MACRO PLASTIK

macro_microplastics (1)
.
Salam.. Saya tertarik dengan satu fakta daripada salah satu pembentangan dalam program Eco-Mosque Kareim. Sebelum ini saya mungkin kurang kesedaran tentang konsep lestari alam ni. Tapi bila dengar sendiri tentang perincian butiran fakta dari pembentang, baru saya faham betapa pentingnya KESEDARAN TERHADAP semua kempen2 berkaitan alam sekitar seperti “recycle” tertentu, kurangkan pembaziran makanan, pengasingan bahan buangan dan kepentingan “jimat” air serta kurangkan penggunaan aircond (cth berkaitan aspek peningkatan haba di dunia)..Kini baru wujud kesedaran bahawa saya adalah salah seorang manusia yang sedang merosakkan alam dunia ini.
.
Macro plastik… merupakan serpihan zahrah teramat kecil (tidak akan nampak dengan mata kasar), wujud disebabkan bahan plastik yang digunakan masa kini tidak mampu terurai. Disebabkan ia tidak mampu terurai, bahan2 ini berterbangan sekeliling manusia dan mencemarkan seluruh makanan, sumber air manusia, dan udara. Sudah pasti plastik sebegini penyebab kepada penyakit lain kepada manusia. Antara berkemungkinan besar seperti kanser.
.
Bayangkan plastik adalah bahan paling banyak manusia gunakan. Tetapi sebenarnya plastiklah bahan yang tidak terurai. dan sebenarnya juga plastik ini lah penyebab kematian beribu2 malah berjuta ikan di lautan.
.
Plastik yang tidak berjaya sampai ke tempat pembuangan sampah, jatuh @ terbuang ke dalam2 longkang, seterusnya di bawa ke sungai. Dari sungai ia terus mengalir ke laut. Sementara plastik2 ini pecah, ia bertebaran di laut. Ikan2 akan makan dan telan bersama2 plastik tersebut, akibatnya ikan2 mati dengan sangat banyak.. Ini lah kesannya…
.
Rasa terkesan dengan apa yang disampaikan… marilah sama2 kita sedar kepentingan menjaga alam ni.. belajar dan cari ilmu tentang cara menangani sampah2 dan bahan2 yg kita guna seharian… Jika di singapura, tong2 sampah yang wujud bukannya tong sampah biasa, tapi tong2 besar kitar semula… sbb di sana diamalkan KITAR SEMULA.. Malaysia? Berjayakah kempen kitar semula?
.
Jika kita sebagai rakyat tidak mampu berubah, buat lah kempen apa pun, semua tak akan berjaya. Wallahua’lam
.
 Sumber dari Pembentang Kertas Kerja Program KAREIM 2018 APIUM : Prof. Madya Dr. Sumiani Yusoff bertajuk Isu-isu Semasa yang Berkaitan Alam Sekitar dan Relevenisasi dengan Masjid.

Dunhill Blue New Dexandra (Nemesis)

download

..

Salam sejahtera.. Nemesis, nama baru bagi Dunhill Blue di bawah produk dexandra. Nemesis di bawah kategori dynamic_series merupakan wangian berbau SOFT dan SWEET. Bukan sekadar wangian yang sesuai dipakai pada waktu siang, malah ia dikatakan unik kerana mampu memberikan aroma sejuk dan segar pada musim panas. Jadi ia sangat sesuai dengan cuaca di Malaysia…yang panas dan lembab sepanjang tahun.

..
Nemesis yang kekal lama beraja di nadi membuatkan si jejaka yakin melangkah dengan senyuman lebar serta mencuri hati ramai orang sepanjang hari. Ia merupakan perfume pilihan NO 1 jejaka di Malaysia yang cintakan kedamaian sedamai lautan biru yang luas terbentang. Sungguh, nemesis melambangkan si pemakai yang sangat romantik..!
..
Berapa harga anda perlu bayar untuk miliki perfume dunhill blue original? RM200-300 bukan? Tetapi untuk nemesis @ dunhill blue dexandra, hanya rm75 sahaja anda perlu bayar untuk miliki perfume kegemaran ramai ini. Jimat bukan?
..
Dengan hanya RM75, anda mampu miliki perfume yang sama aroma dengan original dunhill blue, malah anda boleh miliki perfume yang sangat berkualiti dengan pati perfume dexandra nemesis yang ditempah khas daripada New Zealand. Pemakaiannya tahan lama hingga melebihi 8 jam hingga 12 jam pada kulit, serta 3 hari pada pakaian.
..
Inginkan 1 nemesis @ dunhill blue sebotol sebagai tanda untuk menghargai diri anda sendiri? Hubungi saya menerusi whatsapp ; Nurul 013-2769785 untuk tempahan. Pembelian 2 botol dan ke atas, anda layak miliki free gift dan free postage..
..
Terima kasih semua atas penghargaan anda terhadap dexandra perfume..
..
38c9e509e6fe92c1bcc2fa85b26c76f1

 

 

INVICTUS NEW DEXANDRA (VIGOR)

02d29969-656e-48a3-957f-25602d683f0d..
Salam sejahtera.. hai peminat-peminat INVICTUS. Wangian invictus yang direka khas dari koleksi Paco Rabanne ini merupakan wangian khas untuk para jejaka yang memiliki personaliti yakin, kuat dan bertenaga. Sesuai dengan personaliti tersebut, wangian ini memiliki aura berbau fresh dan sporty.
..
Wangian ini dilancarkan pada Julai 2013. Namanya iaitu invictus pula terbit daripada bahasa Latin iaitu “Invincible” yang menonjolkan maksud berkuasa, dinamic dan bertenaga.
..
Pada awal semburannya, invictus membuka tirai wangian berbau buah grape yang sangat segar bersama bau marrine. Kemudiannya aromanya bertukar kepada bau dedaunan, bunga jasmine dan seterusnya berbau woody (base of guaiac wood, patcholuli, oak moss, ambergris). Botolnya direka bentuk kepada bentuk piala (trophy) yang melambangkan kepada lelaki JUARA. Harga Invictus original perfume sekarang dalam RM250.
..
Bagi mereka yang inginkan bau wangian yang sama, tetapi pada harga yang lebih murah, boleh bertukar kepada DEXANDRA INVICTUS BARU atau nama barunya VIGOR.. Masih mengekalkan bau invictus yang sama, pati wangian baru VIGOR @ INVICTUS ini ditempah khas dari New Zealand adalah lebih enchanted dan patinya lebih pekat. Botolnya sangat ekslusif serta didatangkan khas dengan jumlah ml sebanyak 35ml, tahan selama 2 bulan bergantung kepada kaedah pemakaian. Baunya tahan 8 hingga 12 jam pada kulit serta 3 hari pada pakaian walaupun di cuci…
..
Tunggu dulu!! Berapa harganya untuk sebotol invictus new dexandra @ Vigor ini?? Harganya cuma RM75 sahaja.. bukan RM250 ya.. sangat jimat dan berbaloi berbanding wangian asal invictus original. Sedangkan bau wangian yang di datangkan dari dexandra ini berbau sangat sama exactly dengan yang asal serta tahan lama.. bonus tambahan,  ia didatangkan dengan  harga yang sangat berpatutan, sangat berbaloi serta boleh di bawa solat serta travel dengan sangat mudah.
..
Untuk tempahan boleh terus whatsapp NURUL, ejen trusted dexandra anda di talian 013-2769785. Ada free gift menanti anda untuk pembelian 2 botol dan ke atas. Terima kasih semua.
..

140(5)..

TIPS AJAR ANAK CEPAT MEMBACA

Anak cepat membaca..

Assalamualaikum.. Bestnya rasa kita ni parents kalau tengok anak dah pandai membaca.. siap rajin nak belek2 buku lagi kan.. daripada asyik dengan TV..
..

Sesetengah parents lebih suka.. balik kerja lepas ambik anak dari rumah pengasuh @ taska, terus buka channel 611 untuk anak-anak kecil.. cara ni dapat elakkan anak-anak bising @ ganggu parents nak rehat.. memang diakui penat lepas balik kerja.. tapi pernah tak kita terpikir apa akibatnya bila kita training anak dengan cara memupuk minat pada hiburan macam ni? Nak bagi anak tengok TV tak de masalah tapi jangan jadikan TV sebagai “pengasuh” anak-anak di rumah…
..
Why not kalau kita tukar kaedah di atas dengan cara PUPUK MINAT ANAK-ANAK MEMBACA & sukakan BUKU.. so jadikan buku sebagai “pengasuh” anak-anak.. kan lebih better.. tapi nak jadikan anak-anak minat membaca ni.. kita pun kena berkorban sikit awal2 nya.. once anak-anak dah pandai membaca.. dah tak da masalah… nati dorang sendiri akan membaca tanpa di suruh..siap jadi habit lagi…

CARA DAFTAR DROPSHIP ATAU SELLER AIR FRESHENER DEXANDRA

IMG-20180122-WA0013.
Alhamdulillah.. air freshener dexandra telah berjaya berlabuh tirai pada 22 jan 2018.. sempena permulaan tahun baru 2018, dexandra memperkenalkan baby dexandra, iaitu air freshener pada harga yang sangat mampu milik.
.
Terdapat 8 jenis wangian dengan pilihan aroma yang pelbagai seperti rose, coffee dan caramel.. bagi yang ingin menjana pendapatan menerusi jualan air freshener dexandra, anda boleh menjualnya dengan cara join @ daftar sbg dropship dexandra.
.
Syarat untuk join dropship @ seller air freshener dexandra adalah sama syaratnya untuk join dropship perfume dexandra..
Maklumat tentang syarat register :.
.
💗 Syarat register dropship💗
🎉 Details berikut diperlukan utk register dropship dexandra
.
NAMA
ALAMAT
NO PONE
EMAIL
NO IC
NAMA WARIS
NO WARIS
SLIP YURAN
.
🎉 YURAN
✔Hanya RM150 yuran dikenakan seumur hidup.
✔ Dapat free sebotol dexandra botol baru dan 3 miniture bernilai RM105 ATAU anda free 8 botol air freshener berharga rm80 (berdasarkan harga jualan)’
✔ Free flyers dan *katalog bergantung adanya stok
✔Kenapa yuran dikenakan? Ia tanda komiten kita untuk menjual. Jika tanpa yuran sudah tentu semua orang inginkan harga dropship yang harganya lebih murah 30% dari harga pasaran
✔ Terminate ahli dikenakan jika 6 bulan berturut2 tiada langsung belian
## Syarat ini berbeza dengan syarat sebelum 2017. syarat di atas ni termaktub bermula jan 2018. syarat sblm 2018 lain. dpt free 2 botol 35ml berharga 120
..
Sebenarnya peranan dropship ni adalah sebagai promoter dexandra. Just promote saja pd smua kwn2 atau pd customer samada scra online atau offline.. then just inform ejen stok yg diorder oleh customer. Ejen bertanggungjawab post perfume tersebut, manakala dropship x perlu pos barang.. Itu sebenarnya role ejen dan dropship..
..
Harga dropship air freshener rm8/botol..harga untuk borong 25 botol dan ke atas, jatuh pada hrga rm7.43/botol. Harga jualan/retail ialah rm10/botol. Kandungannya ialah 10ml, tahan selama 30-45 hari.. sangat berbaloi.. terutama buat para student yang ingin menjana pendapatan tambahan..
..

 

Bagi yang berminat ingin menyertai dropship air freshener dexandra, just hubungi saya Nurul menerusi WHATSAPP : 0132769785.. Insyaallah saya akan menjawab sebarang pertanyaan yang ingin diajukan. Terima kasih. .
 ..
IMG-20180122-WA0018
.
IMG-20180122-WA0017
.
IMG-20180122-WA0016
.
IMG-20180122-WA0015
.
LETS PASSION LEAD YOU!!

KATEGORI PERFUME : PERBEZAAN ANTARA PARFUM, EDP, EDT DAN COLOGNE

IMG_20170724_203734-01
.
Perfume ialah campuran pati @ aroma sebatian @ bahan pelarut yang digunakan untuk memberikan bau yang menyenangkan kepada manusia. Pada zaman moden kini, pembuatan minyak wangi telah bermula sejak abad ke-19 menerusi penghasilan sebatian aroma seperti vanillin secara komersil.

.

Walaupun perfume dikenali sebagai SATU WANGIAN, namun ia terbahagi kepada empat kategori di dunia.
  • PARFUM
Parfum berasal dari perkataan Perancis. Parfum merupakan kategori perfume yang paling mahal di dunia. Ini kerana ia mengandungi kepekatan perfume yang paling tinggi sekitar 20% hingga 50%. Kepekatan yang tinggi menyebabkan perfume jenis ini sangat tahan lama namun HARGA nya sangat mahal.

.

  • EDP
EDP ialah singkatan kepada istilah Eau De Parfum. Perfume jenis ini paling terkenal di dunia. Kandungan pati perfumenya sekitar 10 hingga 15% iaitu lebih kurang kepekatannya berbanding jenis Parfum. Ketahanan baunya kepada si pemakai adalah sekitar 8 jam (pada kulit) manusia. Oleh itu, perfume ini hanya perlu spray sekali, dan baunya kekal sejak pagi hingga petang. Perfume jenis ini sangat sesuai dipakai di kawasan-kawasan hangat badan manusia seperti pergelangan tangan, nadi, leher, lipatan siku dan pelipat lutut.
.
  • EDT
Singkatan kepada istilahEau De Toilette. Kepekatan pati perfumenya hanya sekitar 3% hingga 8% sahaja menyebabkan ketahanan baunya hanya sekitar 2 – 3 jam sahaja. Perfume jenis ini cepat hilang bau menyebabkan si pemakai perlu spray beberapa kali dalam sehari untuk mengekalkan bau wangiannya. Haruman EDT setanding berbau wangi seperti EDT namun ia tidak tahan lama, hanya itu kelemahannya. Si pemakai perfume jenis ini still boleh merasa yakin ketika berada dikalangan orang ramai

.

  • COLOGNE
Jenis perfume yang paling murah, serta kepekatan patinya hanya 3% sahaja… Sangat sedikit menyebabkan ketahanan baunya sangat sekejap. Perfume jenis ini mengandungi campuran minyak dan air yang paling tinggi.
.
Untuk pengetahuan semua, dexandra perfume merupakan perfume dalam kategori EDP. Oleh kerana itu perfume ini tahan sehingga 8 jam (pada kulit seseorang). Oleh itu, anda hanya perlu spray sekali sahaja pada waktu pagi, aroma wangiannya kekal hingga pada waktu petang.. Jimat masa dan wang anda kerana hanya perlu spray sekali untuk penggunaan sepanjang hari. Selain itu anda hanya perlu belanja sekali untuk membeli perfume tapi sebotol tahan sehingga 2 bulan.
.
Untuk pertanyaan lanjut tentang dexandra, boleh hubungi saya Nurul, seller dexandra, menerusi whatsapp 0132769785.. Terdapat pelbagai jenis wangian yang mampu memberi impak dan aroma yang sangat menawan kepada anda semua.

 

 

 

 

SOALAN SERING KALI DITANYA TENTANG CARA DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA

IMG-20171108-WA0049-01
.
SOALAN SERING KALI DITANYA TENTANG CARA DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA

.

Assalamualaikum.. Ok, saya nak share beberapa soalan yang seringkali ditanya oleh newbie yang ingin join dropship dexandra..dan saya share kan jawapannya..
.
……
SOALAN  :
Bagaimana cara untuk saya daftar dropship dexandra?
JAWAPAN :
Mudah sahaja. Hanya bagi info berikut ; NAMA, ALAMAT RUMAH, NO TELEFON, NO IC, ALAMAT EMAIL, NAMA WARIS, NO TELEFON WARIS & BUKTI TRANSAKSI YURAN.
Yuran boleh di bank in kan ke akaun CIMB BANK (7618-137-875) @ MAYBANK (1623-39091-722) atas nama saya, ejen dexandra anda NURULHUDA AHMAD ZAKI
.
…..
SOALAN :
Berapa jumlah yuran yang dikenakan untuk join dropship dexandra?
JAWAPAN :
Hanya RM150. Sekali sahaja bayaran untuk seumur hidup.
.
……
SOALAN
Apa yang bakal saya perolehi selepas register?
JAWAPAN:
Anda dapat FREE 1 botol dexandra baru, 3 tester, flyers (*katalog jika available stock)
.
……
SOALAN:
Kenapa perlu bayar yuran?
JAWAPAN
Yuran dikenakan sebagai bukti komitmen kita untuk menjadi keluarga dexandra. Jika yuran ialah FREE, bayangkan berapa ramai yang akan daftarkan nama semata-mata inginkan price ahli less sebanyak 27% tersebut. Walaupun anda bayar yuran, namun sebenarnya anda masih untung. Sebabnya anda dapat free 1 botol dexandra berharga rm75   dan 3 tester berharga rm30.. jadi total rm105.. Anda boleh jual semulafree dexandra ini supaya anda mendapat semula rm105 tersebut. Jadi sebenarnya modal anda hanyalah rm45.
.
……
SOALAN :
Adakah ada apa-apa syarat lain dalam jualan? Contohnya berapa perlu saya jual untuk kekalkan keahlian saya?
JAWAPAN:
Tiada syarat jumlah botol yang perlu dijual, terpulang pada anda. Semakin banyak anda jual, semakin banyak untung anda.  Tetapi keahlian anda akan terbatal jika tiada jualan selama 6 bulan berturut-turut. Ini adalah syarat yang ditetapkan oleh HQ.
.
……
SOALAN :
Berapakah keuntungan saya dalam jualan dexandra perfume?
JAWAPAN :
Anda untung RM20 untuk setiap botol dexandra. Jika 5 botol anda jual, bermakna anda untung RM100.
.
……
SOALAN:
Bagaimana proses Order berlaku?
JAWAPAN:
Anda promote pada customer, kemudian customer order pada anda. Sila ambil nama, alamat serta no telefon customer. Customer perlu bank in harga pasaran dexandra RM75 + kos postage. Anda bank in semula pada ejen harga dropship RM55 + kos postage. Ejen kemudian akan poskan stok barang kepada customer
.
……
SOALAN :
Berapa kos postage?
JAWAPAN :
Kos postage untuk 1 hingga 4 botol RM7. Kos untuk 5 hingga 13 botol ialah RM10. Kos postage hendaklah ditanggung oleh customer.. untuk jimatkan kos, cuba untuk penuhi order 4 botol rm7 contohnya.. jadi boleh buat kumpul oder dikalangan customer. dalam masa yang sama customer juga boleh share kos postage. jimat kan..
.
…..
SOALAN:
Kenapa customer perlu bayar kos postage?
JAWAPAN :
Sebab kita amalkan jualan online. Jika customer ke kedai pun, customer perlu bayar kos minyak dan perlu luangkan masa untuk ke kedai.

…..

SOALAN
Apakah dropship tidak perlu simpan stok?
JAWAPAN :
Ya, dropship tidak perlu simpan atau beli stok. Tetapi saya galakkan simpan beberapa stok untuk mudahkan promote

……..

SOALAN :
Berapa kos order secara borong?
JAWAPAN :
Dropship boleh order borong tetapi hendaklah paling minimum 15 botol pada harga RM45botol + kos postage
.
……
SOALAN :
Bagaimana saya boleh dapatkan ayat-ayat iklan dan gambar iklan dexandra yang cantik?
JAWAPAN:
Saya akan bekalkan…iklan2 di perolehi dari stokis dan HQ

…..

SOALAN :
Selepas mendaftar, apa yang perlu saya lakukan?
JAWAPAN :
Boleh terus menjual. Gunakan medium online  untuk promote dan jadikan medium tersebut sebagai kedai anda.. hiasinya, sebarkan manfaat  produk dan terus kan promote hari demi hari. Ibarat menjual barang di kedai sebenar, anda perlu buka kedai hari-hari, promosikan barang dan sebarkan kebaikan barang anda jual kepada bakal customer anda.
…..
Jika anda inginkan maklumat lanjut, hubungi saya Nurul, menerusi whatsapp 0132769785. Terima kasih.

MANFAAT JOIN DROPSHIP DEXANDRA PERFUME TEAM DR HUDA

IMG_20170614_144504-01
.
MANFAAT ANDA JOIN TEAM DROPSHIP DEXANDRA DR HUDA
.
Assalamualaikum.. hai.. saya Nurul, ejen dexandra.. Saya telah menyertai bisnes dexandra sejak dec 2015. Ikutkan di Malaysia, program dropship yang pertama ialah sejak 2011.. dan berkembang sejak akhir-akhir ini bagi menyediakan peluang pendapatan sampingan kepada rakyat Malaysia.
.
Dropship bermaksud orang yang memasarkan produk yang disimpan oleh pembekal di mana stok tersebut dibeli oleh ejen. Dropship akan memesan stok yang di oder oleh customer daripada pihak ejen, seterusnya ejen akan menghantar barang tersebut terus kepada customer.Proses pembayaran perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum barang diserahkan kepada pemiliknya.
.
Sistem ini diamalkan dalam sistem bisnes dexandra. Boleh baca hukum dropship menerusi link ini : . Kini saya telah memiliki lebih daripada 70 orang dropship yang berdaftar di bawah saya, dan jumlah ini bertambah saban minggu.
.
Apakah manfaat jika anda join team dropship dexandra Dr Huda?
 Keuntungan /komisen RM20 untuk setiap jualan sebotol dexandra
 Anda dapat FREE postage dari admin untuk setiap jualan 5 botol dexandra dalam satu invois
 Group support – ada disediakan pic-pic iklan dexandra serta tips menjual yang diamalkan oleh admin sendiri
 Reward berkala yang diberikan kepada team dr huda kepada seller yang banyak menjual
 Anda layak dapat price promosi ketika bulan promosi yang dianjurkan oleh HQ
 Anda akan diguide jika anda ingin diguide. Ada personal coaching dari admin
 Motivasi dan support dari admin – secara berkala
 Sharing teknik jualan kepada semua dropship dexandra
.
Saya share ini adalah link cara untuk daftar dropship dexandra : SYARAT DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA
.
.
Saya share juga link jawapan kepada persoalan-persoalan yang sering ditanya tentang dropship dexandra : SOALAN DAN JAWAPAN TENTANG DROPSHIP DEXANDRA

.

Jika anda berminat untuk join dropship team dr huda, boleh whatsapp saya 0132769785. Insyaallah saya sedia membantu.

AWAS BAYI ANDA MUNGKIN MENGIDAP PENYAKIT TIROID TANPA ANDA SEDAR

Congenital-Hypothyroidism-Thyroid-Nation
.
PENYAKIT CONGINENTAL THYROIDISM DIKALANGAN NEWBORN

..

Alhamdulillah kali ini berkesempatan untuk share satu artikel untuk informasi kepada para ibu bapa. Tiada kata secantik bahasa untuk kita ucapkan untuk gambarkan keindahan hati bilamana kita diberi rezeki kehadiran seorang cahaya mata baru.. atau kita istilahkan newborn baby.. Syukur Alhamdulillah, itu lah kata2 terbaik mampu kita ucapkan atas rezeki dan nikmat yang Allah berikan.

.

Kebiasaan newborn baby bilamana dilahirkan akan mengidap jaundis.. ada juga yang tidak mengidapnya.. jika paras kuning sangat tinggi, baby akan ditahan dan diletakkan di bawah lampu di hospital untuk menurunkan kadar kuning dengan cepat..

.

Tetapi awas..bilamana kuning tidak turun dengan baik, malah melebihi 2 minggu untuk bayi pramatang (bacaan masih 100 ke atas), bayi mungkin berisiko dalam aspek masalah hati atau buah pinggang… malah bayi kuning akan tidur dengan nyenyak dan tidak mahu bangun kecuali menyusu – itupun selepas 3 hingga 5 jam sekali..

.

Tetapi… ada satu lagi masalah yang mungkin dihadapi oleh newborn baby jika keadaan di atas dialaminya.. iaitu TIROID KONGENITAL…

..

“SATU DALAM 2000-4000 KELAHIRAN BAYI BARU MENGALAMI KEKURANGAN HORMON TIROID KONGENITAL… KETAHUI JUGA BAHAWA BAYI PEREMPUAN BERISIKO 2 X GANDA MENGIDAPNYA BERBANDING BAYI LELAKI”
.

300px-Jaundice_in_newborn

.

Apakah maksud kekurangan hormon tiroid kongenital?
  • Bayi baru yang dilahirkan tidak dapat menghasilkan hormone tiroid yang mencukupi disebabkan tiada kelenjar tiroid atau kelenjar tiroidnya tidak berfungsi

..

Kenapa hormon tiroid penting kepada new born baby?
  • Hormon tiroid perlu untuk perkembangan otak dan pertumbungan serta fungsi badan

..

Apakah komplikasi jika keadaan ini tidak dikesan atau dirawat lebih awal?
  • Dua keadaan akan berlaku iaitu KECACATAN OTAK & TUMBESARAN TERBANTUT

..

Apakah penyebab utama kekurangan hormone tiroid kongenital?
Penyebab utama
  • Tiada kelenjar tiroid sejak lahir
  • Kelenjar tiroid kecil
  • Kelenjar tiroid tidak terletak dikedudukan yang sepatutnya (sepatutnya dibawah peti suara di leher
Sebab lain
  • Kelenjar tiroid tidak berfungsi – penyakit yang diwarisi
  • Masalah pada kelenjar pituitary yang meransang penghasilan hormone tiroid
  • Ibu yang ada penyakit tiroid / mengambil ubat tiroid semasa mengandung
  • Kekurangan garam iodin dalam pemakanan semasa mengandung

..

Apakah tanda-tanda untuk mengenal kekurangan hormon ini pada seseorang bayi baru lahir?
Antara tanda-tanda yang mungkin ada pada seseorang bayi ialah:
  • Jaundis melebihi 2 minggu
  • Sembelit
  • Tidak aktif atau sentiasa tidur
  • Suara garau
  • Mempunyai masalah penyusuan
  • Lidah terjulur
  • Muka sembab
  • Perut kembung atau hernia di pusat
  • Ubun-ubun yang besar

..

Tanda-tanda yang terjadi jika tidak dirawat? Ketika kanak-kanak, akan terjadi
  • Pendek / terbantut
  • Sembelit
  • Otak lembab
  • Lemah otak
  • Perkembangan otot, badan serta fizikal yang tidak normal
  • Segera berjumpa doctor jika anak anda mengalami keadaan di atas (setelah kanak2)

..

Bagaimana cara rawatan ke atas bayi yang mengalami masalah kekurangan hormon tiroid ini?
  • Bayi diberi ubat L-Thyroxine –ubat ini berfungsi menghasilkan hormon tiroid, malah berfungsi menggantikan hormon tiroid yang sepatutnya dihasilkan oleh tiroid asal
  • Ubat diberi sepanjang umurnya sejak lahir hingga umur 3 tahun. Selepas 3 tahun, aka nada rawatan susulan yang lain
  • Ubat WAJIB diberi setiap hari, satu jam sebelum pemberian susu badan (semasa perut bayi kosong). Waktu pemberian ubat perlu sama setiap hari

..

Bagaimana doctor mengesan bahawa bayi mengalami masalah tiroid?
  • Menerusi ujian darah Throid-stimulating hormone (TSH) dilakukan secara rutin.
  • Tanda/ hasil ujian mengesahkan bayi anda mengalami tiroid hormon problem ialah bacaan TSH tinggi, bacaan T4 rendah
  • Ini bacaan daripada rekod doctor untuk mengenalpasti masalah ini.

..

congenital-hypothyroidism-10-638

..

Oleh itu, para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata, serta bakal ibu bapa sekalian wajib mengetahui dan mendapat maklumat tentang masalah tiroid ini dikalangan bayi newborn. Info tentang masalah ini jarang didedahkan dan diketahui dikalangan masyarakat. Semoga perkongsian ini bermanfaat. Terima kasih.

SAKIT BELAKANG & TULANG BELAKANG? CARA SEMBUH SEPENUHNYA

SEMBUH SAKIT BELAKANG & TULANG BELAKANG
.

images

.

Assalamualaikum..
Sakit belakang dan sakit tulang belakang sering terjadi dikalangan rakyat Malaysia berumur sekitar 30 ke atas. Ada juga di usia muda sudah terjadinya masalah ini. Ada banyak faktor penyebab antaranya :
  • Duduk terlalu lama terutama bekerja di hadapan computer terlalu lama dikalangan pekerja pejabat, para pelajar dan sebagainya
  • Postur duduk yang tidak betul
  • Obesiti – mereka yang mengalami masalah kegemukan seringkali terdedah kepada sakit tulang belakang
  • Wanita hamil – sering mengalami sakit belakang apabila usia kandungan bertambah
  • Gangguan tulang belakang @ osteoporosis
  • Mengangkat barang melebihi keupayaan tulang belakang
  • Masalah slip disc – iritasi saraf disebabkan disc yang terluka
.
Apa yang ingin saya kongsikan dalam artikel ini ialah bagaimana waist nipper premium beautiful berjaya rawat sakit belakang saya totally tanpa ubat, dan sakit belakang tersebut tidak lagi menjengah saya hingga kini.
.
Saya adalah antara pelajar yang suka mentelaah buku pelajaran berjam2 lamanya di atas kerusi dan meja belajar saya. Tabiat belajar bersungguh-sungguh ini bermula pada usia saya 14 tahun.. dan berterusan hingga saya ambil SPM.. Apa yang terjadi, saya alami sakit tulang belakang yang berterusan.. pada awalnya hanya ringan-ringan, namun makin teruk bila usia menginjak 17 tahun.. Akibatnya saya terpaksa menelan pain killer bila keadaan sakit belakang terlalu menyengat…
.
Ketika menyambung belajar di peringkat Ijazah Sarjana Muda, keadaan yang sama seringkali terjadi, tetapi hanya secara berkala… namun keadaan makin teruk ketika saya menyambung Phd.. Terasa menyengat, terseliuh, sakit urat belakang, semua sekali datang dalam satu masa… Seringkali keadaan ini terjadi hinggakan saya sering menangis kerana tidak tahan dengan keadaan ini..

.

Hinggalah tahun 2015, saya ditakdirkan bertemu dengan Korset Premium Beautiful. Masa ni keadaan sakit belakang masih terjadi secara berkala.. namun tujuan utama saya memakai korset ini adalah untuk kurus (berjaya lost weight 12kg selepas 5 bulan memakai korset PB ini).. Walaupun tujuan utama untuk kurus, tetapi secara tak langsung, sakit tulang belakang hilang begitu saja.. Sangat ajaib.. sejak memakai PB, sakit belakang sudah tidak menjengah diri saya lagi… Apa yang boleh saya kongsikan, sakit belakang yang bertahun-tahun saya alami, hilang begitu sahaja disebabkan pemakaian PB secara berterusan..PB bukan semata-mata merawat malah menyembuhkan sakit tulang belakang @ slip disc mana-mana pemakai PB.
.

images

.

Saya kongsikan fakta tentang waist nipper premium beautiful

.

1412166294634

.

  • Waist Nipper Premium Beautiful merupakan bengkung yang dicipta khas untuk tujuan kecantikan dan kesembuhan penyakit dalam badan seseorang wanita @ lelaki. Ia mempunyai 7 batang keluli lembut yang berfungsi menyokong pinggang dan menegakkan tulang belakang vertebrata serta membaiki postur badan agar pemakainya dapat duduk dengan betul.
  • Waist nipper juga merupakan salah satu bahagian PB yang memiliki FIR (Far Infra Red) yang paling banyak. FIR ini berfungsi melancarkan peredaran darah, merawat penyakit serta membantu merawat serta meyembuhkan sakit tulang belakang.
  • Untuk pengetahuan semua, Waist Nipper ini diiktiraf oleh Persatuan Tulang Belakang yang terdiri daripada America, Canada dan Korea.. diiktiraf untuk merawat sakit tulang belakang dan masalah slip disc yang dihadapi seseorang.
.
Berikut saya sertakan testimonial pesakit-pesakit yang menderita sakit tulang belakang dan slip disc – sembuh selepas menggunakan waist nipper atau satu set premium beautiful korset.

.

Premium-Beautiful-Legakan-Sakit-Belakang-2

.

premium-beautiful-slipped-2

.

testimoni_premium_beautiful_sakit_belakang_slipped_disc

.

Untuk mereka yang ingin mengetahui maklumat lanjut tentang waist nipper, boleh hubungi saya NURUL menerusi whatsapp 013-2769785. InsyaAllah saya sedia membantu. Terima kasih.