BAHAYA KE MINUMAN BERKAFEIN KEPADA BAYI DALAM KANDUNGAN?

kafein

..

Assalamualaikum…
Hai, saya yakin ramai ibu-ibu hamil, merupakan penggemar kopi, teh dan nescafe. So bila dah gemar ni of course susah @ tidak mampu menyekat kemahuan utk minum air tersebut semasa hamil…  Info di bawah adalah khas kepada penggemar kopi, teh dan nescafe tetapi sedang hamil serta mereka yang tidak mampu menyekat kemahuan meminum minuman tersebut..
..
Bahaya ke minum minuman berkafein tersebut masa hamil??? Pernah kan dengar pepatah, “bersederhana lebih baik daripada berlebihan”.. itu lah yang boleh kita gambarkan untuk pengambilan kafein oleh wanita hamil. Sebenarnya boleh minum minuman kafein ketika hamil tapi dalam kuantiti 200mg setiap hari bersamaan satu cawan shja. Tetapi lebih sedikit, lebih baik..
..
Namun… kafein tetap bahaya jika diambil berlebihan kepada bayi dalam kandungan serta menjejaskan tahap kesihatan si ibu sendiri.. Effectnya…
..
1) Bayi yang dilahirkan mungkin akan menjadi lebih kecil dari sepatutnya. Bayi yang lahir kecil ni berisiko mengalami masalah kesihatan selepas dilahirkan.. serta berkemungkinan besar pada hari2 mendatang…
..
2) Risiko bayi gugur.. ada kajian menunjukkan, terdapat kes bahawa keguguran terjadi walaupun si ibu mengambil kafein dalam tahap yang sedikit
..
3) Boleh menyebabkan cardiovascular toxicity kepada bayu iaitu keadaan terjadinya kerosakan kepada sel2 jantung bayi. Satu lagi kandungan polyphenols terdapat dlm minuman berkopi boleh menyebabkan kekurangan zat besi @ kekurangan darah
..
4) Bayi juga terjejas tumbesaran ketika peringkat akhir tumbesaran disebabkan pengambilan kafein terlalu banyak.
..
5) Juga menyebabkan Kompilasi kehamilan kepada si ibu.. Kafein sbnrnya sangat mudah menyerap kepada bayi melalui placenta… sbb tu jika diambil berlebihan boleh menyebabkan keguguran @ membahayakan kesihatan janin sendiri..

..

Kesan-Pengambilan-Kafein-Semasa-Hamil5

..

So bagi penggemar kopi, teh dan nescafe .. boleh cuba reduce kan tabiat minum kafein ni secara berperingkat… mungkin dari 2 cawan sehari kepada secawan sehari… lama kelamaan kepada 2@ 3 hri sekali.. dan kelamaan seminggu sekali ke.. cuba bersederhana dalam pengambilan kafein dan utamakan kehamilan anda. Berlebihan sangat tidak baik kepada kesihatan anda dan janin anda.
Wslm..

BAGAIMANA WAKTU SOLAT DITENTUKAN DI MALAYSIA

esolat
..
Assalamualaikum…

Selama kita berada di Malaysia, bumi tercinta kita ini, pernah tak kita mengambil tahu bagaimana waktu solat yang kita follow hari2 tu dikeluarkan? Siapa keluarkan? Bagaimana pula waktu itu ditentukan?
Saya share untuk info tambahan anda semua. Sebagai muslim, adalah lebih baik kita mengambil tahu serba sedikit tentang perihal ibadah kita seharian terutama solat.
..
Salah satu syarat sah solat ialah melaksanakan solat dalam waktunya. Jadi waktu solat yang kita follow tu mestilah tepat dan terjamin masuk waktu.. Adakah waktu solat yang dikeluarkan badan berkuasa Agama ni benar dan tepat? Insyaallah tepat kerana kita telah melaksanakan pelbagai kajian dan uji kaji untuk menentukan ketepatan masuk waktu solat.
..

Badan yang terlibat di Malaysia untuk keluarkan waktu solat @ kira waktu solat ini ialah Jabatan-Jabatan Mufti setiap negeri dengan kerjasama JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia). Badan-badan agama ni ada satu unit iaitu unit falak (astronomi Islam). Badan ini lah yang bertanggungjawab kira waktu solat kita di Malaysia.
..
Bagaimana waktu solat dikeluarkan?
Jawapannya ialah menerusi kiraan. Ada formula yang digunakan untuk menentukan waktu solat ni.. dan formula ini untuk pengetahuan semua adalah based on kepada formula matematik trigonometri sfera. Maklumat utama perlu tahu supaya proses hitungan dapat dijalankan ialah koordinat kawasan kiraan waktu solat (latitud & longitud), nilai deklinasi matahari serta nilai jarak zenith matahari. Walaupun hitungan dijalankan namun asas utama rujukan untuk penentuan waktu solat ialah menerusi kaedah @ tafsiran fiqh.
..waktu-sholat
..
berdasarkan gambarajah di atas, menunjukkan waktu masukkan nya solat based on tafsiran fiqh
..
Formula hitungan waktu-waktu solat :
..
..
formula
..
Secara asasnya, jadual di atas menunjukkan formula yang digunakan untuk kiraan waktu solat di Malaysia. Dengan merujuk almanak tahunan pula, waktu solat dapat dihitung terus untuk setahun. Sebab tu kita di Malaysia ada jadual waktu solat bermula Januari hingga December, means untuk setahun… sbb semua waktu tu dah dikira siap2 guna formula kat atas ni…Ahli-ahli falak Malaysia kita yang kira.. Alhamdulillah memudahkan kita semua.
..
Wallahu’alam

HARAMKAH BUSINESS MLM (MULTI-LEVEL MARKETING) SISTEM UPLINE DAN DOWNLINE?

Fatwa-Ulama-Bisnis-MLM-Haram
.
Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Di Malaysia sekarang banyak syarikat ditubuhkan untuk menjalankan perniagaan jualan produk. Antara tak terkecuali syarikat yang menjalankan bisness berdasarkan kepada Jualan Langsung Bertingkat (MLM).
Ada sesetengah sudah mengetahui bahawa hukum menjalankan bisness tersebut adalah HARUS namun ada juga khabar yang menyatakan ia HARAM..

.

Saya share tentang perbahasan tentang hukum bisness MLM. Segala maklumat yang ditulis oleh saya adalah berdasarkan kepada Garis Panduan Perniagaan Jualan Langsung Berbilang Tingkat / Multi-Level Marketing (MLM) menurut Syariah yang dikeluarkan oleh JAKIM, cetakan pertama, 2013.

.

Apakah bisness MLM?
Suatu bentuk perniagaan yang menyumbang pendapatan individu dan ekonomi negara. Sistem perniagaan MLM ini terdiri daripada 3 aspek iaitu Syarikat, Peserta dan Bonus. Di sisi syarikat akan melantik individu sbg peserta untuk menjual barang syarikat. Manakala Peserta ialah individu yang membentuk atau mencari downline utk menjual barang syarikat. Manakala bonus ialah pemberian komisen syarikat hasil jualan peribadi dan jualan downline dalam kumpulannya.

.

Contoh bisness MLM yang famous di Malaysia?
Hai- O, Amway, Elken

.

Apakah Hukum MLM?

.

Hukum asal, harus. Namun, hukum MLM juga boleh menjadi haram atas sebab tertentu. Hukum MLM harus ini berdasarkan maslahah dan keadilan kepada pihak2 transaksi beserta kepada peruntukan undang-undang yang diikuti oleh pihak syarikat. Ciri-ciri peruntukan undang2 yang diikuti oleh syarikat antaranya berdaftar serta adanya lessen, kontrak jualan langsung secara bertulis,yuran keahlian yang dikenakan pada kadar minimum, adanya akad jual beli, serta adanya panel penasihat syariah yang dilantik syaikat (bergantung kpd syarikat tersebut).

.

Apakah yang menjadikan Hukum MLM HARAM?

.

Ada beberapa aspek yang boleh menyebabkan MLM haram.. jadi para peserta yang terlibat dalam bisnes MLM ini perlu mengambil perhatian dan mengelakkan diri dari terjebak dalam perkara di bawah bagi memastikan tidak jatuh hukum haram dalam perniagaan mereka.. serta memastikan sumber rezeki yang diperolehi berkat dan halal.

.

Ciri-ciri yang menyebabkan bisness MLM haram..
.
1)Ada unsur skim piramid

*Berikut ialah unsur-unsur skim piramid:
i) Ada unsur perjudian/pertaruhan wang : cth downline akan kehilangan wang penyertaan sekiranya tidak mencari downline baru
ii) Pendapatan syarikat dijana oleh yuran keahlian, bukan daripada jualan produk
iii) Pembelian pangkat : pembelian pangkat ini boleh menyebabkan percentage bonus menjadi lebih tinggi. Kaedah pembelian pangkat boleh berlaku dalam pelbagai cara samada secara penipuan atau teknik halus. @ juga pembelian lebih dari satu ahli. Hal ini bertentangan dengan hukum syarak.
iv) Syarikat menetapkan struktur pembayaran bonus yang ketat, sbg cth downline tidak boleh melangkaui upline atasnya, tanpa mengambilkira usaha gigih dan keupayaan peserta tersebut
v) Pembelian wajib barang ke atas peserta dalam kuantiti tertentu sbg syarat dapatan bonus. Bonus hendaklah diberikan ats kadar jualan, bukan atas pembelian dalam kuantiti tertentu yang diwajibkan
.
2) Ada unsur penipuan, eksploitasi, penindasan, manipulasi, dalam pelan pemasaran dan pembelian insentif
  1. Penipuan @ manipulasi : tindakan memperdaya seseorang tanpa dia sedari. Cth, dia dijanjikan dengan bonus yang tinggi sekiranya mengikuti pelan pemasaran yang diwar-warkan oleh penjual/wakil syarikat.
  2. Eksploitasi : perbuatan mengambil kesempatan dan mempergunakan orang @ keadaan tertentu untuk keuntungan sendiri
    *saya mengambil contoh pelan2 pemasaran yang digunapakai oleh group dalam sebuah pelan pemasaran MLM di Malaysia. Kaedah mereka ialah, menggunakan taktik memperdaya@memujuk bakal customer@bakal ahli yang akan direkrut di bawah mereka. Bakal ahli ini dijanjikan bonus yang sangat tinggi. “Dengan pembelian 20 set produk, bonus akan dikreditkan sebanyak RM10k. Ini masih belum termasuk untung runcit sebanyak RM500 untuk setiap penjualan produk sebanyak 20 set tersebut (20 x RM500 = RM10,000)”.
    Apabila dijanjikan bonus sebegini, bakal ahli akan sangat teruja dan sanggup mengambil pinjaman peribadi semata-mata untuk dapatkan modal untuk pembelian 24 set tersebut. Namun di sebalik pembelian tersebut, bakal ahli tersebut tidak terfikir akan risiko sekiranya dia tidak mampu menjual semula kesemua produk yang telah diambil oleh beliau. Beliau tidak mengambilkira sekiranya tiada customer akan membeli produk yang berharga ribuan ringgit, malah mereka juga tidak “diingatkan” oleh perekrut tersebut risiko yang bakal dihadapi sekiranya produk tidak mampu dijual (risiko bayar loan bulanan, dan risiko barang tersimpan tidak terjual).
    Dalam hal ini, sepatutnya perekrut terbabit perlu menjelaskan secara jelas risiko-risiko bakal terjadi sekiranya produk tidak terjual. Malah perekrut juga tidak boleh mewar2kan produk mudah dijual kerana mereka perlu mengambil kira bahawa ahli baru tersebut masih baru dan masih tidak memiliki pengetahuan dan pengalaman dalam berbisness. Perbuatan manipulasi dan eksploitasi tersebut merupakan satu tindakan yang memberi keuntungan hanya kepada pihak pengedar/penjual semata-mata disamping pelan yang diutarakan kepada bakal ahli tersebut tidak menjelaskan risiko2 bakal dihadapi disamping penyembunyian fakta negatif. Apa yang diwar-warkan hanyalah fakta positif tentang bonus dan kosmisen yang sangat tinggi kepada bakal ahli tersebut.
3) Ada unsur paksaan
*sekiranya peserta/downline didesak oleh upline untuk membeli pakej barangan tertentu untuk memenuhi kehendak jualan bagi melayakkan mereka mendapat bonus (sudah tentu bonus kepada upline juga), maka hukum bisness ini adalah haram.
4) Ada unsur pembaziran
*Pembelian produk syarikat adalah dalam kuantiti yang sangat banyak tanpa justifikasi sewajarnya. Tujuan pembelian produk dalam kuantiti yang sangat banyak tanpa justifikasi ini hanyalah semata2 untuk dapatan bonus dan komisen yang tinggi, sedangkan tiada kepastian dan strategi untuk pembelian produk oleh customer

*Ini yang berlaku kepada sesetengah ahli baru yang direkrut untuk membeli produk dalam suatu jumlah kuantiti serta modal yang tinggi, kemudian disuruh melakukan jualan sendiri tanpa guideline yang baik. Ada beberapa perkara yang salah dalam kes seperti ini. Pertama, modal yang dikeluarkan adalah sangat tinggi. Cth produk 1set berharga rm2000. Maka pembelian yang perlu dilakukan sebanyak 30 set. Maka modal adalah sebanyak RM60K. Kedua, pembelian sebanyak 30 set ini tidak mempunyai bakal customer yang pasti. Tanpa pelan pemasaran yang betul, produk ini tidak dapat dijual, yang menyebabkan kesan kepada ahli baru tersebut (spt menanggung pembayaran loan bulanan dan sbagainya). Ketiga, tujuan pelan sebegini oleh perekrut adalah atas niat untuk beliau cepat naik pangkat, cepat dapat bonus yang tinggi serta atas dasar kepentingan bisness beliau semata-mata, disamping penyembunyian risiko2 yang bakal dihadapi oleh ahli baru tersebut. Jika tidak dapat dijual maka stok tersebut merupakan suatu unsur pembaziran yang diharamkan dalam Islam.

5) Menjanjikan keuntungan yang tetap tanpa usaha yang gigih

*Syarikat menjanjikan keuntungan yang tetap kepada peserta melalui pemberian komisen/bonus tanpa sebarang usaha yang jelas, meliputi aktiviti promosi dan penjualan barang. Tindakan ini bertentangan dengan hukum syarak kerana mengandungi unsur riba.

..
Nota tambahan : bagi mereka yang terlibat dalam bisness MLM, jangan risau. Hukum berbisnes ini adalah HALAL dan HARUS. Namun jangan terlibat dalam unsur-unsur yang boleh membawa kepada HARAMnya bisnes tersebut.
Hati-hatilah kerana KEBERKATAN dalam mendapatkan rezeki amat penting kerana ia menjadi darah daging kepada ahli keluarga kita. Meskipun rezeki yang diperolehi mencurah-curah tetapi jika sumber rezeki tersebut diperolehi dengan cara yang tidak sepatutnya maka berhati-hatilah kerana adanya unsur ketidakberkatan dalam rezeki tersebut. Gunakan kesempatan bisnes MLM ini untuk dapatan sumber rezeki yang halal disamping dengan niat merubah ekonomi rumah tangga di zaman serba mencabar ini. Sekian.

BAHAYA FLUORIDA : DIPERBUAT DARIPADA BAHAN DARI INDUSTRI PEMBUATAN RACUN?

ancaman-bahaya-fluorida1
..
Assalamualaikum.. salam sejahtera.. artikel kali ini saya ingin share tentang bahaya fluorida kepada kesihatan manusia..
Mungkin ada yang tidak percaya @ tidak mahu menerima fakta yang bakal saya kongsikan kerana telah lama menggunakan fluorida dalam kehidupan (ubat gigi) sejak kecil hingga sekarang. Namun saya menyeru supaya yang tidak mahu menerima fakta ini teruskan melakukan pembacaan dan penyelidikan maklumat bagi memastikan keyakinan bahawa fluoride sangat bahaya kepada manusia dalam tempoh jangka masa yang panjang.

.

Ok, sblm sya meneruskan penulisan ini, ingin saya nyatakan bahawa, di Malaysia, fluorida digunakan secara meluas dalam pembuatan ubat-ubat gigi dan dimasukkan dalam sumber air masyarakat awam.. namun tahukah anda betapa bahayanya fluoride tersebut??

.

Apakah fluorida? Fluorida ialah sisa keluaran baja, racun tikus dan digunakan dalam industri pembuatan racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Fluorida merupakan racun tersembunyi yang memudaratkan kesihatan, bertoksik serta mampu berkumpul dalam badan manusia walaupun ia hanya sedikit tertelan.

.

akua-florait

.

Tahukah anda?
.
1. Fluorida digunakan secara meluas dalam pembuatan ubat gigi. Juga dalam bekalan pengairan yang diterima masyarakat seharian, juga dalam makanan harian seperti sayur dan buah-buahan yang disembur dengan racun serangga. Fluorida juga terdapat dalam tulang ikan seperti sardin dan ikan bilis.
  1. Satu kes jenayah florida pertama di mahkamah England : Seorang kanak-kanak berusia 10 tahun di Essex, England menderita penyakit “Dental Fluorisis” iaitu tanda pertama keracunan fluroida, telah menerima pampasan daripada syarikat Colgate-Palmolive sebanyak RM6000.
  2. Kira-kira 10,000 kematian akibat kanser berlaku adalah berkait dengan penggunaan fluoride, ia berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat. Ini adalah hasil daripada kajian oleh bekas ketua bahagian kimia Institut Penyelidikan Kanser Kebangsaan Amerika.
  3. “Purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida walaupun 1 gm iaitu mengikut sukatan yang disarankan, akan menelan sekitar 0.3 hingga 0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi” bermakna, anda menelan separuh daripada kadar harian fluorida setiap kali memberus gigi. –sumber, tinjauan yang dijalankan oleh Persatuan Pergigian Amerika Syarikat, 1997.
  4. “Hasil pembiayaan penyelidikan tentang bahan bertoksik yang digunakan dalam industri pergigian mengkelaskan penggunaan fluorida ialah sbg ‘ubat utk pergigian yang tidak diluluskan’ kerana menyebabkan keracunan yang tinggi” – sumber Akademi Antarabangsa bagi Ubatan, Makanan dan Toksikologi, Kanada.
  5. “Fluorida ialah ‘ubat gigi yang tidak diluluskan’ kerana tiada bukti keselamatan mahupun keberkesanannya kepada gigi manusia”. – sumber Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika, FDA
  6. “Penggunaan fluorida adalah jenayah terbesar yang dilakukan ke atas manusia berbanding jenayah-jenayah lain” – Prof Albert Schatz : Penerima Anugerah Nobel Mikrobiologi. – Sumber buku Deadly Mist tulisan Dr. Jerry D. Gray
  7. Fluorida di war2kan sangat baik untuk gigi dan berkesan mencegah kerosakan gigi terutama kepada kanak-kanak. Tetapi hakikatnya :
  • Fluorida adalah RACUN PEROSAK yang merosakkan kesihatan manusia dalam suatu tempoh jangka panjang.
  • Fluorida menyebabkan penyakit berbahaya spt Osteoporosis, Artritis, juga menyebabkan kesan sampingan seperti kanser, tulang pinggul retak, ketidaksuburan, kerosakan otak dan penyakit Alzheimer
  • 98% negara di bahagian Eropah Timur tidak menggunakan fluorida di dalam air untuk kegunaan seharian mereka. Antaranya Belgium, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Belanda dan Norway
  • Jika kanak-kanak tertelan 12 KG fluorida, ia boleh menyebabkan kematian terhadap kanak-kanak tersebut
  • Sumber buku Deadly Mist tulisan Dr. Jerry D. Gray
  1. FDA, 1997 telah menetapkan setiap ubat gigi berfluorida yang dijual di Amerika Syarikat wajib meletakkan tanda amaran “Jauhkan dari kanak-kanak berusia 6 tahun ke bawah. Sekiranya tertelan melebihi dos yang ditetapkan, sila dapatkan rawatan segera daripada rawatan pakar..” – amaran ini tidak diletakkan pada ubat gigi berfluorida di Malaysia.
  2. Fluorida menyebabkan masalah kesihatan dan membawa penyakit kepada manusia dalam suatu jangka masa tertentu. Penyakit-penyakit yang dikaitkan dengan fluorida ialah KANSER, RUAM KULIT, LUNTUR WARNA GIGI, MEMBANTU KERAPUHAN TULANG MANUSIA, KERACUNAN SARAF, KANSER TULANG, KERETAKAN TULANG, MELEMAHKAN IQ KANAK-KANAK, MERANSANG MASALAH BUAH PINGGANG DIKALANGAN PESAKIT SERTA MENYEBABKAN KEMATIAN KEPADA KANAK-KANAK JIKA TERTELAN DALAM DOS YANG TINGGI.
..

florait

.

Saya bukan nak promote ubat gigi, namun adanya kesedaran dikalangan industri dan syarikat tertentu di Malaysia, telah menghasilkan ubat gigi tanpa fluorida.. Rakyat Malaysia boleh bertukar kepada ubat gigi tanpa fluorida demi kesihatan jangka masa panjang.. sekarang kalau ckp psl kes kanser, boleh dikatakan setiap kes berlaku di sekeliling dan orang terdekat kita.. sayur pun terdedah kepada fluoride penyebab kanser..sedangkan sayur adalah elemen antioksida yang kuat mencegah kanser.. di mana manusia perlu lari sebenarnya??
.
Apa pun anda semua ada pilihan untuk bertukar ubat gigi. Ada bnyak pilihan ubat gigi tanpa fluoride seperti: HALALGEL, UBAT GIGI HPA, UBAT GIGI MUKMIN, UBAT GIGI SIWAK dan UBAT GIGI HAI-O. Saya dah bertukar kepada ubat gigi MUKMIN. Banyak je kat giant @ aeon big. Mudah nak dapatkan stoknya.
Mudah-mudahan maklumat ini mendapat pedoman kepada semua. Selamat beramal.
.

fluorida- kanser1

PROMOSI RAYA DEXANDRA

9cf3b3b1-6749-4a66-94e2-b0af7b415654

..

Assalamualaikum…
Saya just nak share PROMOSI RAYA DEXANDRA
Bermula 1 Ramadhan hingga 3 Julai 2017, dexandra mengadakan promosi raya dengan diskaun perfume sebanyak 15%!!
..
HARGA ASAL PASARAN
RM65/Botol
RM60 untuk pembelian 2 botol ke atas
..
NAMUN PADA HARGA PROMOSI SEKARANG
RM55/botol
RM50 untuk pembelian 2 botol dan ke atas

>>

Promosi ini selalu diadakan oleh pihak dexandra semasa musim perayaan, hari kemerdekaan, dan juga hujung tahun. Tak selalu ada promosi namun bila sesekali ada promosi, permintaan serta jualan perfume ini meningkat dengan tinggi sekali…

Jom grab cepat sementara promosi masih berjalan… Boleh berwangian dengan wangian classy dexandra.. Banyak flavour inspirasi original ada.. Boleh pilih mana yang suka =)

..
Untuk pertanyaan lanjut @ tempahan boleh hubungi Nurul : 013-2769785 (whatsapp)..
Nak tahu tentang cara menjadi dealer dexandra dan menikmati harga potongan hingga 30%??
Boleh klik link di bawah :
CARA DAFTAR DROPSHIP DEXANDRA
..
Selamat berpuasa dan selamat hari raya semua..

APAKAH PANDANGAN SERTA HUKUM DROPSHIP DI SISI ISLAM?

The-Dropship-Model

.
Dalam hadis riwayat Abu Daud, Hakim bin Hizam pernah bertanya kepada Rasulullah saw., “Wahai Rasulullah saw., ada seseorang mendatangiku lalu ia meminta agar aku menjual kepadanya barang yang belum aku miliki, dengan terlebih dahulu aku membelinya untuk mereka dari pasar?”. Rasulullah saw., menjawab “Janganlah engkau menjual sesuatu yang tidak ada padamu”.
.
Sepertimana diketahui umum, dropship ialah orang tengah yang berurusan sebagai promoter barang tanpa perlu mengeluarkan modal yang banyak serta tanpa perlu memegang atau membeli stok. Dropship berperanan mengambil order dari customer, seterusnya melakukan jual beli walaupun tiada barang di sisinya.. Menerusi hadis Nabi di atas jelas menunjukkan larangan untuk tidak melakukan jualan sekiranya tiada barang disisi penjual. Oleh demikian, bagaimanakah situasi tentang peranan serta hukum dropship di sisi Islam?
.
Adakah jual beli oleh dropship dan pembeli sah?
Berdasarkan prinsip asal dalam Islam, jual beli dropship tersebut tidak sah. Namun dalam hal ini ada dua aspek yang mendapat pengecualian.
Pertama : jual beli mestilah dilakukan atas dasar bay’ al-salam atau bay’ al-istisna’ iaitu jual beli secara tempahan serta perlu mematuhi syarat-syarat secara tempahan tersebut. Dengan cara ini, barulah jual beli antara dropship dan pembeli adalah sah.
.
Apakah syarat-syarat yang perlu dipatuhi secara tempahan tersebut?
Syarat2nya ialah barang tersebut spesifikasinya jelas, harganya juga jelas, cara bayaran juga jelas serta masa serahan yang jelas.
.
Apa beza antara bay’ al-salam atau bay’ al-istisna’?
Perbezaannya terletak pada cara penyelesaian bayaran dan barang yang dijual.
Kaedah bay’ al-salam, pembayaran perlu dibuat secara penuh, dan barang yang dijual pula selain perlu memenuhi kriteria@ syarat yang ditetapkan Islam supaya jual beli tersebut sah, barang tersebut perlulah mudah didapati di kedai dan masih dalam bentuk yang sama, tidak diproses spt hasil pertanian dan mineral.
Manakala kaedah bay’ al-istisna’, kaedah bayaran boleh dilakukan di awal, diakhir barang diambil atau secara ansuran. Dari sudut barang pula, ia terdiri daripada barangan yang ditempah khas, cthnya spt barang di dalam katalog.
.
Dalam situasi dropship, urusan jual beli tidak berlaku secara langsung antara pembekal dan pembeli sebaliknya melalui perantara droship. Bagaimana hal ini dapat dijelaskan?
Ada ulama menyatakan tidak boleh melakukan jual beli sekiranya barang atau produk masih tiada. Tetapi di sisi akad bay’ al-salam, hal ini boleh dikecualikan. Ia bukan lagi tentang isu tidak wujud atau wujud barang sebaliknya tentang isu KEBOLEHSERAHAN barang tersebut. Jika wujud barang tetapi tak boleh diserahkan, ini menimbulkan isu gharar atau jual beli yang merugikan salah satu pihak yang lain maka jual beli ini haram. Jadi dalam isu dropshipper ini, isu yang diketengahkan ialah kebolehserahan barang tersebut walaupun tiada dalam tangan dropship tersebut.
.
Bolehkah dropship mengambil untung sedangkan barang bukan miliknya?
Sudah semestinya dlm suatu perniagaan, keuntungan perlu diambilkira. Namun isunya dropship mengambil untung atas barang bukan miliknya sebaliknya barang penjual. Oleh demikian, apa yang perlu difahami dalam isu ini ialah : Dropship melakukan akad bagi pihak pembekal/ejen..iaitu ejen mewakilkan kepada dropship. Namun dropship perlu jujur tentang kejelasan harga barang. Jika dropship mengambil untung, seolah2 ia bersifat sbg penjual sdgkan barang tiada padanya. Oleh demikian, dalam hal ini, perlunya terma dan syarat perjanjian yang jelas termaktub bahawa drophsip boleh menaikkan harga daripada harga asal kepada pembeli.
.
Jelaskan konsep istisna’ dalam isu dropship.
Dalam konsep istisna’, pembeli dan dropship perlu berhubung secara selari dan terus. Bermaksud pembeli membeli barang secara tempahan menerusi dropship, manakala dropship terus membeli barang secara tempahan kepada penjual. Tetapi jika menggunapakai konsep ini, barang perlu diserahkan oleh penjual kepada dropship terlebih dahulu. Kemudian barulah dropship menyerahkan kepada pembeli. Setelah jelas dengan kaedah ini, barulah dropship boleh meletakkan harga baru : samada menaikkan harga @ meletakkan harga baru @ menjual pada harga yang asal spt ditetapkan penjual tanpa mengambil untung.
.
Bolehkah yuran keahlian dikenakan ke atas dropship?
Dibolehkan namun atas syarat2 tertentu. Syaratnya ialah yuran yang dikenakan adalah atas dasar menampung kos keahlian yang ditanggung pembekal/penjual serta yuran hendaklah sekali sahaja seumur hidup. Jika yuran perlu diperbaharui setiap tahun, maka ia ialah gharar di mana yuran yang dikenakan hanyalah bertujuan atas dasar keuntungan kepada penjual terbabit.
.
Saya mengambil perbahasan dan penjelasan yang diutarakan oleh Dr Khairul Anuar Ahmad, Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang, KUIS.
Sekian. 10 Mei 2017. 2.37 PM

JOIN CONTEST SEKARANG : FREE TUDUNG RAFAELA & 2 BOTOL PERFUME DEXANDRA UTK DIMENANGI.. FOLLOW STEP DALAM LINK BLOG NI =)

IMG-20170428-WA0016
..
Assalamualaikum..
Bismillah.. bersempena Ramadhan bakal tiba, saya teringin sangat nak open contest kepada mereka2 yg selalu follow blog saya.. dan juga kepada semua peminat2 perfume terutama dexandra..
..
Insyaallah utk contest ni, HADIAH yg akan saya tawarkan ialah 2 botol perfume dexandra berharga RM130 berserta dua helai tudung rafaela aisyah.. pemenang boleh pilih ya nak tudung warna apa dan perfume jenis apa.. insyaallah jika ada stok tersebut, saya akan bagi ikut permintaan anda.. cubalah join.. mudah sangat nak menang hadiah ni.. saya akan open contest ni hingga 23 Ramadhan.. seterusnya 24 Ramadhan saya akan umumkan pemenang dan hadiah akan di pos pada tarikh berkenaan..
..
Ok, utk pengetahuan.. tudung rafaela nI tudung keluaran adik saya.. cantik2 belaka.. so sy ingin kongsikan tudung tersebut kpd pemenang contest ni.. dan perfume dexandra?? sy nak hadiahkan sbb saya ejen dexandra =).. hehe..
..
Ok, Macam mana nak join contest ye?? Mudah sangat sangat… follow 2 step berikut ye..
..
1) Pleaseee LIKE PAGE TUDUNG rafaela aisyah..
Klik Link :  https://www.facebook.com/tudunginspiredbyrafaela
KEMUDIAN  tekan button LIKE
..
2) Kemudian tulis : SAYA NAK HADIAH di ruang KOMEN FB SAYA JE  (DrNurulHuda Ahmad Zaki) – di bahagian profile saya ada iklan ni.. … atau boleh komen dalam ruang KOMEN di BLOG saya ni je.. di ruang blog saya kna sertakan no pone ye untuk saya hubungi..
.
#jangan lupa LIKE PAGE dan KOMEN ya.. sbb kedua2 item ini akan dicek bagi memastikan dia benar2 join ikut syarat… nama pemenang akan dipilih berdasarkan nama yang terdapat di ruangan LIKE dan KOMEN ya.. 
..
Mudah kan nak join contest ni.. LIKE PAGE & KOMEN.. pemenang saya akan undi secara adil sepertimana contest yang pernah saya lakukan tahun lepas..
..
Saya akan umumkan nama pemenang dan pm inbox pemenang tersebut pada 24 Ramadhan.. jangan lupa jommm ramai2 join.. Mana tahu semua ni hadiah milik anda.. boleh gunakan utk RAYA TAHUN NI =)
..
Ok semua.. Selamat mencuba:-)

BAGAIMANA YAHUDI BERJAYA ROSAKKAN MANUSIA

harga-rokok
.
FAKTA MENARIK TENTANG PEROKOK DI MALAYSIA
.
 Berdasarkan statistik KKM : seramai 100 000 rakyat Malaysia mati disebabkan penyakit berkaitan rokok (jumlah ini tidak termasuk golongan yang menyedut asap rokok walaupun tdk merokok) – sumber HMetro
.
 Rakyat Malaysia menghisap sebanyak 23.7 billion rokok setahun berbanding 18 billion pada tahun 1998 – sumber MyHealth KKM
.
 Jumlah perokok meningkat dari 3.1 juta pada tahun 2007 kepada 4.7 Juta dlm tahun 2011, iaitu sbnyak 49% daripada lelaki dewasa Malaysia merokok
.
FAKTA PENTING : YAHUDI MEROSAKKAN MASYARAKAT LUAR TETAPI MENJAGA BANGSANYA
.
 Hasil kajian saintifik menunjukkan Nikotin dalam rokok mampu merosakkan sel-sel otak manusia. Seterusnya kerosokan ini turut memberi kesan kepada gen-gen keturunan manusia yang merokok. Kerana itu dikatakan bayi yang dilahirkan dari bapa atau ibu yang merokok mengalami ‘kerosokan otak’ yang tidak kelihatan namun terjadi kepadanya.

.

 Yahudi tahu ROKOK adalah antara senjata yang boleh merosakkan manusia. Oleh demikian, mereka menyebarkan rokok di serata dunia namun mereka sangat2 kurang@hampir tidak merokok. Untuk pengetahuan semua, yahudi adalah pengeluar serta penjual rokok terbesar di dunia, di mana hampir 100% keuntungan dari jualan rokok disalurkan kepada yahudi. Sebaliknya mereka sangat mengawal serta membantah rakyat mereka merokok.
.
 Harga sekotak rokok di Israel ialah RM80-RM95 sekotak. Sedangkan di Malaysia harganya dalam lingkungan RM15. Nampak tak perbezaan harga tersebut. Israel menjual pada harga sangat tinggi di negaranya bagi membasmi mengurangkan kadar rakyatnya membeli rokok. Sedangkan harga di Malaysia masih pada harga mampu beli. Buktinya masih ramai rakyat malaysia mampu membeli dan menghisap rokok.

.

 Bagi mengeksplotasi tanda protes terhadap rokok, Bangsa Yahudi menyamakan rokok sbg taboo. Sekiranya ada perokok, mereka akan cuba menjauhinya, jika ada perokok merokok dalam rumah mereka, mereka akan meminta perokok merokok di luar rumah mereka… Kenapa?? Kerana mereka tahu bahaya merokok..

.

 Asap rokok yang disedut oleh orang yang tidak merokok juga boleh mengakibatkan kesan kepada kesihatan dan otak mereka. Seperti yang saya nyatakan tadi, nikotin dalam rokok boleh menyebabkan kerosakan sel otak. Sedangkan yahudi sangat pentingkan kebijaksanaan dalam diri mereka. Oleh demikian, mereka tidak akan merosakkan KEBIJAKSANAAN otak mereka dengan otak.
.
Fakta tentang Negara dan kaitannya dengan ROKOK
.
• Negara yang memiliki jumlah perokok paling sedikit mempunyai rakyat yang memiliki IQ yang tinggi
.
• Negara Singapura dikategorikan memiliki remaja yang memiliki IQ tertinggi di dunia. Fakta menunjukkan hanya 10 – 17% sahaja rakyatnya merokok. Selain itu juga, Singapura diiktiraf berada dalam 50 Universiti terbaik dunia. Jepun dan negara korea turut menjadi negara, yang memiliki rakyat yang bijak pandai. Malah korea sudah beberapa kali diiktiraf negara yg memiliki sistem pendidikan terbaik dunia. Begitu juga India dikatakan memiliki remaja yang memiliki IQ yang bagus di dunia. Boleh cari statistik perokok di India
.
• Israel adalah bangsa terbijak di dunia kerana mampu menguasai perniagaan/ekonomi dunia, dunia perfileman terbesar dunia, dan sebagainya. Namun Israel tidak membenarkan rakyatnya merokok kerana rokok akan ‘membodohkan’ otak manusia
.
• Negara paling mundur adalah adalah Negara yang memiliki perokok yang ramai. Kebanyakannya terdiri daripada negara membangun berbanding negara maju.
.
• Negara yang memiliki perokok yang ramai juga memiliki remaja yang rosak akhlak serta mundur dalam aspek pelajaran mereka – Buktinya masalah kerosakan akhlak dikalangan remaja yang teruk, mat mat rempit, pelacuran dan sebagainya. Bermula dari rokok, kemudian diikuti gejala2 yg tdk sihat dikalangan remaja
..
Jadi kenapa sebabnya Negara yang ramai perokok tidak memiliki kadar kepandaian rakyat yang tinggi?? Jawapannya : Nikotin dalam rokok merosakkan sel-sel otak manusia, sehinggakan manusia tidak mampu berfikir pada tahap 100% baik serta positif. Otak manusia dirosakkan tanpa disedari oleh mereka disamping merokok menyebabkan manusia lalai, dan khayal dalam dunia mereka sahaja. Wallahua’lam.

.

TEKNIK JUALAN DEXANDRA PERFUME

13408834_999718410135997_1860676784_n
.
Assalamualaikum. Saya nak share dengan semua dropship-dropship  bagaimana kita jana income tambahan menerusi  jualan perfume dexandra.

.

Pengalaman saya : saya bermula sebagai dropship.. Dec 2015 saya start mendaftar sebagai dropship dengan modal RM150. Antara Dec hingga Februari…. Saya tenggelam tanpa jualan. Tak tahu macam mana nak buat.. Tapi dalam tempoh ni saya banyak bertanya ‘mentor’ saya teknik-teknik jualan.. So saya share bagaimana saya menjana income yang melonjakkan saya kepada title ejen…
..
1. SEMBUR PERFUME PADA KAWAN-KAWAN OFFICE
Tahu tak, kawan-kawan office adalah penyumbang utama kepada belian perfume. Kena tahu teknik macam mana nak attract kawan-kawan office beli. Cara saya, saya sentiasa bawa perfume bersama saya. Once dah jumpa kawan samada masa meeting, masa nak pegi makan.. saya terus keluarkan perfume and sembur pada dorang… Tak kira kat mana jumpa.. saya terus tarik tangan dorang dan sembur perfume. Kadang-kadang ada yang buat tak tahu.. saya tak kisah pun. Yang penting saya nak sembur perfume kat tangan or baju dorang.. tengok lah x lama lepas tu mesti dorang beli… kenapa? Ada la feed back dorang.. eh wangi la dexandra, sampai harini masih bau kat baju yang awak sembur walaupun dah basuh. Ada juga tiba2 ada yg nak bagi present pada pasangan dorang or hadiah besday… mesti cari perfume saya. Sebabnya… dorang dah pernah rasa, pernah bau, pernah disembur perfume saya tu. Tak percaya?? Cuba la buat.. Saya pernah dapat order 4 – 7 botol sehari daripada kawan-kawan office. Sampai sekarang pun saya ada ramai regular customer dari kalangan kawan-kawan office.
2. KUASA WHATSAPP
Ada orang suka promote dalam grup2.. ada yang suka broadcast.. Saya buat dua-dua ni.. tapi tak sebagus whatsapp personal.. Ya, saya whatsapp personal.. First mesej Tanya kabar.. then baru masuk part bertanya “Eh, kau pakai perfume apa ya sekarang ni?”.. Kalau dia jawab, cuba Tanya lagi.. pernah dengar dexandra perfume tak?? Then ceritala perfume ni international inspirasi perfume, bau tahan lama, branded, pati perfume grade AAA smua dari New Zealand.. saya buat ni masa saya jadi drophsip.. Hari2 order masuk. Saya list down semua nama dalam phone book hnset saya. Saya list dalam buku nota. Lepas tu saya whatsapp setiap hari 2 @ 3 orang. Alhamdulillah sangat memberansangkan kaedah saya ni.. Boleh cuba tengok.. Kena ada elemen memujuk yang baik… Ckp la utk hadiah pada husbnd ke.. apa ke.. cmtu la cara menulis nya…
3. BENTUKKAN TEAM SENDIRI DI MANA-MANA OFFICE KAWAN-KAWAN
Saya ada team masa jadi dropship. Saya pasang mata2 setiap office kawan saya. Saya share profit dengan kawan saya. Slalu kawan x minta pun bagi dia. Tapi saya bagi juga present, free perfume ke, bagi duit ke. Cara saya, saya mesej kawan.. ckp.. ko nak try x bawa perfume aku kat office kau. Aku nk bg tester.. Bagi kawan2 kau bau. Kalau ada sale 5 botol, aku bagi free sebotol kat kau.. camtu la saya buat. Saya memang ada tester dalam 30 botol. Saya round seminggu sekali di mana2 office kawan saya. Saya pernah dapat order 20 botol sehari lepas hantar ke office kawan.. berbaloi.. Sini saja dapat rm400. Saya bagi kawan free sebotol perfume sbb dia tak nak duit.. huhu..
4. BENTUKKAN TEAM DALAM KALANGAN SEPUPU SEPAPAT
Ini pun saya buat masa saya jadi dropship. Saya share profit dengan dorang… Ni sepupu yang bekerja la… Saya buat cara yang sama dengan kaedah kat atas ..Saya ada 10 orang dalam team sepupu saya ni… Memang berbaloi pasang mata2.. at least order silih berganti..
5. ONLINE : FOKUS PADA BLOG
Saya ada blog. Hingga sekarang blog saya masih buat sale untuk saya. Alhamdulillah. Tapi saya sengsara 4 bulan supaya blog saya femes and naik ranking 1@2 page pertama…Saya tak tidur malam berbulan semata2 nak siapkan artikel2 blog. Artikel2 blog saya tulis tentang produk saya jual termasuk dexandra..
6. VENDOR BUTIK
Saya cuba hantar miniature / tester ke butik2 tertentu yang open kepada vendor. Satu di Shah Alam, 2 di UM, 3 di area umah saya, AEON BIG. Daripada 3 ni, saya pilih Butik AEON BIG selepas test selama 3 bulan.. ya saya test setiap tempat dengan meletakkan perfume tester ni selama 3 bulan, then saya tengok sale mana paling tinggi. Last2 saya juai di butik aeon hingga la sekarang. Paling busuk pun saya dapat sale rm300. Ada juga saya pernah dapat sale rm700. Sewa bulanan hanyalah rm80 dan semua tester saya buat sendiri.
7. JOIN CAR BOOTH SALE : FOKUS PADA TESTER
Saya memang join open booth. Tujuan sbb saya nak experience…. Seingat saya banyak pahit manis saya dapat bila join open booth ni. Saya ada kiosk dexandra.. So memang senang la orang nak tahu .. ooo tu booth dexandra tu… hehe.. senang jual terutama tester. Tapi ramai je yang suka perfume besar 35ml. Apa pun semua tu rezeki Allah tentukan..
..
Itu sajalah saya share selain teknik online.. Saya suka buat apa yang sedang saya buat. Pada saya selagi kita usaha sesungguh hati, tentu rezeki tu ada. Jangan putus asa.. sampai skrg saya masih semangat menjual.. rugi kalau siapa yang dah daftar sbg dealer tapi x jadi dealer dengan betul..
..
Kalau betulla buat sale.. shari sebotol pn dah ok. Sebulan dah blh jana income rm20 x 30 hr = rm600.. Lepas dah nak bayar keta.. ringan satu beban kan.. yang penting usaha.. nanti adalah hasilnya. TQ

INFO UNTUK PARA PELAJAR : TEKNIK SCORE A UNTUK SUBJEK SEJARAH

skor-a-sejarah-pt3-2015
.
Assalamualaikum..
Apa yang nak saya share ini adalah berdasarkan pengalaman serta teknik saya gunakan untuk score A dalam subjek sejarah. Teknik yang saya gunakan ini menyebabkan saya sentiasa skor A samada dalam ujian, peperiksaan akhir dan peperiksaan sebenar.
.
Sebenarnya tidak susah untuk mendapat A dalam subjek sejarah. Yang penting sekali adalah MINAT untuk menguasai subjek ini tertanam dalam diri setiap pelajar. Jom saya share teknik-teknik untuk skor A dalam matapelajaran sejarah.
.
Teknik pertama : Mewajibkan diri membaca 1 hingga 2 jam sehari subjek sejarah

.

Subjek sejarah merupakan subjek yang memerlukan semua pelajar MEMBACA serta MENGINGAT FAKTA. Oleh demikian, apa jua cara sekalipun wajib bagi para pelajar melakukan pembacaan terhadap subjek ini. Bagi saya, subjek sejarah perlu di baca setiap hari dalam lingkungan 1 hingga 2 jam bergantung kepada hari subjek itu diajar oleh guru sejarah. Jika guru baru mengajar topik baru, maka peruntukkan 2 jam untuk membaca dan mengulangkaji subjek tersebut. Jika tidak diajar pada hari tersebut, memadai mengulang selama sejam sahaja.
.
Pembacaan setiap topik perlu diulang berulang kali bagi menjamin anda mengingati semua fakta dalam topik berkaitan. Saya sendiri mengulang beberapa kali sepanjang mengulangkaji setiap topik. Malah saya mengkhatam buku teks sejarah sebanyak 3 kali sebelum mengikuti peperiksaan sebenar subjek ini. Jadi kesimpulannya.. Banyakkan membaca serta mengulang fakta sejarah dalam buku teks.

.

Teknik kedua : Membaca buku tambahan yang menyediakan bahan pembacaan dalam bentuk soalan dan jawapan
.
Buku utama rujukan saya adalah buku teks sekolah. Namun sebagai tambahan, saya memiliki sebuah buku yang ditulis dan dipersembahkan dalam bentuk soalan dan jawapan. Menerusi buku sebegini, saya lebih terdedah kepada apakah bentuk soalan sejarah yang seringkali ditanya dalam peperiksaan. Selain itu, menerusi pembacaan dengan cara soalan dan jawapan, saya lebih mudah mengingati fakta sejarah disamping dapat menghubungkan dengan apa yang telah di baca dalam buku teks sejarah.
.
Teknik ketiga : Nota ringkas dan peta minda
.
Ini tidak dapat lari dari kehidupan seorang pelajar. Anda wajib memiliki nota ringkas yang perlu serta sentiasa di bawa ke mana jua anda pergi. Setiap aktiviti anda jika ada masa senggang, apa kata mulai sekarang and abaca nota2 ringkas anda. Tak kisah walaupun 5 @ 10 minit sahaja.. contoh sebelum anda makan di kantin, semasa anda bangun tidur pada waktu pagi sebelum ke sekolah, semasa anda dalam perjalanan ke padang untuk bermain bola sepak dan sebagainya. 5 minit yang anda peruntukkan untuk membaca nota ringkas atau peta minda yang anda lakar kan adalah sangat bermakna serta membantu otak anda mengingat kembali apa yang telah anda baca… Oh ya.. nota ringkas ini bukanlah nota yang anda salin dari buku teks sejarah. Sebaliknya nota ringkas ini adalah ringkasan apa yang telah anda baca atau ulangkaji subjek sejarah sebelum ini.
.
Kaedah saya, saya sememangnya akan menulis kembali apa yang telah saya baca dan ulangkaji. Apa yang ditulis dalam nota ringkas saya adalah berdasarkan apa yang saya ingat, bukannya berdasarkan apa yang disalin daripada buku. Adalah penting nota ringkas ditulis berdasarkan apa yang kita ingat selepas ulangkaji ya. Sebab itu, apabila anda membaca walaupun hanya 5 minit dari nota ringkas tersebut, ia sangat membantu untuk anda mengingat fakta sejarah. Begitu juga teknik peta minda. Ada yang lebih suka membuat peta minda untuk memudahkan dia mengingat fakta. Oleh demikian, terpulang untuk anda membuat nota yang boleh anda bawa ke mana sahaja.
.
Teknik keempat : Latih diri menjawab soalan yang memaparkan topik yang sukar diingati
.
Kadang-kadang berlaku keadaan di mana topik yang dibaca sukar untuk kita ingati faktanya. Berulang kali di baca namun masih tak ingat.. kan?? Kadang-kadang memang berlaku di mana keadaan kita ketika ini diistilahkan otak tepu =) Jadi kaedah terbaik atasi masalah untuk mengingat topik berkaitan ialah latih buat soalan..
.
Teknik kelima : Wajibkan diri menjawab semua soalan tahun-tahun lepas

.

Perkara ini wajib dilakukan oleh semua pelajar sebabnya ini adalah cara melatih diri menjawab serta bersedia menjawab soalan peperiksaan sebenar. Jika kadar peratusan yang kita perolehi daripada jawapan kepada soalan exam tersebut menunjukkan kadar yang rendah, maka anda sendiri tahu itulah gambaran result anda sekarang. So usaha lebih gigih utk pastikan anda skor A..

..

Selamat berjaya dalam

subjek sejarah =)