KATEGORI PERFUME : PERBEZAAN ANTARA PARFUM, EDP, EDT DAN COLOGNE

IMG_20170724_203734-01
.
Perfume ialah campuran pati @ aroma sebatian @ bahan pelarut yang digunakan untuk memberikan bau yang menyenangkan kepada manusia. Pada zaman moden kini, pembuatan minyak wangi telah bermula sejak abad ke-19 menerusi penghasilan sebatian aroma seperti vanillin secara komersil.

.

Walaupun perfume dikenali sebagai SATU WANGIAN, namun ia terbahagi kepada empat kategori di dunia.
  • PARFUM
Parfum berasal dari perkataan Perancis. Parfum merupakan kategori perfume yang paling mahal di dunia. Ini kerana ia mengandungi kepekatan perfume yang paling tinggi sekitar 20% hingga 50%. Kepekatan yang tinggi menyebabkan perfume jenis ini sangat tahan lama namun HARGA nya sangat mahal.

.

  • EDP
EDP ialah singkatan kepada istilah Eau De Parfum. Perfume jenis ini paling terkenal di dunia. Kandungan pati perfumenya sekitar 10 hingga 15% iaitu lebih kurang kepekatannya berbanding jenis Parfum. Ketahanan baunya kepada si pemakai adalah sekitar 8 jam (pada kulit) manusia. Oleh itu, perfume ini hanya perlu spray sekali, dan baunya kekal sejak pagi hingga petang. Perfume jenis ini sangat sesuai dipakai di kawasan-kawasan hangat badan manusia seperti pergelangan tangan, nadi, leher, lipatan siku dan pelipat lutut.
.
  • EDT
Singkatan kepada istilahEau De Toilette. Kepekatan pati perfumenya hanya sekitar 3% hingga 8% sahaja menyebabkan ketahanan baunya hanya sekitar 2 – 3 jam sahaja. Perfume jenis ini cepat hilang bau menyebabkan si pemakai perlu spray beberapa kali dalam sehari untuk mengekalkan bau wangiannya. Haruman EDT setanding berbau wangi seperti EDT namun ia tidak tahan lama, hanya itu kelemahannya. Si pemakai perfume jenis ini still boleh merasa yakin ketika berada dikalangan orang ramai

.

  • COLOGNE
Jenis perfume yang paling murah, serta kepekatan patinya hanya 3% sahaja… Sangat sedikit menyebabkan ketahanan baunya sangat sekejap. Perfume jenis ini mengandungi campuran minyak dan air yang paling tinggi.
.
Untuk pengetahuan semua, dexandra perfume merupakan perfume dalam kategori EDP. Oleh kerana itu perfume ini tahan sehingga 8 jam (pada kulit seseorang). Oleh itu, anda hanya perlu spray sekali sahaja pada waktu pagi, aroma wangiannya kekal hingga pada waktu petang.. Jimat masa dan wang anda kerana hanya perlu spray sekali untuk penggunaan sepanjang hari. Selain itu anda hanya perlu belanja sekali untuk membeli perfume tapi sebotol tahan sehingga 2 bulan.
.
Untuk pertanyaan lanjut tentang dexandra, boleh hubungi saya Nurul, seller dexandra, menerusi whatsapp 0132769785.. Terdapat pelbagai jenis wangian yang mampu memberi impak dan aroma yang sangat menawan kepada anda semua.

 

 

 

 

SOALAN SERING KALI DITANYA TENTANG CARA DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA

IMG-20171108-WA0049-01
.
SOALAN SERING KALI DITANYA TENTANG CARA DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA

.

Assalamualaikum.. Ok, saya nak share beberapa soalan yang seringkali ditanya oleh newbie yang ingin join dropship dexandra..dan saya share kan jawapannya..
___________________________________________________
Soalan : Bagaimana cara untuk saya daftar dropship dexandra?
Jawapan : Mudah sahaja. Hanya bagi info berikut ; NAMA, ALAMAT RUMAH, NO TELEFON, NO IC, ALAMAT EMAIL, NAMA WARIS, NO TELEFON WARIS & BUKTI TRANSAKSI YURAN

___________________________________________

Soalan : Berapa jumlah yuran yang dikenakan untuk join dropship dexandra?
Jawapan : Hanya RM150. Sekali sahaja bayaran untuk seumur hidup.

._________________________________________

Soalan : Apa yang bakal saya perolehi selepas register?
Jawapan : Anda dapat FREE 2 botol dexandra, flyers dan smell card

.__________________________________________

Soalan : Kenapa perlu bayar yuran?
Jawapan : Yuran dikenakan sebagai bukti komitmen kita untuk menjadi keluarga dexandra. Jika yuran ialah FREE, bayangkan berapa ramai yang akan daftarkan nama semata-mata inginkan price ahli. Walaupun anda bayar yuran, namun sebenarnya anda masih untung. Sebabnya anda dapat free 2 botol dexandra berharga (rm65 x 2 = rm130).. Anda boleh jual semula 2 botol dexandra ini supaya anda mendapat semula rm130. Jadi sebenarnya modal anda Cuma rm20.

.__________________________________________

Soalan : Adakah ada apa-apa syarat lain dalam jualan? Contohnya berapa perlu saya jual untuk kekalkan keahlian saya?
Jawapan : Tiada syarat jumlah botol yang perlu dijual, terpulang pada anda. Semakin banyak anda jual, semakin banyak untung anda.  Tetapi keahlian anda akan terbatal jika tiada jualan selama 3 bulan berturut-turut. Ini adalah syarat yang ditetapkan oleh HQ.

.__________________________________________

Soalan : Berapakah keuntungan saya dalam jualan dexandra perfume?
Jawapan : Anda untung RM20 untuk setiap botol dexandra. Jika 5 botol anda jual, bermakna anda untung RM100.

.__________________________________________

Soalan : Bagaimana proses Order berlaku?
Jawapan : Anda promote pada customer, kemudian customer order pada anda. Sila ambil nama, alamat serta no telefon customer. Customer perlu bank in harga pasaran dexandra RM65 + kos postage. Anda bank in semula pada ejen harga dropship RM45 + kos postage. Ejen kemudian akan poskan stok barang kepada customer

.__________________________________________

Soalan : Berapa kos postage?
Jawapan : Kos postage untuk 1 hingga 3 botol RM7. Kos untuk 4 hingga 13 botol ialah RM10. Kos postage hendaklah ditanggung oleh customer

.__________________________________________

Soalan : Kenapa customer perlu bayar postage?
Jawapan : Sebab kita amalkan jualan online. Jika customer ke kedai pun, customer perlu bayar kos minyak dan perlu luangkan masa untuk ke kedai.

.__________________________________________

Soalan : Adakah dropship tidak perlu simpan stok barang?
Jawapan : Ya, dropship tidak perlu simpan atau beli stok. Tetapi saya galakkan simpan beberapa stok untuk mudahkan promote

.__________________________________________

Soalan : Berapa kos order secara borong?
Jawapan : Dropship boleh order borong tetapi hendaklah paling minimum 40 botol pada harga RM35/botol + kos postage

.__________________________________________

Soalan : Bagaimana saya boleh dapatkan ayat-ayat iklan dan gambar iklan dexandra yang cantik?
Jawapan : Saya akan bekalkan.. kebanyakkan saya perolehi dari stokis dan HQ

.__________________________________________

Soalan : Selepas mendaftar, apa yang perlu saya lakukan?
Jawapan : Boleh terus menjual. Gunakan medium online  untuk promote dan jadikan medium tersebut sebagai kedai anda.. hiasinya, sebarkan manfaat  produk dan terus kan promote hari demi hari. Ibarat menjual barang di kedai sebenar, anda perlu buka kedai hari-hari, promosikan barang dan sebarkan kebaikan barang anda jual kepada bakal customer anda.
.___________________________________________________
Jika anda inginkan maklumat lanjut, hubungi saya Nurul, menerusi whatsapp 0132769785. Terima kasih.

MANFAAT JOIN DROPSHIP DEXANDRA PERFUME TEAM DR HUDA

IMG_20170614_144504-01
.
MANFAAT ANDA JOIN TEAM DROPSHIP DEXANDRA DR HUDA
.
Assalamualaikum.. hai.. saya Nurul, ejen dexandra.. Saya telah menyertai bisnes dexandra sejak dec 2015. Ikutkan di Malaysia, program dropship yang pertama ialah sejak 2011.. dan berkembang sejak akhir-akhir ini bagi menyediakan peluang pendapatan sampingan kepada rakyat Malaysia.
.
Dropship bermaksud orang yang memasarkan produk yang disimpan oleh pembekal di mana stok tersebut dibeli oleh ejen. Dropship akan memesan stok yang di oder oleh customer daripada pihak ejen, seterusnya ejen akan menghantar barang tersebut terus kepada customer.Proses pembayaran perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum barang diserahkan kepada pemiliknya.
.
Sistem ini diamalkan dalam sistem bisnes dexandra. Boleh baca hukum dropship menerusi link ini : . Kini saya telah memiliki lebih daripada 70 orang dropship yang berdaftar di bawah saya, dan jumlah ini bertambah saban minggu.
.
Apakah manfaat jika anda join team dropship dexandra Dr Huda?
 Keuntungan /komisen RM20 untuk setiap jualan sebotol dexandra
 Anda dapat FREE postage dari admin untuk setiap jualan 5 botol dexandra dalam satu invois
 Group support – ada disediakan pic-pic iklan dexandra serta tips menjual yang diamalkan oleh admin sendiri
 Reward berkala yang diberikan kepada team dr huda kepada seller yang banyak menjual
 Anda layak dapat price promosi ketika bulan promosi yang dianjurkan oleh HQ
 Anda akan diguide jika anda ingin diguide. Ada personal coaching dari admin
 Motivasi dan support dari admin – secara berkala
 Sharing teknik jualan kepada semua dropship dexandra
.
Jika anda berminat untuk join dropship team dr huda, boleh whatsapp saya 0132769785. Insyaallah saya sedia membantu.

AWAS BAYI ANDA MUNGKIN MENGIDAP PENYAKIT TIROID TANPA ANDA SEDAR

Congenital-Hypothyroidism-Thyroid-Nation
.
PENYAKIT CONGINENTAL THYROIDISM DIKALANGAN NEWBORN

..

Alhamdulillah kali ini berkesempatan untuk share satu artikel untuk informasi kepada para ibu bapa. Tiada kata secantik bahasa untuk kita ucapkan untuk gambarkan keindahan hati bilamana kita diberi rezeki kehadiran seorang cahaya mata baru.. atau kita istilahkan newborn baby.. Syukur Alhamdulillah, itu lah kata2 terbaik mampu kita ucapkan atas rezeki dan nikmat yang Allah berikan.

.

Kebiasaan newborn baby bilamana dilahirkan akan mengidap jaundis.. ada juga yang tidak mengidapnya.. jika paras kuning sangat tinggi, baby akan ditahan dan diletakkan di bawah lampu di hospital untuk menurunkan kadar kuning dengan cepat..

.

Tetapi awas..bilamana kuning tidak turun dengan baik, malah melebihi 2 minggu untuk bayi pramatang (bacaan masih 100 ke atas), bayi mungkin berisiko dalam aspek masalah hati atau buah pinggang… malah bayi kuning akan tidur dengan nyenyak dan tidak mahu bangun kecuali menyusu – itupun selepas 3 hingga 5 jam sekali..

.

Tetapi… ada satu lagi masalah yang mungkin dihadapi oleh newborn baby jika keadaan di atas dialaminya.. iaitu TIROID KONGENITAL…

..

“SATU DALAM 2000-4000 KELAHIRAN BAYI BARU MENGALAMI KEKURANGAN HORMON TIROID KONGENITAL… KETAHUI JUGA BAHAWA BAYI PEREMPUAN BERISIKO 2 X GANDA MENGIDAPNYA BERBANDING BAYI LELAKI”
.

300px-Jaundice_in_newborn

.

Apakah maksud kekurangan hormon tiroid kongenital?
  • Bayi baru yang dilahirkan tidak dapat menghasilkan hormone tiroid yang mencukupi disebabkan tiada kelenjar tiroid atau kelenjar tiroidnya tidak berfungsi

..

Kenapa hormon tiroid penting kepada new born baby?
  • Hormon tiroid perlu untuk perkembangan otak dan pertumbungan serta fungsi badan

..

Apakah komplikasi jika keadaan ini tidak dikesan atau dirawat lebih awal?
  • Dua keadaan akan berlaku iaitu KECACATAN OTAK & TUMBESARAN TERBANTUT

..

Apakah penyebab utama kekurangan hormone tiroid kongenital?
Penyebab utama
  • Tiada kelenjar tiroid sejak lahir
  • Kelenjar tiroid kecil
  • Kelenjar tiroid tidak terletak dikedudukan yang sepatutnya (sepatutnya dibawah peti suara di leher
Sebab lain
  • Kelenjar tiroid tidak berfungsi – penyakit yang diwarisi
  • Masalah pada kelenjar pituitary yang meransang penghasilan hormone tiroid
  • Ibu yang ada penyakit tiroid / mengambil ubat tiroid semasa mengandung
  • Kekurangan garam iodin dalam pemakanan semasa mengandung

..

Apakah tanda-tanda untuk mengenal kekurangan hormon ini pada seseorang bayi baru lahir?
Antara tanda-tanda yang mungkin ada pada seseorang bayi ialah:
  • Jaundis melebihi 2 minggu
  • Sembelit
  • Tidak aktif atau sentiasa tidur
  • Suara garau
  • Mempunyai masalah penyusuan
  • Lidah terjulur
  • Muka sembab
  • Perut kembung atau hernia di pusat
  • Ubun-ubun yang besar

..

Tanda-tanda yang terjadi jika tidak dirawat? Ketika kanak-kanak, akan terjadi
  • Pendek / terbantut
  • Sembelit
  • Otak lembab
  • Lemah otak
  • Perkembangan otot, badan serta fizikal yang tidak normal
  • Segera berjumpa doctor jika anak anda mengalami keadaan di atas (setelah kanak2)

..

Bagaimana cara rawatan ke atas bayi yang mengalami masalah kekurangan hormon tiroid ini?
  • Bayi diberi ubat L-Thyroxine –ubat ini berfungsi menghasilkan hormon tiroid, malah berfungsi menggantikan hormon tiroid yang sepatutnya dihasilkan oleh tiroid asal
  • Ubat diberi sepanjang umurnya sejak lahir hingga umur 3 tahun. Selepas 3 tahun, aka nada rawatan susulan yang lain
  • Ubat WAJIB diberi setiap hari, satu jam sebelum pemberian susu badan (semasa perut bayi kosong). Waktu pemberian ubat perlu sama setiap hari

..

Bagaimana doctor mengesan bahawa bayi mengalami masalah tiroid?
  • Menerusi ujian darah Throid-stimulating hormone (TSH) dilakukan secara rutin.
  • Tanda/ hasil ujian mengesahkan bayi anda mengalami tiroid hormon problem ialah bacaan TSH tinggi, bacaan T4 rendah
  • Ini bacaan daripada rekod doctor untuk mengenalpasti masalah ini.

..

congenital-hypothyroidism-10-638

..

Oleh itu, para ibu bapa yang bakal menimang cahaya mata, serta bakal ibu bapa sekalian wajib mengetahui dan mendapat maklumat tentang masalah tiroid ini dikalangan bayi newborn. Info tentang masalah ini jarang didedahkan dan diketahui dikalangan masyarakat. Semoga perkongsian ini bermanfaat. Terima kasih.

SAKIT BELAKANG & TULANG BELAKANG? CARA SEMBUH SEPENUHNYA

SEMBUH SAKIT BELAKANG & TULANG BELAKANG
.

images

.

Assalamualaikum..
Sakit belakang dan sakit tulang belakang sering terjadi dikalangan rakyat Malaysia berumur sekitar 30 ke atas. Ada juga di usia muda sudah terjadinya masalah ini. Ada banyak faktor penyebab antaranya :
  • Duduk terlalu lama terutama bekerja di hadapan computer terlalu lama dikalangan pekerja pejabat, para pelajar dan sebagainya
  • Postur duduk yang tidak betul
  • Obesiti – mereka yang mengalami masalah kegemukan seringkali terdedah kepada sakit tulang belakang
  • Wanita hamil – sering mengalami sakit belakang apabila usia kandungan bertambah
  • Gangguan tulang belakang @ osteoporosis
  • Mengangkat barang melebihi keupayaan tulang belakang
  • Masalah slip disc – iritasi saraf disebabkan disc yang terluka
.
Apa yang ingin saya kongsikan dalam artikel ini ialah bagaimana waist nipper premium beautiful berjaya rawat sakit belakang saya totally tanpa ubat, dan sakit belakang tersebut tidak lagi menjengah saya hingga kini.
.
Saya adalah antara pelajar yang suka mentelaah buku pelajaran berjam2 lamanya di atas kerusi dan meja belajar saya. Tabiat belajar bersungguh-sungguh ini bermula pada usia saya 14 tahun.. dan berterusan hingga saya ambil SPM.. Apa yang terjadi, saya alami sakit tulang belakang yang berterusan.. pada awalnya hanya ringan-ringan, namun makin teruk bila usia menginjak 17 tahun.. Akibatnya saya terpaksa menelan pain killer bila keadaan sakit belakang terlalu menyengat…
.
Ketika menyambung belajar di peringkat Ijazah Sarjana Muda, keadaan yang sama seringkali terjadi, tetapi hanya secara berkala… namun keadaan makin teruk ketika saya menyambung Phd.. Terasa menyengat, terseliuh, sakit urat belakang, semua sekali datang dalam satu masa… Seringkali keadaan ini terjadi hinggakan saya sering menangis kerana tidak tahan dengan keadaan ini..

.

Hinggalah tahun 2015, saya ditakdirkan bertemu dengan Korset Premium Beautiful. Masa ni keadaan sakit belakang masih terjadi secara berkala.. namun tujuan utama saya memakai korset ini adalah untuk kurus (berjaya lost weight 12kg selepas 5 bulan memakai korset PB ini).. Walaupun tujuan utama untuk kurus, tetapi secara tak langsung, sakit tulang belakang hilang begitu saja.. Sangat ajaib.. sejak memakai PB, sakit belakang sudah tidak menjengah diri saya lagi… Apa yang boleh saya kongsikan, sakit belakang yang bertahun-tahun saya alami, hilang begitu sahaja disebabkan pemakaian PB secara berterusan..PB bukan semata-mata merawat malah menyembuhkan sakit tulang belakang @ slip disc mana-mana pemakai PB.
.

images

.

Saya kongsikan fakta tentang waist nipper premium beautiful

.

1412166294634

.

  • Waist Nipper Premium Beautiful merupakan bengkung yang dicipta khas untuk tujuan kecantikan dan kesembuhan penyakit dalam badan seseorang wanita @ lelaki. Ia mempunyai 7 batang keluli lembut yang berfungsi menyokong pinggang dan menegakkan tulang belakang vertebrata serta membaiki postur badan agar pemakainya dapat duduk dengan betul.
  • Waist nipper juga merupakan salah satu bahagian PB yang memiliki FIR (Far Infra Red) yang paling banyak. FIR ini berfungsi melancarkan peredaran darah, merawat penyakit serta membantu merawat serta meyembuhkan sakit tulang belakang.
  • Untuk pengetahuan semua, Waist Nipper ini diiktiraf oleh Persatuan Tulang Belakang yang terdiri daripada America, Canada dan Korea.. diiktiraf untuk merawat sakit tulang belakang dan masalah slip disc yang dihadapi seseorang.
.
Berikut saya sertakan testimonial pesakit-pesakit yang menderita sakit tulang belakang dan slip disc – sembuh selepas menggunakan waist nipper atau satu set premium beautiful korset.

.

Premium-Beautiful-Legakan-Sakit-Belakang-2

.

premium-beautiful-slipped-2

.

testimoni_premium_beautiful_sakit_belakang_slipped_disc

.

Untuk mereka yang ingin mengetahui maklumat lanjut tentang waist nipper, boleh hubungi saya NURUL menerusi whatsapp 013-2769785. InsyaAllah saya sedia membantu. Terima kasih.

BERPANTANG UNTUK KESEMBUHAN LUKA BERSALIN

perlu-ke-berpantang-selepas-bersalin

gambar oleh RosAhmad.com

.
Assalamualaikum.. hari ni saya ingin share pandangan saya berteraskan ilmu moden masa kini tentang “berpantang”. Soalan perlukah berpantang selepas bersalin? Jawapan saya, ya perlu dan wajib berpantang untuk kesembuhan diri… namun saya ada pandangan saya tentang berpantang…
..
Kebiasaan masyarakat Melayu kita berpantang mengikut cara nenek moyang kita. Berpantang cara ini penuh dengan syarat yg ketat yg mesti dipatuhi.. perkara yang ditekankan dalam berpantang ialah cara makan dan cara mengurus diri ketika berpantang..

..

Cara makan dalam berpantang adalah berbeza mengikut negeri. Cth ibu mertua saya  (Pahang), menurut beliau makanan berpantang beliau selama 44 hari hanyalah ikan bilis goreng bersama nasi putih. Air pula hanya kopi dibenarkan, air kosong pula dibenarkan dalam kuantiti yang sedikit. Ini adalah cara yang dipantau oleh arwah ibu beliau, iaitu nenek kepada suami saya. Walaupun ibu mertua saya hanya makan ikan bilis, tapi menurutnya, ikan juga dibolehkan asalkan tidak berduri. Mak saya pula (Pulau Pinang), menurut beliau, makanan yg dibenarkan ialah ikan yg tidak berduri, daging, masakan kari serta ikan masin dibenarkan dalam berpantang. Namun air masak hanya dibenarkan dalam kuantiti 2 cawan sehari.

..

Dalam aspek penjagaan diri, wajib menungku untuk memulihkan urat yang lesu dan memanaskan badan, mengurut utk lancarkan peredaran darah, berstokin dan memakai sweater sepanjang berpantang, bertangas, mandi air herba, makan akar kayu, berpilis dan sebagainya.. Pandangan saya, tiada masalah untuk mengikut kaedah tradisional dalam aspek penjagaan diri ini. Dari aspek kesihatan pun, bagus untuk menungku, mengurut, mandi herba, memakai stokis, baju panas dan menangas.. Terdapat banyak manfaat dan kebaikan jika mengikut kaedah-kaedah tradisional ini.. tetapi sesetengah ibu-ibu moden kini mengambil kaedah ‘rawatan’ moden tertentu untuk merawat kelesuan selepas bersalin…

..

Namun, aspek yang perlu difikirkan semula ialah dalam aspek makanan.. wajarkah hanya makan ikan bilis sepanjang berpantang? Wajarkah hanya minum 2 cawan air sehari?? Ilmu ini datangnya turun temurun dari nenek moyang kita.. minum air banyak boleh menyebabkan buncit.. Namun betulkah minum air banyak semasa berpantang boleh mendatangkan buncit? sila semak fakta tersebut dari aspek kajian masa kini. Adakah mitos atau kebenaran?
.
Pada pandangan saya, terdapat banyak fakta tentang makanan berpantang oleh nenek moyang kita yang menyimpang dari kebenaran. Namun tidak dinafikan, ada sesetengah fakta yang boleh diterima – cthnya elakkan makanan berangin untuk elakkan bayi kembung, atau elakkan makan makanan yang pedas dalam berpantang atau sepanjang menyusu bayi untuk elakkan bayi mengalami cirit birit.

.

Tambahan, pada pandangan saya, jika kaedah makan yang diajar oleh nenek moyang kitaadalah benar dan tepat, kenapa ia tidak selaras di seluruh negeri di Malaysia? Kenapa di pulau pinang dan perak dibenarkan makan kari ketika berpantang tetapi negeri lain seperti Pahang tidak boleh. Kenapa ayam dikatakan akan menyebabkan kegatalan, sedangkan masyarakat cina berpantang dengan cara makan sup ayam? Jika benar daging tidak boleh makan semasa berpantang di seluruh negeri tetapi kenapa negeri Perak (kakak ipar saya) boleh makan daging?? Kenapa setiap negeri versi makan dalam berpantang berbeza?
 ..
Dalam aspek ilmu perubatan moden, terdapat banyak makanan yg tidak dibenarkan makan, setelah dikaji tidak mendatangkan kemudaratan pun kpd si ibu..Cthnya menurut laman web kesihatan MyHealth Malaysia, tiada pembuktian dari segi perubatan mahupun saintifik yang membuktikan bahawa ‘makanan-makanan pantang’ seperti dalam kepercayaan masyarakat Malaysia ini akan memberi kemudaratan kepada ibu lepas bersalin dan perlu dielakkan.
 ..
Yang ingin saya sharekan di sini ialah aspek2 terutama makanan /minuman yang perlu diambil si ibu untuk kesembuhan luka secara czer dengan cepat..

..

1) Air masak – Air masak wajib diminum sekurang2nya 8 gelas sehari, namun untuk kes ibu bersalin czer, lebih banyak lebih bagus. Tambahan dalam keadaan menyusu anak ketika ini, air yang diperlukan adalah 2 kali ganda. Selepas bersalin, ibu mudah terdedah kepada sembelit, salah satu faktornya ialah kekurangan air – penyebab kepada sembelit. Keadaan sembelit boleh memberi tekanan kepada perut dan tempat luka serta mendatangkan kesakitan. Nasihat saya, jangan percaya kepada mitos yang mengatakan minum air terlalu banyak akan menyebabkan faraj berair dan rahim kembang. Ini hanyalah mitos dan pantang larang nenek moyang kita yang tidak diuji kesahihannya sebelum ini.
.
2) Vitamin C – Untuk kesembuhan luka dalaman akibat bersalin, vitamin C amat diperlukan oleh si ibu untuk cepat sembuh. Vitamin C dalam bentuk original lebih baik berbanding dalm bentuk ubat @ tablet.. dlm bentuk original maksud saya ialah buah limau.. – Namun dari aspek “berpantang tradisonal”, buah limau oren tdk boleh makan kerana berair. Tapi dlm aspek moden, sangat baik kepada ibu berpantang utk kesembuhan luka.
.
3) Banyakkan makan protein – daripada semua jenis ikan, ayam dan daging. Dari aspek tradisional, ayam tidak dibenarkan makan semasa berpantang kerana menyebabkan kegatalan. Fakta ini tidak tepat, malah ayam, daging dan ikan boleh dimakan kerana kaya dengan protein untuk mempercepatkan kesembuhan badan ibu selepas bersalin.
.
4) Ambil makanan yang kaya dengan zat besi, zink dan mutivitamin – tujuan untuk membantu meningkatkan paras hemoglobin dalam darah dan seterusnya mempercepatkan proses penyembuhan luka. Ada juga doktor bekalkan OBIMIN selepas kita bersalin. Boleh amalkan obimin kerana tujuan pil ini adalah untuk tambah darah. Untuk pengetahuan, semasa pembedahan, si ibu akan kehilangan darah sebanyak 2-3 kali ganda lebih daripada bersalin normal. Kehilangan darah memperlahankan perjalanan oksigen ke sel tubuh seterusnya memperlambatkan proses kesembuhan luka.
.
5) Tambahan, dari aspek fizikal, untuk percepatkan proses kesembuhan – banyakkan bergerak untuk lancarkan peredaran darah serta mengelak darah beku, banyakkan menyusu anak supaya badan dapat mengeluarkan hormon oxytocin yang membantu mengecut kan rahim dengan cepat serta kurangkan risiko tumpah darah, selalu keringkan bahagian luka (boleh gunakan kipas dan hair-dryer), jangan sapu bahagian luka dengan sebarang ubat, serta elakkan menggunakan sabun pada minggu pertama czer supaya luka cepat sembuh…
..
Sekian… Moga perkongsian ini bermanfaat. T.Ksh.

CINTA DI USIA MUDA

cinta
.
“ANDAI ANDA @ ANAK ANDA MENERIMA SMS BAHAWA TEMAN LELAKI ANDA @ ANAK ANDA INGIN MEMUTUSKAN PERHUBUNGAN 3 HARI SEBELUM EXAM SPM, ADAKAH ANDA @ TEMAN LELAKI ANDA MASIH MAMPU MENUMPUKAN PELAJARAN UNTUK PERSEDIAAN PEPERIKSAAN?”
..
Ya ATAU Tidak?
..
Assalamualaikum.. saya harapkan suatu jawapan yang jujur dari pihak anda semua… Dan saya yakin apa jawapannya… Ayat di atas saya ambil dari sebuah buku yang saya baca tentang motivasi pelajar yang berjaya dalam pelajaran mereka..
Sudah menjadi trend budak-budak zaman sekarang memiliki couple di sekolah. Saya yakin ada ibu bapa yang tahu anak mereka memiliki pasangan @ teman lelaki/perempuan di sekolah, malah ada yang mengenali teman lelaki/perempuan tersebut..
Pandangan saya..tidak sesuai malah tidak perlu lagi bercouple zaman sekolah.. Kenapa tak perlu serta tak sesuai?? Sebabnya pada umur persekolahan sebegini, pemikiran remaja yang masih tidak mempunyai commitment kewangan dan beban perbelanjaan adalah tidak matang… Bila tidak matang, segala permasalahan yang datang, akan menganggu emosi dan pembelajaran dengan teruk…lain cerita kalau dah masuk university..zaman ni memang zaman mencari jodoh bukan?
Budaya bercouple semasa zaman sekolah pada saya memberi pelbagai kesan negatif berbanding positif..
  • Kurang menumpukan pelajaran… ye lah asyik sibuk dengan teman lelaki/perempuan.. mananya nak belajar.. kalau belajar pun, ntah otak menerawang pikirkan pasal teman masing2..
  • Terlalu extreme.. orang yang kali pertama bercinta ni, emosi nya terlalu extreme.. maksud saya sanggup buat apa saja demi cinta.. tambahan time tak matang pikiran lagi.. so kes2 penzinaan dan keterlanjuraan hubungan banyak berlaku dikalangan pelajar2 sekolah.. parents2 boleh baca statistik banyaknya kes pembuangan anak dikalangan remaja2 melayu
  • Buang masa.. rasa macam sama dengan fakta 1 tadi. Tapi memang benar, orang yang bercouple lebih banyak sia2kan masa belajar mereka.. waktu yang sepatutnya dihabiskan dengan mengulangkaji pelajaran digunakan untuk bercintan cintun… ruginya masa…
  • No matter what, suka berdating.. mesti ada juga dorang cari jalan nak keluar dating kan.. ada kes sampai menipu parents cakap nak keluar sbb ada study berkumpulan.. tapi sebenarnya keluar lepak dengan makwe/pakwe…
..
Pada saya dalam aspek bercinta zaman sekolah ni, parents sangat2 perlu mainkan peranan, NASIHAT dan NASIHATkan anak2.. jangan lagi bercinta.. kesannya sangat buruk jika anak anda menerima SMS putus cinta beberapa hari sebelum exam.. hancur lebur usaha belajar mereka selama ini.. Emosi sedih tidak mampu dikawal pada umur tidak matang sebegini… mungkin juga boleh membawa kepada kesan lain pula…
..
Seingat saya tidak pernah bercouple zaman bersekolah.. jauh sekali nak main SMS dan CALLING2 dengan kawan lelaki.. so 100% saya dapat fokus pada pelajaran.. no matter what, buku adalah segalanya dalam hidup saya waktu belajar zaman sekolah…
..
Saya harapkan ada pengawalan dari ibu bapa untuk kawal dan banteras perasaan cinta dikalangan anak2 sejak awal lagi… bukan ketika atau selepas anak sudah bercinta dengan teman lelaki.. time tu memang susah nak buat apa dah.. teman lelaki / wanita adalah segalanya dalam hidupnya..
..
Terpulang kepada pembaca untuk menerima pandangan saya.. saya tetap dengan pendirian saya.. jangan bercinta ketika bersekolah.. tunggu dah masuk university, jumpa yang sekufu.. Insyaallah itulah pencarian jodoh terbaik dalam hidup anda dan anak anda..
..
TQ

BENGKUNG MODEN UNTUK BERSALIN CESEAREAN

Assalamualaikum..
Pertama nak ucapkan tahniah bagi ibu-ibu yang baru melahirkan anak.. best kan menerima kelahiran cahaya mata baru..apa pun selepas kelahiran anak ni, badan ibu-ibu kena banyak rehat, pantang satu kewajipan kan… salah satu aspek penting yang wajib buat ialah BERBENGKUNG..

..

Tahukah anda, ibu yang tidak berbengkung akan terus mengalami masalah diastasis recti (dalam pic di bawah), perut akan menggeleber dan buncit?? Mesti tak nak kan?? Jadi apa pun ibu-ibu wajib berbengkung masa berpantang..

.

bengkung-moden-premium-beautiful1

..

Diastasis Recti = keadaan perut wanita selepas bersalin yang buncit, menggeleber serta mengembang selepas bersalin.. keadaan ini dapat dipulihkan menerusi penggunaan bengkung yan betul, bertungku serta mengurut.. semua ini all in one ada pada premium beautiful..
.
Ya.. pilihan saya ialah bengkung premium beautiful. Now kita tengok terlalu banyak jenis bengkung ada di pasaran.. tapi bengkung yang ada di pasaran hanya berfungsi sebagai bengkung sahaja.. tapi bengkung premium beautiful bertindak bukan sahaja sbg bengkung tapi juga sebagai tungku dan mengurut utk membuang angin2 dalam badan serta lancarkan darah..

..

Pengalaman saya sendiri.. saya ialah salah seorang ibu yang bersalin secara czer.. saya faham ibu2 bersalin czer susah utk berbengkung kan?? Sebab tu memang digalakkan cari jenis Bengkung Moden.. mudah dipakai dan sesuai utk keadaan ibu czer..
..
Selepas bersalin @ czer : apa jadi pada saya.. ialah perut stretchmark, menggeleber, dan buncit.. memang normal keadaan ini berlaku.. tapi jangan biar.. sebaliknya RAWAT & CANTIKKAN BALIK..

..

Macam mana saya rawat?? saya just pakai bengkung premium beautiful ?? Solve semua masalah…
1) 3 bulan je pakai bengkung ni, totally buncit hilang.. slim perut balik ke keadaan asal
2) menggeleber?? nope.. hilang terus menggeleber ni selepas pakai premium beautiful
3) stretchmark ?? memang hilang terus.. ajaib dan sangat puas hati..

.

download

 

.

Sebenarnya..premium beautiful memang direka khas utk berpantang.. kalau pakai one set, badan akan kurus kembali dan bestnya manfaat yg kta dapat selepas pakai PB.. lancar peredaran darah, badan slim, lemak di bakar sndiri, kalori turun, metabolism naik, angin2 dalam badan dikeluarkan, darah kotor keluar dengan cepat..

..

Price bengkung PB memang agak mahal tapi sesuai dengan ciri2nya..- Superbrand produk- lifetime warranty- sangat berkesan kuruskan badan – boleh pakai sampai bila2 pun sebab boleh repair free.. selamanya..
.
Utk pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya Nurul 0132769785.. saya prefer whatsapp.. TQ

..

TESTIMONIAL

..

Premium Beautiful Testimoni 2014

.

[UNSET]

.

agent-sah-pb-kota-bharu-kelantan-premium-beautiful-untuk-berpantang-bersalin-czer-bengkung-moden-kurus-ramping-selepas bersalin

.

Premium-beautiful-testimoni-bengkung-korset-ramping-instant-shaping-kurus-5minit-paidihasan-bukti-haio-top-leaders-circle (1)

 

.

Testimoni Premium Beautiful Korset_Hilang 11kg selepas pakai PB korset_ain

..

So grab one utk kecantikan diri anda sndiri.. bukan utk org lain.. cantik utk suami.. kalau org lain boleh cantik, kita pun boleh kan..
TQ

TIPS HILANGKAN BUNCIT UNTUK LELAKI & WANITA

2013-10-24_193919
.
Assalamualaikum..
Buncit..masalah ini seringkali melanda kaum lelaki dan juga wanita.. Masalah ini tidak melibatkan keturunan sebaliknya berkaitan dengan cara seseorang menjaga pemakanan dan displin ketika menjamah makanan.. Jika kena caranya, masalah ini tidak akan berlaku..Saya share beberapa tips untuk elakkan dan hilangkan masalah perut buncit..
.
1) Amalan makan tanpa berselang seli dengan air..
Sunnah Rasulullah saw : makan terlebih dahulu, baru diikuti dengan minum air. Perut buncit berkait secara langsung dengan masalah penghadaman. Gaya pemakanan yang betul antaranya mengikut sunnah Nabi saw ini tidak akan memudahkan perut untuk buncit. Elakkan makan berselang selikan dengan air. Cuba amalkan minum air 15 – 30 minit selepas makan. Selepas 2-3 minggu, lihat sendiri perut akan makin mengecil.
.
2) Kunyah makanan sebanyak 40 kali
Antara sunnah perlu kunyah 40 kali ialah, makanan telah dikunyah hancur sebelum ditelan ke dalam perut. Ini membantu proses penghadaman dalam usus dengan lebih mudah. Sekaligus kaedah ini mengelak daripada masalah buncit dan kembung perut. Selain itu, kunyah 40 kali ini hikmahnya ialah kita akan terdorong untuk makan secara perlahan-perlahan serta tidak terlalu gelojoh untuk menghabiskan makanan dengan cepat.
.
3) Makan kerap tapi banyak kali
Makan kerap bukan bermakna makan banyak.. Makan kerap dalam 5-6 kali sehari namun dalam saiz hidangan yang kecil. Makan 5-6 kali sehari dalam saiz hidangan yang kecil lebih banyak manfaat berbanding makan 1-3 kali sehari tetapi dalam saiz hidangan yang besar. Makan kerap ini sangat baik kerana ia meningkatkan lagi kadar metabolisme badan, so sekaligus elakkan buncit dan kegemukkan..
.
4) Makanan yang baik untuk diamalkan : OAT
Oat rendah lemak, rendah kaborhidrat yang tidak baik serta rendah kalori, malah tinggi pula nutrisi. Jika nak buang lemak di perut dengan cepat, makan oat tanpa gula dan garam.. tapi selalunya tak sedap makan oat kosong. Boleh cuba dengan menambah madu dan kurma =).. Insyaallah boleh tengok hasilnya nanti, perut hilang buncit dengan cepat.
.
5) Makan serat dan kekacang dengan banyak
Antara makanan yang disyorkan ialah buah-buahan segar, brakoli, lobak, dan tomato. Juga amalkan makan kekacang seperti badam serta makan minyak zaitun, buah anggur serta telur putih. Kesemua jenis makanan ini adalah membantu mengempiskan perut.
.
6) Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan garam berlebihan mampu menaikkan buncit di perut. Ini kerana garam menyebabkan penambahan ekstrak sodium terhadap cecair dalam tubuh badan serta melambatkan pembuangan air dan sel dalam badan. Akibatnya perut akan membuncit.
.
7) Jangan baring dan tidur selepas makan
Sebabnya jika anda lakukan pekara ini, means ia mengganggu proses penghadaman anda.. Sebab tu orang yang suka baring selepas makan akan mengakibatkan buncit.
.
8) “Seat UP”
Gerakan seat up yang dilakukan secara konsisten mampu hilangkan perut buncit anda. Lakukan sehari 2 kali sebanyak 20 hingga ke 30 kali pergerakan seat up. Selepas seminggu, tengok sendiri hasilnya. Kaedah paling berkesan dan tiada kos tersembunyi.. Hanya buat dan tengok bagaimana buncit anda hilang.
.
9) Senaman @ Joging
Joging atau berlari anak sebanyak 3 kali seminggu sudah memadai. Lakukan seawal pagi, kalau boleh seawal jam 7 pagi. Manfaat senaman ni ialah dapat meningkatkan stamina, hilangkan perut buncit disamping mendapat oksigen dari udara yang segar.
.
10) Tips terakhir adalah kaedah yang saya gunakan dan berjaya hilangkan buncit hanya dalam masa 2 bulan. Saya bersalin secara ceaserean anak kedua. Akibatnya saya tak bertungku menyebabkan buncit yang teruk. So saya pakai bengkung premium beautiful. Bengkung ni mengandungi Far Infra-Red (FIR). Function FIR ni bila diletakkan di perut, semua lemak-lemak mencair dan dibakar dengan mudah. Sangat sangat berkesan. Kaum lelaki pun boleh memakainya sebab sesuai untuk semua jenis jantina, serta mengandungi sekecil-kecil hingga sebesar-besar saiz. Harga bengkung ni cuma RM900++ , lifetime warranty, boleh repair seumur hidup sekiranya rosak serta superbrand produk yang diiktiraf oleh KKM. Walaupun mahal, tapi berbaloi sebab boleh dipakai seumur hidup kan.
..
Apa pun semoga berjaya dan amalkan tips-tips di atas untuk hilangkan buncit.Utk maklumat lanjut boleh whatsapp saya Nurul, 0132769785. TQ

TIPS MEMAKAI PERFUME DENGAN BETUL AGAR TAHAN LAMA

13380911_254103421629188_1071622622_n
..
Salam.. Hai.. Memandangkan saya adalah seller perfume dexandra, so wajib bagi saya share info dengan semua pembaca..
Dexandra inspired perfume dicipta dengan salah satu ciri iaitu tahan lama melebihi 8 jam. Ia disebabkan oleh penggunaan pati perfume original dari Switzerland… Namun ada beberapa aspek yang boleh mempengaruhi ketahanan perfume tersebut terhadap si pemakai..
.
Salah satu aspek yang pernah saya kongsikan sebelum ini ialah disebabkan oleh suhu mempengaruhi ketahanan bau perfume tersebut.. Boleh baca info lanjut dalam link berikut…

Faktor ini adalah dari aspek perfume sendiri… Bagaimana pula dalam aspek si pemakai… Tahukah anda??? Kalau anda semua pakai perfume dengan cara yang salah, bau wangian perfume tu tak akan tahan lama pada diri anda.. so apa manfaatnya beli perfume yang diwar2kan tahan lama melebihi 8 jam??
.
Sebenarnya perfume tu memang tahan lama jika anda tahu cara menggunakan perfume dengan betul.. Jadi anda semua perlu tahu bagaimana caranya kan.. so jom ketahui tips2 pemakaian perfume yang benar, sahih dan tepat..
.
1) Tempat semburan minyak wangi….
Ramai sangat orang suka sembur minyak wangi pada baju..sebabnya orang suka pikir sembur di baju baru akan wangi…minyak wangi akan lekat di baju kan..
Sebenarnya tiada siapa nak halang anda semua nak sembur kat mana.. kat baju pun boleh tapi tak tahan lama baunya tau…
So tempat yang perlu anda sembur minyak wangi ini sebenarnya ialah di bahagian tertentu badan iaitu… NADI TANGAN, BELAKANG TELINGA, PANGKAL TEKAK (iaitu di leher), PERGELANGAN TANGAN, SIKU DAN BELAKANG LUTUT..try tengok sembur bahagian2 ni then compare dengan semburan anda di baju.. Boleh tahu nanti sembur di bahagian2 badan kita ini lebih tahan bau perfume berbanding sembur di baju…
.
2) Sembur pada kulit yang lembab lebih baik daripada kulit yang kering
Actually ni fakta saintifik yg menyatakan bahawa… bau minyak wangi lebih kekal lama ke atas kulit berminyak berbanding kulit kering.. Ini terbukti apabila bau wangi lebih kekal lama terhadap orang yang memiliki kulit berminyak berbanding kulit biasa… Jadi bagaimana cara nak aplikasikan “kelebihan” ini dalam pemakaian perfume kita supaya kekal lebih lama?? Caranya, digalakkan untuk memakai lembapan yang tidak berbau ke atas lapisan kulit sebelum menyembur perfume… So dengan cara ini, ia akan membantu bau perfume tahan lebih lama ke atas si pemakai.
.
3) Sembur minyak wangi sebelum memakai baju ya…
Kenapa? Sebabnya jika disembur terus pada badan, minyak wangi tersebut akan bereaksi dengan suhu badan manusia.. suhu badan akan akan mengaktifkan secara semulajadi bau perfume tersebut…so kesannya bau perfume lebih kekal lama berbanding semburan di baju..
.
4) Jangan gosok minyak wangi selepas disembur
Ada ramai pengguna minyak wangi suka sangat gosok minyak wangi selepas sembur.. terutama yang jenis pakai di nadi tangan tu…lepas spray kat situ, terus gosok.. Jangan teruskan selepas ini ya.. sebabnya perbuatan tersebut boleh merosakkan perfume tersebut menyebabkan tak tahan lama.. so lepas ni jangan gosok.. biar ia tersebar atas kulit dengan sendirinya..

..

Ada beberapa lagi tips tambahan. Nantikan artikel sambungannya nanti..
..
By Nurulhuda,
ejen dexandra perfume.. whatsapp utk pertanyaan lanjut tentang dexandra.. 013-2769785