KENAPA RAMBUT GUGUR?? DAN CARA ATASINYA!

2016-09-18_21-52-21
..
Salam.. hai semua.. siapa ada masalah rambut gugur? Berkelemumur? Kulit kepala gatal2 tambahan wanita bertudung.. Stress kan? Takut pun ada..kdg2 terpikir, aku ni lukemia ke.. huhu..
..
Agaknya lah kan, kenapa rambut kita gugur? Ada banyak sebab serta faktor terjadinya rambut gugur…
..
1. KES PENGGUNAAN BAHAN KIMIA BERLEBIHAN PADA RAMBUT
Ini bagi orang yg suka sgt mewarnakan rambut atau meluruskan rambut. Penggunaan warna rambut sebegini boleh merosakkan rambut hingga ke akar. Thats why boleh menyebabkan keguguran rambut utk jangka masa tertentu..
..
2. PERUBAHAN HORMON / HORMON TAK STABIL
Selalunya kes sebegini terjadi pada wanita yang melahirkan anak ataupun kpd wanita yg mengandung. Untuk tempoh tertentu, hormon wanita setelah melahirkan anak atau mengandung ini terganggu, so menjadi penyebab utama keguguran rambut yang teruk. Pengalaman sy sendiri melahirkan anak, kebiasaan sy mengalami keguguran rambut yg teruk ketika bayi berusia dalam lingkungan 7@8 bulan hingga setahun.. Faktor hormon adalah sesuatu yg sukar utk dikawal. Means kena terima keadaan ini dan cuba cari alternatif utk kurangkan keguguran rambut.
..
3. FAKTOR GENETIK
Genetik ialah faktor yg sukar dielakkan. Jika parents sememangnya mengalami masalah keguguran rambut, ini boleh juga berlaku kepada anak-anak.
..
4. ALIRAN DARAH TIDAK LANCAR
Seringkali kita dengar ada certain orang mempunyai masalah perjalanan darah tidak lancar. Antara aspek yg boleh dikesan adalah seseorang itu pucat dan lesu malah kelihatan tidak berseri2. Darah yg tidak lancar mengalir pada tubuh seseorang boleh membawa kepada masalah keguguran rambut. Ini kerana aliran darah juga tidak elok berlaku disekitar kepala, yg blh membawa kpd mslh tersebut.
..
5. ANGIN
Kebiasaan makan makanan berangin menjadi penyebab badan kita berangin. Badan yang berangin boleh menjadi faktor keguguran rambut.
..
6. PEMAKANAN
Gaya makanan yang sihat boleh membawa kepada kuatnya akar rambut. Kena jaga pemakanan. Tidak boleh makan makanan sebarangan yang tidak sihat spt maggie dan fast food secara keterlaluan.. Utk elakkan rambut gugur, banyakkan makan sayur, buah dan yang mengandungi biotin, zink, serta vitamin B12, B6, A, dan E.
..
7. KEBERSIHAN RAMBUT
Rambut terutama bagi wanita bertudung mudah terdedah kepada bau akibat diperam.  Bukan shja wanita bertudung, malah orang lelaki dan wanita yg tdk bertudung juga perlu menjaga kebersihan rambut. Akibat terdedah kpd panas dan lembab menyebabkan kulit kepala tidak sihat.
Kulit kepala jika tidak dijaga kebersihan akn mudah membawa kepada jangkitan kuman. So keadaan2 ini perlu dielakkan dengan cara selalu mencuci kepala dan rambut dengan pembersih rambut yg betul.
..
8. JARANG MENCUCI RAMBUT
Rambut yg jrg dicuci akan terdedah kepada keguguran. Ini kerana jika jarang dicuci, kulit kepala akan lembab dan berminyak. Rambut dlm keadaan sebegini jika terdedah kpd matahari akn menyebabkan kulit kepala berpeluh. Ini mengakibatkan folikel rambut akan menyerap peluh dan seterusnya menyebabkannya lembab dan seterusnya menyebabkan rambut gugur..
..
Ok, banyak kan faktor2 penyebab gugurnya rambut kita semua. Sy sendiri pernah alami keguguran rambut yg sgt teruk. Sekali sikat je rambut, boleh tengok betapa banyaknya rambut yg gugur.. Selalu happen pd sy bila baby sy berumur lingkungan 8 bulan keatas.. so sy yakin keguguran rambut sy akibat gangguan hormon…
..
So, apa saya buat?? Saya buat rawatan rambut dgn cara guna shampoo marrine essence shja.. Senang sgt.
..10264758_274609316052393_936348036297456242_n
..
Kenapa shampoo ni yg saya pilih??
..
kandungan-syampoo-marine-essence-johor-kandungan-syampoo-maine-essence-batupahat-kandungan-syampoo-marine-essence-kluang-shuhahashim
..
Jawapannya sbb memang shampoo ni dicipta khas utk rawat kulit kepala dan rambut. Kaya dengan bahan mineral, protein, penuh dengan lembapan dan antioksida yg kuat. Ciri2 ni lah yg kita kena cari utk rawat kulit kpla kita yg tdk sihat. Guna shampoo ni akn menyebabkan sel2 kulit kepala kita diperbaharui, then kuman tak mampu nak membiak di kulit kepala dan kelembapan asli dari shampoo ni menghalang peluh pada rambut. So folikel rambut x dapat nak serap peluh penyebab keguguran rambut..
..
Tak percaya? Try lah sendiri. Baru tahu kan. Pakai 2@3 minggu secara kerap utk permulaan. Pastu tengok sendiri nati rambut dah kurang sgt gugur. hehe… tu je cara saya rawat rambut sy yg gugur ni.. Senang sgt, tak perlu penat2 pikir nak g yun nam hair 😂
..
Bagi sesiapa yang nak try n dapatkan shampoo ni, boleh contact Nurul via whatsapp ye 013-2769785..
..
Harga shampoo ni cuma rm38 sja tau. murah sgt nak dibandingkan dgn rawatan yun nam hair. Lagi satu x boleh bandingkan dengan shampoo biasa sbb bahan2 dalam shampoo ni smua utk rawatan kulit kepala dan rambut serta kaya dengan garam buluh.. so pd saya dh murah sgt utk shampoo rawat rambut gugur mcm ni..
..
4958testimoni-syampoo-marine-essence-shuha-hashim-testimoni-syampo-marine-essence-johor
..
testi-4
..
testimoni_sabun_ketiak_marine_essence_jerawat_belakang_badan_hilang_ckin_ali-agent_kl_cod_setiawangsa-shampoo-hilangkan-gatal-gatal
..
So boleh contact Nurul 013-2769785 utk pertanyaan lanjut. TQ kerana membaca perkongsian sy ni.

Nurul Huda

I'm a lecturer from university Malaya..i'm interested to be the successful of businesswomen..i love reading,enjoy writing and interested in fashion and beauty side.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *