CINTA DI USIA MUDA

cinta
.
“ANDAI ANDA @ ANAK ANDA MENERIMA SMS BAHAWA TEMAN LELAKI ANDA @ ANAK ANDA INGIN MEMUTUSKAN PERHUBUNGAN 3 HARI SEBELUM EXAM SPM, ADAKAH ANDA @ TEMAN LELAKI ANDA MASIH MAMPU MENUMPUKAN PELAJARAN UNTUK PERSEDIAAN PEPERIKSAAN?”
..
Ya ATAU Tidak?
..
Assalamualaikum.. saya harapkan suatu jawapan yang jujur dari pihak anda semua… Dan saya yakin apa jawapannya… Ayat di atas saya ambil dari sebuah buku yang saya baca tentang motivasi pelajar yang berjaya dalam pelajaran mereka..
Sudah menjadi trend budak-budak zaman sekarang memiliki couple di sekolah. Saya yakin ada ibu bapa yang tahu anak mereka memiliki pasangan @ teman lelaki/perempuan di sekolah, malah ada yang mengenali teman lelaki/perempuan tersebut..
Pandangan saya..tidak sesuai malah tidak perlu lagi bercouple zaman sekolah.. Kenapa tak perlu serta tak sesuai?? Sebabnya pada umur persekolahan sebegini, pemikiran remaja yang masih tidak mempunyai commitment kewangan dan beban perbelanjaan adalah tidak matang… Bila tidak matang, segala permasalahan yang datang, akan menganggu emosi dan pembelajaran dengan teruk…lain cerita kalau dah masuk university..zaman ni memang zaman mencari jodoh bukan?
Budaya bercouple semasa zaman sekolah pada saya memberi pelbagai kesan negatif berbanding positif..
  • Kurang menumpukan pelajaran… ye lah asyik sibuk dengan teman lelaki/perempuan.. mananya nak belajar.. kalau belajar pun, ntah otak menerawang pikirkan pasal teman masing2..
  • Terlalu extreme.. orang yang kali pertama bercinta ni, emosi nya terlalu extreme.. maksud saya sanggup buat apa saja demi cinta.. tambahan time tak matang pikiran lagi.. so kes2 penzinaan dan keterlanjuraan hubungan banyak berlaku dikalangan pelajar2 sekolah.. parents2 boleh baca statistik banyaknya kes pembuangan anak dikalangan remaja2 melayu
  • Buang masa.. rasa macam sama dengan fakta 1 tadi. Tapi memang benar, orang yang bercouple lebih banyak sia2kan masa belajar mereka.. waktu yang sepatutnya dihabiskan dengan mengulangkaji pelajaran digunakan untuk bercintan cintun… ruginya masa…
  • No matter what, suka berdating.. mesti ada juga dorang cari jalan nak keluar dating kan.. ada kes sampai menipu parents cakap nak keluar sbb ada study berkumpulan.. tapi sebenarnya keluar lepak dengan makwe/pakwe…
..
Pada saya dalam aspek bercinta zaman sekolah ni, parents sangat2 perlu mainkan peranan, NASIHAT dan NASIHATkan anak2.. jangan lagi bercinta.. kesannya sangat buruk jika anak anda menerima SMS putus cinta beberapa hari sebelum exam.. hancur lebur usaha belajar mereka selama ini.. Emosi sedih tidak mampu dikawal pada umur tidak matang sebegini… mungkin juga boleh membawa kepada kesan lain pula…
..
Seingat saya tidak pernah bercouple zaman bersekolah.. jauh sekali nak main SMS dan CALLING2 dengan kawan lelaki.. so 100% saya dapat fokus pada pelajaran.. no matter what, buku adalah segalanya dalam hidup saya waktu belajar zaman sekolah…
..
Saya harapkan ada pengawalan dari ibu bapa untuk kawal dan banteras perasaan cinta dikalangan anak2 sejak awal lagi… bukan ketika atau selepas anak sudah bercinta dengan teman lelaki.. time tu memang susah nak buat apa dah.. teman lelaki / wanita adalah segalanya dalam hidupnya..
..
Terpulang kepada pembaca untuk menerima pandangan saya.. saya tetap dengan pendirian saya.. jangan bercinta ketika bersekolah.. tunggu dah masuk university, jumpa yang sekufu.. Insyaallah itulah pencarian jodoh terbaik dalam hidup anda dan anak anda..
..
TQ

BENGKUNG MODEN UNTUK BERSALIN CESEAREAN

Assalamualaikum..
Pertama nak ucapkan tahniah bagi ibu-ibu yang baru melahirkan anak.. best kan menerima kelahiran cahaya mata baru..apa pun selepas kelahiran anak ni, badan ibu-ibu kena banyak rehat, pantang satu kewajipan kan… salah satu aspek penting yang wajib buat ialah BERBENGKUNG..

..

Tahukah anda, ibu yang tidak berbengkung akan terus mengalami masalah diastasis recti (dalam pic di bawah), perut akan menggeleber dan buncit?? Mesti tak nak kan?? Jadi apa pun ibu-ibu wajib berbengkung masa berpantang..

.

bengkung-moden-premium-beautiful1

..

Diastasis Recti = keadaan perut wanita selepas bersalin yang buncit, menggeleber serta mengembang selepas bersalin.. keadaan ini dapat dipulihkan menerusi penggunaan bengkung yan betul, bertungku serta mengurut.. semua ini all in one ada pada premium beautiful..
.
Ya.. pilihan saya ialah bengkung premium beautiful. Now kita tengok terlalu banyak jenis bengkung ada di pasaran.. tapi bengkung yang ada di pasaran hanya berfungsi sebagai bengkung sahaja.. tapi bengkung premium beautiful bertindak bukan sahaja sbg bengkung tapi juga sebagai tungku dan mengurut utk membuang angin2 dalam badan serta lancarkan darah..

..

Pengalaman saya sendiri.. saya ialah salah seorang ibu yang bersalin secara czer.. saya faham ibu2 bersalin czer susah utk berbengkung kan?? Sebab tu memang digalakkan cari jenis Bengkung Moden.. mudah dipakai dan sesuai utk keadaan ibu czer..
..
Selepas bersalin @ czer : apa jadi pada saya.. ialah perut stretchmark, menggeleber, dan buncit.. memang normal keadaan ini berlaku.. tapi jangan biar.. sebaliknya RAWAT & CANTIKKAN BALIK..

..

Macam mana saya rawat?? saya just pakai bengkung premium beautiful ?? Solve semua masalah…
1) 3 bulan je pakai bengkung ni, totally buncit hilang.. slim perut balik ke keadaan asal
2) menggeleber?? nope.. hilang terus menggeleber ni selepas pakai premium beautiful
3) stretchmark ?? memang hilang terus.. ajaib dan sangat puas hati..

.

download

 

.

Sebenarnya..premium beautiful memang direka khas utk berpantang.. kalau pakai one set, badan akan kurus kembali dan bestnya manfaat yg kta dapat selepas pakai PB.. lancar peredaran darah, badan slim, lemak di bakar sndiri, kalori turun, metabolism naik, angin2 dalam badan dikeluarkan, darah kotor keluar dengan cepat..

..

Price bengkung PB memang agak mahal tapi sesuai dengan ciri2nya..- Superbrand produk- lifetime warranty- sangat berkesan kuruskan badan – boleh pakai sampai bila2 pun sebab boleh repair free.. selamanya..
.
Utk pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya Nurul 0132769785.. saya prefer whatsapp.. TQ

..

TESTIMONIAL

..

Premium Beautiful Testimoni 2014

.

[UNSET]

.

agent-sah-pb-kota-bharu-kelantan-premium-beautiful-untuk-berpantang-bersalin-czer-bengkung-moden-kurus-ramping-selepas bersalin

.

Premium-beautiful-testimoni-bengkung-korset-ramping-instant-shaping-kurus-5minit-paidihasan-bukti-haio-top-leaders-circle (1)

 

.

Testimoni Premium Beautiful Korset_Hilang 11kg selepas pakai PB korset_ain

..

So grab one utk kecantikan diri anda sndiri.. bukan utk org lain.. cantik utk suami.. kalau org lain boleh cantik, kita pun boleh kan..
TQ

TIPS HILANGKAN BUNCIT UNTUK LELAKI & WANITA

2013-10-24_193919
.
Assalamualaikum..
Buncit..masalah ini seringkali melanda kaum lelaki dan juga wanita.. Masalah ini tidak melibatkan keturunan sebaliknya berkaitan dengan cara seseorang menjaga pemakanan dan displin ketika menjamah makanan.. Jika kena caranya, masalah ini tidak akan berlaku..Saya share beberapa tips untuk elakkan dan hilangkan masalah perut buncit..
.
1) Amalan makan tanpa berselang seli dengan air..
Sunnah Rasulullah saw : makan terlebih dahulu, baru diikuti dengan minum air. Perut buncit berkait secara langsung dengan masalah penghadaman. Gaya pemakanan yang betul antaranya mengikut sunnah Nabi saw ini tidak akan memudahkan perut untuk buncit. Elakkan makan berselang selikan dengan air. Cuba amalkan minum air 15 – 30 minit selepas makan. Selepas 2-3 minggu, lihat sendiri perut akan makin mengecil.
.
2) Kunyah makanan sebanyak 40 kali
Antara sunnah perlu kunyah 40 kali ialah, makanan telah dikunyah hancur sebelum ditelan ke dalam perut. Ini membantu proses penghadaman dalam usus dengan lebih mudah. Sekaligus kaedah ini mengelak daripada masalah buncit dan kembung perut. Selain itu, kunyah 40 kali ini hikmahnya ialah kita akan terdorong untuk makan secara perlahan-perlahan serta tidak terlalu gelojoh untuk menghabiskan makanan dengan cepat.
.
3) Makan kerap tapi banyak kali
Makan kerap bukan bermakna makan banyak.. Makan kerap dalam 5-6 kali sehari namun dalam saiz hidangan yang kecil. Makan 5-6 kali sehari dalam saiz hidangan yang kecil lebih banyak manfaat berbanding makan 1-3 kali sehari tetapi dalam saiz hidangan yang besar. Makan kerap ini sangat baik kerana ia meningkatkan lagi kadar metabolisme badan, so sekaligus elakkan buncit dan kegemukkan..
.
4) Makanan yang baik untuk diamalkan : OAT
Oat rendah lemak, rendah kaborhidrat yang tidak baik serta rendah kalori, malah tinggi pula nutrisi. Jika nak buang lemak di perut dengan cepat, makan oat tanpa gula dan garam.. tapi selalunya tak sedap makan oat kosong. Boleh cuba dengan menambah madu dan kurma =).. Insyaallah boleh tengok hasilnya nanti, perut hilang buncit dengan cepat.
.
5) Makan serat dan kekacang dengan banyak
Antara makanan yang disyorkan ialah buah-buahan segar, brakoli, lobak, dan tomato. Juga amalkan makan kekacang seperti badam serta makan minyak zaitun, buah anggur serta telur putih. Kesemua jenis makanan ini adalah membantu mengempiskan perut.
.
6) Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan garam berlebihan mampu menaikkan buncit di perut. Ini kerana garam menyebabkan penambahan ekstrak sodium terhadap cecair dalam tubuh badan serta melambatkan pembuangan air dan sel dalam badan. Akibatnya perut akan membuncit.
.
7) Jangan baring dan tidur selepas makan
Sebabnya jika anda lakukan pekara ini, means ia mengganggu proses penghadaman anda.. Sebab tu orang yang suka baring selepas makan akan mengakibatkan buncit.
.
8) “Seat UP”
Gerakan seat up yang dilakukan secara konsisten mampu hilangkan perut buncit anda. Lakukan sehari 2 kali sebanyak 20 hingga ke 30 kali pergerakan seat up. Selepas seminggu, tengok sendiri hasilnya. Kaedah paling berkesan dan tiada kos tersembunyi.. Hanya buat dan tengok bagaimana buncit anda hilang.
.
9) Senaman @ Joging
Joging atau berlari anak sebanyak 3 kali seminggu sudah memadai. Lakukan seawal pagi, kalau boleh seawal jam 7 pagi. Manfaat senaman ni ialah dapat meningkatkan stamina, hilangkan perut buncit disamping mendapat oksigen dari udara yang segar.
.
10) Tips terakhir adalah kaedah yang saya gunakan dan berjaya hilangkan buncit hanya dalam masa 2 bulan. Saya bersalin secara ceaserean anak kedua. Akibatnya saya tak bertungku menyebabkan buncit yang teruk. So saya pakai bengkung premium beautiful. Bengkung ni mengandungi Far Infra-Red (FIR). Function FIR ni bila diletakkan di perut, semua lemak-lemak mencair dan dibakar dengan mudah. Sangat sangat berkesan. Kaum lelaki pun boleh memakainya sebab sesuai untuk semua jenis jantina, serta mengandungi sekecil-kecil hingga sebesar-besar saiz. Harga bengkung ni cuma RM900++ , lifetime warranty, boleh repair seumur hidup sekiranya rosak serta superbrand produk yang diiktiraf oleh KKM. Walaupun mahal, tapi berbaloi sebab boleh dipakai seumur hidup kan.
..
Apa pun semoga berjaya dan amalkan tips-tips di atas untuk hilangkan buncit.Utk maklumat lanjut boleh whatsapp saya Nurul, 0132769785. TQ

TIPS MEMAKAI PERFUME DENGAN BETUL AGAR TAHAN LAMA

13380911_254103421629188_1071622622_n
..
Salam.. Hai.. Memandangkan saya adalah seller perfume dexandra, so wajib bagi saya share info dengan semua pembaca..
Dexandra inspired perfume dicipta dengan salah satu ciri iaitu tahan lama melebihi 8 jam. Ia disebabkan oleh penggunaan pati perfume original dari Switzerland… Namun ada beberapa aspek yang boleh mempengaruhi ketahanan perfume tersebut terhadap si pemakai..
.
Salah satu aspek yang pernah saya kongsikan sebelum ini ialah disebabkan oleh suhu mempengaruhi ketahanan bau perfume tersebut.. Boleh baca info lanjut dalam link berikut…

Faktor ini adalah dari aspek perfume sendiri… Bagaimana pula dalam aspek si pemakai… Tahukah anda??? Kalau anda semua pakai perfume dengan cara yang salah, bau wangian perfume tu tak akan tahan lama pada diri anda.. so apa manfaatnya beli perfume yang diwar2kan tahan lama melebihi 8 jam??
.
Sebenarnya perfume tu memang tahan lama jika anda tahu cara menggunakan perfume dengan betul.. Jadi anda semua perlu tahu bagaimana caranya kan.. so jom ketahui tips2 pemakaian perfume yang benar, sahih dan tepat..
.
1) Tempat semburan minyak wangi….
Ramai sangat orang suka sembur minyak wangi pada baju..sebabnya orang suka pikir sembur di baju baru akan wangi…minyak wangi akan lekat di baju kan..
Sebenarnya tiada siapa nak halang anda semua nak sembur kat mana.. kat baju pun boleh tapi tak tahan lama baunya tau…
So tempat yang perlu anda sembur minyak wangi ini sebenarnya ialah di bahagian tertentu badan iaitu… NADI TANGAN, BELAKANG TELINGA, PANGKAL TEKAK (iaitu di leher), PERGELANGAN TANGAN, SIKU DAN BELAKANG LUTUT..try tengok sembur bahagian2 ni then compare dengan semburan anda di baju.. Boleh tahu nanti sembur di bahagian2 badan kita ini lebih tahan bau perfume berbanding sembur di baju…
.
2) Sembur pada kulit yang lembab lebih baik daripada kulit yang kering
Actually ni fakta saintifik yg menyatakan bahawa… bau minyak wangi lebih kekal lama ke atas kulit berminyak berbanding kulit kering.. Ini terbukti apabila bau wangi lebih kekal lama terhadap orang yang memiliki kulit berminyak berbanding kulit biasa… Jadi bagaimana cara nak aplikasikan “kelebihan” ini dalam pemakaian perfume kita supaya kekal lebih lama?? Caranya, digalakkan untuk memakai lembapan yang tidak berbau ke atas lapisan kulit sebelum menyembur perfume… So dengan cara ini, ia akan membantu bau perfume tahan lebih lama ke atas si pemakai.
.
3) Sembur minyak wangi sebelum memakai baju ya…
Kenapa? Sebabnya jika disembur terus pada badan, minyak wangi tersebut akan bereaksi dengan suhu badan manusia.. suhu badan akan akan mengaktifkan secara semulajadi bau perfume tersebut…so kesannya bau perfume lebih kekal lama berbanding semburan di baju..
.
4) Jangan gosok minyak wangi selepas disembur
Ada ramai pengguna minyak wangi suka sangat gosok minyak wangi selepas sembur.. terutama yang jenis pakai di nadi tangan tu…lepas spray kat situ, terus gosok.. Jangan teruskan selepas ini ya.. sebabnya perbuatan tersebut boleh merosakkan perfume tersebut menyebabkan tak tahan lama.. so lepas ni jangan gosok.. biar ia tersebar atas kulit dengan sendirinya..

..

Ada beberapa lagi tips tambahan. Nantikan artikel sambungannya nanti..
..
By Nurulhuda,
ejen dexandra perfume.. whatsapp utk pertanyaan lanjut tentang dexandra.. 013-2769785

 

RISAU JADI GEMUK LEPAS BERSALIN?? TIPS KEKAL KURUS

tips-kurus-selepas-bersalin
..
Assalamualaikum wbt
..
Masalah common wanita.. masa mengandung je berat badan naik mendadak, ada yg naik meletup2 macam di pam angin.. sbbnya perubahan hormon dan keinginan selera makan yg tinggi.. dont worry.. everything can back to the normal jika anda follow tips utk kekal kurus lepas anda bersalin kelak..
..
Pada saya, yg penting sekarang, tak perlu nak kurus ramping mcm model.. cukup ada shape dan berat badan normal ikut BMI.. dah cukup baik utk nampak cantik.. kurus sangat pun x elok kan.. x lawa org ckp..
..
Ok utk tips2 ni jika diamalkan insyaallah anda kekal kurus selepas bersalin.. sy sendiri buat dan berat sy dari 62kg masa berpantang, jadi 50kg sahaja lepas cukup habis pantang 44 hari..
..
TIPS KEKAL KURUS
..
1) Jangan lupakan bengkung/waist nipper – wajib pakai, x kisahla brand apa pun…
Amalan turun temurun ni jangan kita lupa. Manfaatnya sangat besar kalau kita konsisten pakai bengkung selama 44 hari berpantang… rahim cepat kecut, perut cepat leper… jangn malas… pakai je bengkung… Saya pilih full set bengkung premium beautiful. Lain orang lain bengkungnya.. boleh pilih ikut kemampuan.. saya pilih korset ni sbb saya bersalin secara ceaserean.. so saya tak dapat bertungku… Bertungku penting sebab dapat lock balik lemak perut dan naikkan balik rahim ke tempat asalnya.. disebabkan saya tak dapat bertungku, saya beli korset ni.. korset premium beautiful mempunyai far infra red yang fungsinya sama macam bertungku… jadi proses bertungku tu digantikan dengan fungsi far infra red pada korset ni.. disamping tu juga, proses burn lemak terjadi dengan sendiri tanpa perlu saya bersenam (tak bersenam la time pantang)…
Hasilnya sangat memuaskan hati.. just pakai sebulan sepanjang berpantang, berat saya back to the normal dari 62kg kepada 50kg.. very interesting dan berkesan.
Tapi price korset mmg mahal, utk saiz saya 62kg masa tu, satu set RM2500++. Tapi hasilnya sangat sangat sangat puas hati. Manfaat pakai korset ni ialah, pertama badan kita x boleh nak mengembang sbb ada penahan iaitu baju korset, ia menahan daripada badan mengembang, dan menahan perut dari makan terlalu banyak. Manfaat kedua, jenis korset yg saya beli ni mampu burn kalori spt saya brsenam hari2 (tapi x brsenam pun). Ketiga, korset ni lifetime warranty. Jadi saya boleh pakai lifetime sbb blh hantar repair berkali2 secara percuma.. jadi berbaloi dgn pricenya..
Tak kisah bengkung apa, yang penting pakai.. at least perut tu dilock dari bergerak2..kan lemak penuh, dan rahim mengembang selepas bersalin.. wajib bengkung ya..
..
2) Makan makanan berkhasiat dan ikut sunnah Nabi saw
Sepanjang berpantang make sure makan makanan berkhasiat sahaja. First, makan buah dlu sebelum makan kaborhidrat. Selalu pantang ni org tua2 x bagi makan buah. Tapi saya ikut nasihat doktor, makan orange utk cepatkan sembuh luka. Then saya makan banyak sup sayur, protein dan nasi. Saya makan juga ikut saiz hidangan.. x banyak tapi cukup utk mengenyangkan sbb ada bantuan buah dan sayur. jdi pengambilan nasi menjadi kurang… So makan ikut cara yang betul.. berkhasiat dan cukup seimbang.. jangan pula berlebihan.. Dalam Islam sendiri disuruh makan sebelum lapar, berhenti sebelum kekenyangan… ada hikmahnya kenapa macam ni ya… Sebabnya utk tujuan penghadaman dalam usus yang baik…
..
3) Elak makanan bergoreng dan manis
Saya sangat yakin semua orang tahu kan, antara  faktor kegemukan adalah makanan manis dan bergoreng. So dah tahu, jangan makan sangat dua elemen makanan ni. Ambil berpada2 jangan terlalu banyak. Sbb masyarakat Malaysia ni tabiat makan mmg suka manis2, bergoreng, berlemak… disebabkan dah adat, susah nak buang kan tabiat makan macam ni… so yang penting, kurangkanlah supaya keinginan makan makanan macam ni dapat dipenuhi tapi dalam masa yang sama, terkawal..
..
4) Makan sikit tapi banyak kali..
Saya makan rasanya ada kot 4@5 kali nasi sehari.. banyak kan.. tapi camna boleh kurus??? Sebabnya makan sikit tapi banyak kali. Ha… in small portion orang cakap.. effectnya tak kan gemuk punya berbanding orang yg suka makan berpinggan2 setiap kali makan walaupun hanya 2x sehari…
5) Time pantang ni, rehat secukupnya, minum air cukup 8 gelas
Saya tahu orang tua2 tak bagi minum air banyak masa berpantang.. Saya tak follow rule merapu mcm tu.. Antara yang tak dibenarkan, makan ikan2, makan buah, dan minum air banyak. Hanya disuruh makan ikan bilis dan air 2 gelas shari.. Kita ni baru lepas bersalin ye.. banyak kehilangan darah dan tenaga.. kalau tak cukup makan makanan berkhasiat, tak minum air cukup, macam mana nak sihat balik dengan cepat? So penuhkan keseimbangan air dan makanan dalam badan anda semua…
6) Satu lagi yang saya tahu.. makan herba2 utk kurus.. orang dlu2 mmg amalkan.. yang boleh makan tu, ambil lah.. cuma saya takot sikit sbb effectnya nati anak boleh jadi kuning.,.. memang makan herba boleh cepat kurus, tapi pastikan ambil air dalam kuantiti yang banyak sbb panas dan memberi kesan kepada penyusuan bayi…

..

Followla.. jangan tak follow.. Saya lost 12 kg dalam masa sebulan berpantang… Just ikut prosuder yang betul… cepatla berat badan tu turun…
TQ semua…

PLEASE Check Jenis Alkohol Yang Terkandung Dalam Minyak Wangi Anda

images (2)

.

MINYAK WANGI BERALKOHOL
..
Banyak industri kini menggunakan alkohol utk tujuan penghasilan produk mereka.. antaranya utk pembuatan air bergas, perfume dan of course arak..
..
Minyak wangi adalah salah satu produk yg memerlukan ingredient alkohol.. namun hati2 dan check back apakah jenis alkohol yg terdapat dlm minyak wangi yg kita beli dan pakai seharian..
..
Jenis alkohol dlm minyak wangi yang dibenarkan mestilah dari jenis METANOL.. iaitu sumber dari kayu2an, bunga dan buah2an… Contohnya adalah spt Dexandra.. alkohol yang terkandung dalam brand perfume ini adalah dari jenis metanol kerana alkoholnya dari jenis tumbuh2an iaitu tebu.. Kerana itu ciri dexandra adalah sah bawa solat.. anda boleh cek utk brand2 lain yg menjadi kebiasaan yg anda beli dan guna..
..
Apa pula jenis alkohol dlm minyak wangi yg tidak sesuai dipakai dalam solat??
..
Jawapannya ialah alkohol dari jenis ETHANOL.. ini kerana alkohol jenis ini digunakan dalam pembuatan arak yg memabukkan. Jadi tidak sesuai kita gunakan utk kegunaan solat.. produk arak digunakan dlm solat.. x sedap lah kan nak solat bawa benda haram..
..
So para pengguna, please check dulu kandungan sebelum membeli.. elakkan perfume jenama tiruan yg tak diketahui sumber alkoholnya.. dan make sure baca dan fahami label perfume sebelum membeli.
..
Wallahua’lam.

Perlukah susu formula kepada anak2 selepas berumur 2 tahun??

beautiful-baby-rs
..
Assalamualaikum…
Kebiasaan masyarakat Malaysia khususnya ibu bapa akan teruskan penyusuan anak selepas 2 tahun. Tak kisah la sebelum umur 2 tahun minum susu badan ibu sepenuhnya atau minum susu formula… selepas 2 tahun, still minum susu formula…
..
Satu perkara positifnya ialah keadaan ini membekalkan KALSIUM kepada anak2… tapi negatifnya ialah JIKA pandangan parents ialah…susu ialah sampingan utk kenyangkan anak2.. dan sebagai nutrisi tambahan yang penting utk tumbesaran anak2..
..
Saya terbaca beberapa fakta tentang keperluan susu formula kepada anak2 selepas berumur 2 tahun.. Kesimpulan saya ialah..
  1. Susu bukan keperluan utama kepada anak2 selepas dia berumur 2 tahun kerana keperluan utama anak2 ketika ini ialah nutrisi seimbang daripada PEMAKANAN… bukannya daripada susu… Pemakanan seimbang ialah meliputi kaborhidrat (nasi), sayur2an, dan buah2an yang secukupnya… boleh rujuk piramid makanan
  2. Susu hanya sampingan untuk membekalkan kalsium kepada anak2 – hanya 2 gelas sehari sudah memadai… bukannya sehari sehingga 5 hingga 6 botol wajib kepada anak2
  3. Satu lagi fakta penting yang sangat menarik ialah…. LEBIH BAIK BEKALKAN SUSU SEGAR kepada anak2 berbanding susu formula… Untuk pengetahuan semua.. susu formula tepung adalah susu yang berasal daripada susu segar cair.. kemudian diproses di kilang supaya ia bertukar rupa kepada bentuk enzim tepung. tujuannya supaya tahan lama…. namun susu tepung kehilangan terlalu banyak nutrien semasa proses ekstrak ke bentuk tepung dilakukan…
    berbanding susu segar.. susu ini adalah terus dari perahan lembu @ kambing.. oleh itu, nutrisi, kesegaran nya masih kekal.. namun better kita cari susu segar dari Malaysia sendiri. Cthnya Jenama FarmFresh.. ia diproses di Johor. Dalam masa 48 jam, ia diedarkkan ke pasaraya untuk dijual. Susu segar ini jika dibuka, ia mesti dihabiskan dalam masa 3 hari supaya ketahanan nutrisi dan kesegarannya kekal dalam tempoh tersebut…
  4. Satu lagi fakta penting ialah KANAK2 PERLU MINUM SUSU  -ialah dakyah ekonomi semata2.. kilang2 membuat promo besar2an setiap hari dalam media massa semata2 nak lariskan produknya…so sbnarnya otak kita diracun setiap hari supaya percaya bahawa SUSU TEPUNG BERFORMULA SATU KEPERLUAN sedangkan hakikatnya…tak semestinya susu tepung pun… boleh tukar kan kepada susu yang lebih berkhasiat spt susu segar UTK KEPERLUAN KALSIUM semata2…
..
Wallahua’lam.. mohon pandangan dari pada pembaca jika ada pandangan yang positif untuk dikongsi bersama

IBU BAPA SEKALIAN : JANGAN SALAH FAKTA TENTANG SUSU KAMBING

blogger-image-433003719
..
Assalamualaikum…
Pagi ini saya terbaca tentang satu post dalam FB yang menyentuh tentang susu kambing.. kenyataan dalam post tersebut berbunyi lebih kurang begini.. “Susu kambing hanya untuk anak kambing – jangan tersentak dengan kenyataan ini”..
Pada pandangan saya, saya bersetuju dengan kenyataan di atas namun berdasarkan kesesuaian keadaan dan tempat..
Susu kambing adalah SUNNAH Rasulullah SAW.. Ini adalah hakikat.. Tetapi para ibu bapa sekalian, jangan tersilap dalam menilai fakta ini…
..
Mengikut sejarah… Rasulullah menyusu ibu susuan selama 2 tahun tanpa mengambil makanan lain selama tempoh tersebut. Pengajaran daripada kehidupan Rasulullah saw ini ialah.. kita perlu memberi susu ibu (manusia) kepada anak2 kita hingga tempoh  2tahun.. sudah tentu ada hikmahnya kenapa 2 tahun… kerana SUSU IBU/MANUSIA memenuhi segala keperluan kehidupan bayi dalam tempoh tersebut… Pengajaran kedua yg saya ambil dari kisah hidup Rasulullah saw ialah.. jika si ibu tidak mampu menyusu anak sendiri, tidak salah kita carikan ibu susuan utk menyusukan anak kita selama 2 tahun… sekurang2nya anak kita mendapat cukup khasiat susu… mana2 manusia bernama ibu mempunyai susu yang SAMA 100% tdk kira dia adalah berbangsa India Muslim, Melayu Islam atau Negro Muslim sekalipun – hakikatnya mestilah muslim yang menjadi ibu susuan kepada anak kita…
..
Hakikat kedua..jika tidak mampu mencari ibu susuan.. gunalah susu formula terbaik sbg langkah akhir.. langkah akhir ya.. sbb bayi perlukan susu…
..
Dalam bab susu yang menjadi pilihan, harus diingatkan bahawa susu kambing @ susu lembu, kedua2nya tidak berapa sesuai dengan usus bayi..
..
SUSU kambing sememangnya adalah makanan sunnah nabi. NAMUN Rasulullah minum sesudah Baginda dewasa… bukannya ketika Baginda masih berumur kurang 2 tahun.. Khasiat susu kambing sangat banyak TETAPI HANYA SESUAI PADA ORANG DEWASA… Kenapa? Kerana nutrisi dalam susu kambing tidak sesuai untuk bayi lingkungan 1 tahun.. malah tidak menepati keperluan bayi.. – bayi perlukan zat besi, folate, vitamin C, D, B niacin dan lain2 lagi… tetapi semua zat ini tiada dalam susu kambing. Susu kambing mengandungi sodium yang tinggi.. sama mcm susu lembu.. malah sangat tinggi klorida dan kalium yg tidak diperlukan untuk pertumbuhan bayi.. so bila ada banyak bahan galian sebegini, buah pinggang bayi terpaksa bekerja lebih keras untuk memproses bahan2 galian sebegini.. So kemungkinan besar ia juga akan memberi effect kepada usus iaitu menyebabkan pendarahan usus, dan penyebab kpd anemia juga kerana kurangnya asid folic dalam susu kambing…
..
Jadi jangan salah fakta tentang susu kambing… Ia makanan sunnah, baik untuk kehidupan seharian ORANG DEWASA, bukan bayi berumur lingkungan 1 tahun.. Namun jika anda ingin memilih susu kambing untuk anak anda, tunggulah sehingga usianya mencecah 2 tahun… ini adalah pendapat saya berdasarkan pembacaan saya.. .. terpulang pada anda semua untuk menerima.. kerana setiap orang memiliki hujjah tersendiri. Wallaua’lam.
..
Susu lembu? Boleh cari dalam banyak bahan bacaan kebaikan dan keburukan susu lembu….
..
Sekian..

TIPS 1 CLOSE SALE DEXANDRA PERFUME

16406531_1034040986740364_5985631263818925903_n
..
Assalamualaikum..
Saya nak share tips by tips untuk close sale jualan dexandra.. Tips 1 ni sesuai sangat untuk seller yang baru bermula untuk menjual perfume.. tidak tahu bagaimana untuk bermula.. malu untuk berdepan dengan customer..atau baru bermula utk naikkan semangat menjual..
..
Tips ni saya sendiri amalkan pada awal2 saya bermula sbg dropship.. Kali pertama mencuba kepada sorang kawan, close sale 4 botol.. Alhamdulillah.. mungkin ada yang boleh mencuba kerana bisness adalah teknik.. teknik pula perlu try and error.. once dah jadi, boleh teruskan kaedah tersebut… Tips ini juga berguna bagi mereka yang tiada tester…
..
Tahu kan anda dapat free 2 botol dexandra selepas membayar yuran register…So boleh guna semaksima mungkin perfume tersebut.. Bila jumpa kawan.. tak perlu ckp apa2.. mungkin just say “Hai.. Morning.. eh, bak tangan awak jap”.. then sembur @ calit sikit perfume pada tangan dia..then ckp pada dia.. kalau nak, inform lah ya.. sy supply perfume.
..
Itu sahaja ACTION yang perlu dibuat oleh anda… Selamat mencuba…