KERJAYA PENSYARAH

images
..
Sebelum sy bergelar pensyarah, cita2 saya adalah GURU.. sbb sy suka mengajar.. Tapi x da rezeki jd cikgu sbb ayah suruh sambung belajar..
..
Sebelum kenal kerjaya ni, saya ingat pensyarah hanya mengajar, tp rupanya banyak lg tugas pensyarah.. sama macam cikgu.. bukan sj mengajar tp banyak lgi tugas guru..
..
OK, kerjaya pensyarah memang mengajar student universiti.. tapi sbnrnya bukan sj mengajar, ada bnyak lg tugas pensyarah..
..
  1. mengajar 40%.. baki selebihnya..
  2. tulis artikel jurnal.. wajib bagi pensyarah menulis artikel ni untuk diterbitkan dlm mana2 jurnal
  3. menghadiri serta membentang kertas kerja dlm mana2 seminar.. samada antarabangsa atau dalam negara..
  4. menjalankan penyelidikan / menjadi PI atau pembantu ketua proje..
  5. Melakukan penyeliaan pelajar serta menyelia pelajar master / phd
  6. Menyumbang khidmat masyarakat
  7. Menghadiri sebarang menyuarat pentadbiran- wajib
  8. menyelesaikan sebarang kerja2 admin spt membuat failing, menjadi ajk seminar yg dianjurkan,
..
Sbnrnya list tu pun dah tunjukkan BANYAKKNYAAA kerja kan.. memang banyakk sgt sbnrnya kerja penyarah.. blh tgk tesis menimbun dlm bilik penyarah, iaitu tesis2 yg perlu ditanda. sbnrnya hari2 boleh kata ada sampai 4@5 kerja perlu siapkan.. memang sgt bz dan bz.. tapi kerja mesti diteruskan..
..
Cumanya bg ssiapa yg berminat dgn kajian penyelidikan.. mmg sesuai dgn kerjaya pensyarah.. sambung sampai phd.. lps tu boleh apply kerjaya pensyarah..tp kna faham krja apa yg x bz di dunia ni.. kerja apa yg mudah? smua perlukan usaha.. semua perlu diselesaikan..
..
kerja ni kita akan buat sehingga tua. jdi seeloknya biar kerjaya yg kita buat tu happy kan kta.. enjoy dgn kerja..
..
Wassalam..

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *