : dia akan makin degil, melawan cakap, juga akan menjadi seorang yang pemarah.. Tak percaya cuba tengok sikapnya kalau hari2 kena marah. dia juga akan jd pemarah kepada orang sekelilingnya terutama adiknya. Dia juga akan menjadi pendendam.. lama kelamaan juga dia dah x kisah anda marah dia.. hati dia dah degil dan muak kena marah…

..

..

tips-menahan-marah-pada-anak-kawal-atasi1

..

Itulah kesilapan ibu bapa masa kini. Apa sikit nak marah. Sekarang dah zaman moden. Ada cara lebih baik utk pupuk sikap anak yang baik. Gunakan pendekatan psikologi terutama pada anak berumur area bawah 6 tahun. Kalau dia sepahkan baarang mainan, kita ajak dia kemaskan barang sama2, dlm masa yang sama jgn jemu nasihatkan dia utk kemas balik barang lepas main.. jgn jemu nasihatkan.. teruskan nasihat, lama2 dia akan dengar! Contoh lagi kita nak anak rajin tolong di dapur.. jgn herdik dan marah dia kalau dia x tolong.. Just guna perkataan yg lembut.. “ibu sayang kakak..kakak baik,rajin..nati Allah sayang kakak.. ibu lagi sayang kakak..jom tolong ibu kat dapur”..hati dia akan tersentuh kalau selalu kita gunakan perkataan lemah lembut dan penuh kasih sayang..

..

Bila masuk umur 7 tahun @ 9 tahun, baru kita perlu bertegas dalam aspek solat dan sebagainya. masa kecik didik dengan penuh kasih sayang. Bila besar still penuh kasih sayang tp ada ketegasan dalam aspek tertentu.. Apa jua kita buat, jgn diletakkan emosi dan marah di hadapan, yg boleh membawa kepada kemudaratan pada sikap anak. Anak degil kerana ibu bapa sendiri didik dengan cara mengusik emosinya sejak kecil lagi…

..

Saya pernah kenal dengan orang yg selalu sgt suka marahkan anaknya.. Tiap hari marah. Ada je x kena apa yg anak buat.. Last2 saya terdengar budak tu membebel sorang2.. “ibu ni asyik2 nak marah, asyik2 nak marah”.. tiba2 dia marahkan adik dia “apa la adik ni..jangan buat macam tu.. kakak marah ni!!!”..ditengkingnya adik yang x tahu apa2.. Its really happen.. kenapa?? Sebab dia copy apa yang ibu dia buat..

..

Betullah Ibu Bapa mencorakkan sikap anak. Jika nak anak jadi seorang yang penyayang, didiklah dia dengan penuh kasih sayang. Jika nak dia rajin membaca buku, rajinkan lah diri membaca buku dihadapannya. Jika nak anak rajin solat, solatlah hari2.. jika nak anak rajin menolong, ajak dia buat keja sama2..

..

Tapi kalau nak anak seorang pemarah, marah lah dia hari2. If nak dia jadi seorang peleter, berleter lah kat dia hari2.. kalau parents peminat TV, samalah nanti anak suka tengok TV..kalau ibu bapa sendiri tak solat, jgn harapkan anak bersolat..

..

kesimpulannya.. anda sendiri sbg parents adalah duplicate anak.. terima kasih.

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *